2 Ocak 2017 tarihinden itibaren eski nüfus cüzdanları değiştirilerek üzerinde çip ve biyometrik veriler bulunan kimlik kartına geçiş yapılmıştır. Kart; İçişleri Bakanlığının, tüm Türk vatandaşlarına verdiği AB benzeri bir kimlik kartıdır. Hükûmet, eski nüfus cüzdanlarının geçerlilik süresini 2023'e kadar uzatmıştır.
- Eski kimlik kartları "Nüfus cüzdanı" olarak tanımlanırken, yeni kartlar "T.C. Kimlik Kartı" olarak ifade edilmektedir. - Nüfus Cüzdanlarının boyutu büyük iken, yeni kartların boyutu klasik banka kartı boyutlarındadır. Bu durumda cüzdanlarımıza daha kolay girecek şekilde dizayn edilmişlerdir.
Kimlik belgesi, vatandaşlarına devletçe verilen, kimlikleriyle kişisel durumlarını gösteren resmî belge. Türkçede kimlik, kafa kâğıdı, kafa koçanı, nüfus kâğıdı, nüfus tezkeresi, hüviyet cüzdanı gibi isimlerle de anılır.
Nüfus cüzdanı yerine kimlik kartı, sürücü belgesi, aile cüzdanı ve pasaport kullanılabilir. Ayrıca kurumların kendi mevzuatlarında belirtmiş oldukları belgeler de nüfus cüzdanı yerine sayılabilir.
Ancak, nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı ibraz edilememesi halinde ilgiliden Ehliyet, Pasaport, Memur cüzdanı, Avukat kimlik kartı, Basın kartı, Yabancılara mahsus ikamet tezkeresi, Yabancı ülke kimlik kartı veya pasaportu belgelerinden biri istenir.
İlgili 30 soru bulundu
Resmi geçerliliği olan barkodlu nüfus kayıt örneğinizi dilediğiniz zaman e-Devlet Kapısı'ndan T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz.
"Nüfus cüzdanları; kimlik kartı başvurusu yapılıncaya kadar geçerli olup, nüfus cüzdanlarının kimlik kartı ile değiştirilmesi ile ilgili belirlenmiş son tarih bulunmamaktadır."
"Yurt içinde kişinin başvuru sırasında beyan ettiği adrese teslim edilemeyen kartlar başvuru sırasında belirttiği nüfus müdürlüğüne gönderilir. Belirlenen süre içinde teslim alınmayan kimlik kartları imha edilmek üzere Genel Müdürlüğe iade edilir."
Yeni çipli kimlik kartının kaybolması veya çalınması durumunda ilgili kuruma çalıntı veya kayıp bildirimi vermeniz gerekmektedir. Bunun ardından kimliğiniz iptal edilir. Ayrıca ilgili kuruma gitmek yerine kayıp ve çalıntı işlemlerinizi 199 numaralı çağrı merkezini arayarak bildirmeniz daha hızlı olur.
Geçmez.
Kimlikler için herhangi bir yenileme tarihi olmadığını belirten Merkez, ehliyetler için ise tarihin 31 Aralık 2024 olduğunu belirtti. Kimlik ve ehliyetlerdeki değişiklikler devam ediyor.
Nüfus kayıt örneği kişinin aile kütüğündeki nüfus kaydının çıkarılarak aslına uygunluğu onaylanmış ve aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli olan resmi bir belgedir.
Resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, ehliyet (sürücü) belgesiyle oy kullanılabilecek.
Kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ve nüfus aile kütüklerine kayıtlı bulunduğunu kanıtlayan resmi belgedir. Yurt içinde nüfus cüzdanı ile başvuru yapılması halinde cüzdan seri numarası sistemdeki bilgilerle aynı ise müracaat edilen her nüfus müdürlüğünden nüfus cüzdanı alınması mümkündür.
Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 37,50 TL, Kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 75 TL olarak belirlenmiştir. Kanuni bildirim süresi içinde doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ise ücretsizdir.
Bu ceza miktarı 2024 yılı için aşağıdaki gibidir; Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 260 TL. Doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 130TL. Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 130TL.
9.Nüfus cüzdanımı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartları ile değiştirmezsem idari para cezası var mı? 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Yönetmeliğinde, nüfus cüzdanının kimlik kartıyla değiştirilmemesi durumunda idari para cezası ödeneceğine dair bir düzenleneme bulunmamaktadır.
TC Kimlik kartlarının geçerlilik süresi 10 yıl olup, 10 yıllık sürenin bitimini izleyen tarih itibari ile başvuru üzerine yenilenir. TC Kimlik kartlarının geçerlilik tarihi kart üzerinde yer almaktadır. Kimlik yenileme işlemleri 31 Aralık 2024 tarihine kadar devam edecek.
Kimlik belgesi üzerindeki bulunan çip içindeki veriler kimliği veren ülkedeki makamlarca dijital olarak imzalanır. Ayrıca kopyalanmaya (klonlamaya) karşı korunur. NFC ile kimlik belgesi çipindeki verilere hızlıca ulaşarak kimlik doğrulaması yapılabilir.
NÜFUS CÜZDANI YENİLEMEK İÇİN SON TARİH NE ZAMAN? İçişleri Bakanlığı'ndan yayımlanan bilgiye göre; "Nüfus cüzdanları; kimlik kartı başvurusu yapılıncaya kadar geçerli olup, nüfus cüzdanlarının kimlik kartı ile değiştirilmesi ile ilgili belirlenmiş son tarih bulunmamaktadır." ifadesine yer verilmiştir.
Bir ay içinde teslim alınmayan kimlik kartları imha edilmek üzere Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne iade edilecektir.
İptal edildikten sonra kartınız bulunsa da iptal işlemi geri alınamaz. Bu durumda, kartınızı kapı geçişlerinde ve nakit harcama noktalarında (kafeterya, spor salonları, sosyal bina, havuz, kütüphane, öğrenci işleri) kullanamayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri