Sözlükte “aydın ve ışıklı olmak” mânasındaki nevr kökünden türemiş bir isim olan nûr “aydınlık, ışık” demektir. Ayrıca apaçık olan, nesne ve olayların mahiyetini ortaya koyup aydınlatan şeye de nur denir.
Sözlükte “aydınlık, ışık” anlamına gelen nûr kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de ve hadislerde “insanların önünü aydınlatıp doğru ve gerçek olanı görmelerini, hak ile bâtılı, hayır ile şerri ayırt etmelerini sağlayan mânevî ve ilâhî ışık” mânasında kullanılmıştır.
Allah'ın bir ismi Nûr olduğu gibi, bütün isimleri de nurânîdir. Vücut (varlık) için 'hayır ve nur'; adem (yokluk) için ise 'şer ve zulmet' tabirleri kullanılır. Buna göre yoklukta kalmayıp varlığa kavuşan her şey, Nûr isminin bir tecellisine mazhar olmuş demektir.
Demek ki nur kelimesinin lugat manalarında,.ı§ık, ı§ığın §Uası ve inti§arı, aydınlık, zuhur, aydınlanmak, aydınlatmak, ortaya çıkmak, ortaya çıkarmak, vuku bulmak, §üphe ve töhmetten kaçmarak temiz kalmaya çalı§mak gibi anlamlar bulunmaktadır.
en-Nûr (النُّورُ) : Nurlandıran, her şeyi aydınlatan, kalplere nur ve iman veren. el-Hâdî (الْهَادِي) : Doğru yolu gösteren, hidâyete erdiren.
İlgili 15 soru bulundu
Nur ismi Kur'an-ı Kerim'de birçok surede geçmektedir ve Nur adını koymak caizdir. NUR İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Nur ismini kullanan 22.112 kişi bulunmaktadır.
Meleklerin nurdan yaratıldığı ve cinlerin de ateşten yaratılmış olduğu bir çok İslam kaynaklarında ifade ediliyor. Bu hususta hadisler de var. Risale-i Nur'da da meleklerin, “nurdan, nur maddesinden, nur denizinden” yaratıldığı tabirleri geçiyor.
Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri. Allah'ın isimleri için kullanılan bir tabir.
Nûr, İslami terminolojide ateşin derecesi olarak ışık anlamına gelir. Sufilikte ise "Allah'ın Işığı" anlamını taşır. Bu bağlamda şeytanlar "ateşten dumanı", cinler "hava ve ateş karışımı", melekler "ateşi nûrdan" yaratılmışlardır. Ayrıca Kur'an-ı Kerîm'de bir de Nur Suresi bulunmaktadır.
Nur isminin birkaç anlamı bulunmaktadır. İlk anlamı aydınlık, parıltı demektir. Nur ismi bunun dışında Kur´an-ı Kerim'de geçmektedir. Kur'an-ı Kerim'de anlamı ise Mekke'deki Hira dağına verilen isimdir.
Kur'ân kaynaklı olan nûr kavramı ilk olarak III./IX. yüzyılda yaşayan Sehl Tüsterî, Hallac, Ebu'l-Hüseyin en- Nûri ve Hakim Tirmizî gibi sûfiler tarafından geniş bir şekilde yorumlanmıştır.
- Nur ve Furkan isimleri verilebilir mi? Değerli kardeşimiz, Nur ve Furkan isimlerinin çocuklara verilmesinde bir sakınca yoktur.
Allah, ihdas ettiği (nurların) ahsen olanlarını (rahmet, fazl ve salâvâtı), ikişer ikişer (salâvât-rahmet ve salâvât-fazl), Kitab'a müteşabih (benzer) olarak indirdi. Rab'lerinden huşû duyanların ciltleri ondan ürperir. Sonra onların ciltleri ve kalpleri Allah'ın zikriyle yumuşar, sükûnet bulur (yatışır).
Nur Suresi adını, 35. âyette geçen “nûr” kelimesinden almıştır. Sûre de başlıca; bireysel ve toplumsal hayatla ilgili çeşitli hüküm ve prensipler, özellikle aile hayatına dair esaslar yer almaktadır. Zina edenlerle evlenmeyi kınayan 3. âyet, hicretin 3. yılında, Recî' çatışmasında şehid düşen Mirsed ile ilgilidir.
En Nur, doğru yolu gösteren, ışıklandıran ve insana bilmediğini gösteren anlamına gelir. Ya Nur esmasını 99 kere zikretmek, işte başarı ve ticarette helal kazanç getirir.
Her gün 256 kez "Ya Nur" ism-i şerifini okumaya devam eden kimse, anlamsız üzüntü ve sıkıntılardan ve kederlerden kurtulur, mutlu ve huzurlu olur. Hasta olan kişi her gün şifa ayetleri ve 256 kere "Ya Nûr celle celâlühû" ism-i şerifi okunursa o hasta Allah'ın izniyle şifa bulup iyileşir.
Dünyevî ve maddî nurlar olduğu gibi, uhrevî ve mânevî nurlar da vardır. Güneşin, ayın ve yıldızların ışıkları gibi dünyevî nurların bir kısmı gözle, Kur'an gibi ilâhî kaynaklı nurlar ise basiret ve akılla algılanır.
“Tasavvuf erbabının zaman zaman dile getirdiği nur-ı siyah (siyah nur), nurun yani beyazın fartından kaynaklanan siyahlıktır. Siyah nur, sufinin fenanın bekaya dönüşmesinden hemen önce girdiği hassas ve zarif bir ruh durumudur.
Allah göklerin ve yerin nurudur (her şeyin aydınlığını verendir). O'nun nuru, içinde kandil bulunan bir oyuk(tan yayılan ışığa) benzer.
GÜL İSMİ KURAN'DA GEÇİYOR MU? Gül ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Gül ismini koymak caizdir. GÜL İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR?
Sözlükte “aydın ve ışıklı olmak” mânasındaki nevr kökünden türemiş bir isim olan nûr “aydınlık, ışık” demektir. Râgıb el-İsfahânî nurun dünyevî ve uhrevî olmak üzere ikiye ayrıldığını belirtir.
Mikail'in görevi doğa olaylarını idare etmek ve canlıların rızıklarını kontrol etmektir.
Hazin: Cennet ve cehennemde bekçilik yapan melek. İlliyyûn melekleri: Allah'a çok yakın ve onun katında üstün mevkiye sahip olan meleklerdir. Muakkibe: İnsanları korumakla görevli meleklerdir.
Kirâmen Kâtibîn melekleri, İslam'a göre, iki tanedir. Bu meleklerden biri kişinin solundadır ve kötü davranışlarını yazar, diğeri ise kişinin sağındadır ve iyi davranışları yazar. Bu meleklerin varlığı Kur'an'da geçmektedir ve bu nedenle bu meleklere inanmak Müslümanlara farzdır (şarttır).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri