Hz. Peygamber'in iki kürek kemiği arasında bulunan ve herhangi bir insandaki normal bir benden daha büyükçe olan "ben", ilgili kaynaklarda genellikle onun (s.a.) peygamberlik alametlerinden birisi olarak değerlendirilmiş ve "nübüvvet/ peygam- berlik mührü" anlamına gelen "hâtemü'n-nübüvve" diye isimlendirilmiştir.
Allah'tan vahiy yoluyla aldığı bilgileri ve emirleri tebliğ etmek, muhataplarını hak dine çağırmakla görevlendirilen yüksek vasıflı kimse. Genel olarak peygamberlikle görevlendirme, özel olarak da Hz. Muhammed'in peygamberlikle görevlendirilmesi anlamına gelen bir terim.
Ömer ve diğer sahabîler tarafından da nakledilmektedir. Üç satırdan ibaret bu istif yazının alttan yukarıya doğru okunuşu محمد رسول الله [Muhammed Resulüllah]'dır. Bütün bu bilgilere dayanarak Peygamberimizin yüzüğünü ve mührünü temsili bir resmini yazının başında görebilirsiniz.
Peygamber'in kürek kemikleri arasında sol kürek kemiğine daha yakın, elle hissedilebilecek kadar kabarık, güvercin veya keklik yumurtası büyüklüğünde, siğile benzetilen kırmızı beze şeklinde bir et parçasının bulunduğu ve bunun nübüvvet mührü olarak isimlendirildiği hadis ve siyer kaynaklarında belirtilmektedir (Müsned ...
5 Mu'tezile'de nübüvvet meselesi, Allah'ın kul için en yararlı ve as- lah olanı yaratmasının vücubiyeti ile ilgili bir konudur. Tersi bir durum Al- lah'a zulmün isnat edilmesi anlamına gelir. , devrinin en faziletli insanıdır ve onun en büyük mucizesi Kur'an'dır.
İlgili 34 soru bulundu
Nübüvvetin sözlük anlamı “haber vermek, iletmek” geçiyor. Dini literatürde ise “elçilik görevi” olarak kabul ediliyor. Yani kısaca nübüvvet dilimize peygamberlik görevi olarak geçmiştir.
Risalet kavramı da nübüvvetle eş anlamlıdır.
Hazreti Ali'nin (r.a.) beyanına göre Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.): Uzuna yakın orta boylu, iri kemikli, iri yapılı, güçlü kuvvetli ve yakışıklı bir insandı. Cildi yumuşak, teni kırmızıya çalan beyazdı. Kirpikleri siyah ve uzundu.
Elçi, bu öğretiyi Allah'tan almakta ve veli de elçi ile ilişkisinden ötürü elçiden almaktadır. Nübüvvet (Peygamberlik) makamı; iyiliklerin ve güzelliklerin temsilidir. Nübüvvet makamı Hz. Peygamber ile sona erdiğine ve başka da peygamber gelmeyeceğine göre iyiliklerin ve güzelliklerin temsilini kim sağlayacaktır?
Peygamber'in kürek kemikleri arasındaki ben doğuştandır. Bu benin doğuştan olmadığını, Resûlullah'ın göğsünün yarılarak kalbinin çıkarılıp temizlenmesinden sonra tekrar yerine konulması esnasında mührün de melekler tarafından onun bedeninde oluşturulduğunu ifade eden bazı rivayet ve görüşler de vardır.
Peygamber Efendimiz gümüş yüzüğünü genellikle sol elinin serçe parmağına takmış ve yazışmalarda mühür olarak kullanmıştır.
Anadolu Selçuklu ile Osmanlı mimarisinde de kullanılmıştır. Mühr-i Süleyman'ın bir örneği 1351 yılında Erzincan'da Eretna adına basılan gümüş para. Üzerinde Uygur alfabesiyle "sultan adil" yazmaktadır. Müslüman ve Türk mimarisinde çok eskiden bu yana süslemelerde kullanılmıştır.
Rahip Bahira (veya Buheyra), Hristiyanlığın Nestûrî mezhebinden veya Gnostik Nestûrî olan bir Arap rahip ve din adamıdır.
İnsan sorumluluğu açısından anahtar bir rol üstlenen peygamberlik bahsi dinin Allah'tan insana ulaşmasında önemli olduğu gibi, mesajın hayata geçirilmesinde de önemli bir görev üstlenmiştir. Nübüvvet, peygamberlik kurumunun karşılığıdır.
Hz. Peygamber, cahiliyyenin çirkinliklerine bulaşmama hususunda başarılı olmuş, nübüvvet öncesinde de dürüstlüğü, vefakarlığı, cömertliği, güvenirliliği vb. güzel hasletlerinin yanında yaşadığı toplum tarafından yaygın şekilde işleni- len kötülüklerden de uzak kalabilmiştir.
Peygamberlerin gönderiliş amacı yalnızca Allah'ın âyetlerini insanlara tebliğ etmek değil, aynı zamanda bu âyetlerin nasıl uygulamaya geçirileceğini onlara bizzat yaşayarak göstermek, hayat olayları karşısında ne tür tavırlar göstermeleri gerektiği konusunda onlara örneklik etmektir.
Hâtemü'n-nübüvve (nübüvvet mührü) rivayetlerde, Hz. Peygamber'in sırtında kürek kemikleri arasında bulunduğu, boyutu ve şekli üzerinde farklı ifadelerin aktarıldığı, tabiî mi mucizevî mi olduğu tartışılan bene verilen isimdir.
Adem, İdris, Nuh, Hud, Salih, İbrahim, Lut, İsmail, İshak, Yakub, Yusuf, Eyüp, Şuayb, Musa, Harun, Zul-Kifl, Davud, Süleyman, İlyas, Elyesa, Yunus, Zekeriya, Yahya, İsa ve Muhammed. İslam peygamberlerinin büyük bir kısmı Yahudilik ve Hristiyanlıkta peygamber kabul edilmez, sadece din büyüğü olarak anılırlar.
Nübüvvet, semâvî dinlerin en temel konuları arasında yer almaktadır. Müslüman mütefekkirlerin savundukları düşünceler ve ortaya attıkları tezlerin bu konulardan bağımsız olduğu düşünülemez.
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed'in şemâili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
Muhammed'dir. Bir hadis işaretine göre toplamda 124 bin peygamberin gönderildiği bilinmektedir. Ancak bunlardan sadece 25 tanesinin adı Kuran'ı Kerim'de geçmektedir. Ayrıca her peygamber yeryüzünde farklı zaman dilimlerinde gelmiş ve farklı sürelerde yaşamıştır.
Kureyş (Arapça: قريش), rivayet kültüründe İslam peygamberi Muhammed'in mensup olduğu Arap kabilesidir.
Peygamberler Allah-vahiy- (nübüvvet) peygamber (risâlet) -insan ilişkisinini düzleminde tebliğ konumunda yer almaktadırlar. Bu bağlamda peygamberlerin ilk ve en temel görevi elçilik/tebliğdir. Çünkü Peygamberlerin temel görevleri vahyi/ ilâhî emir ve yasakları insanlara bildirmeleridir.
Mehmet ismi Muhammed ismi'nin kısaltılmış halidir. Mehmet isminin anlamı yerde ve gökte övülen demektir ve anlamı Muhammed ismiyle aynıdır.
Peygamberlik, ilâhî dinlerde Allah ile insanlar arasındaki elçilik görevini ifade eden bir kavram olup temel inanç esaslarından birini teşkil etmektedir. Peygamberliğin esası, insan için bu dünya ve âhiret hayatına ilişkin yararları içeren ilâhî mesajların insanlığa ulaştırılması ve hayata geçirilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri