Halk arasında en çok kullanılan atasözlerinden biri olarak parayı veren düdüğü çalar cümlesi geliyor. Bu atasözü hem imalı şekilde hem de komik zamanlarda kullanılabilen bir ifadedir.
Parayı veren düdüğü çalar Parayı veren düdüğü çalar. [1] "Para harcadığında insan istediğini elde edebilir" anlamında bir söz.
Parayı veren düdüğü çalar atasözü, dünyadaki hiçbir şeyin karşılıksız olmadığı, talep edilen şeyin bedelinin ya da ücretinin ödenmesi gerektiği anlamına gelir. Günlük hayatta sıklıkla kullanılan bu atasözü, Nasreddin Hoca'nın bir fıkrasında geçer.
Bu hususta en çok bilinenlerden biri de 'el elden üstündür' atasözüdür. 'El elden üstündür' atasözünün halk arasındaki anlamı; 'bir işte ne kadar iyi iseniz veya kendinize aşırı bir güveniniz var ise unutmayınız ki her zaman sizden daha iyi birileri vardır' anlamına gelmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Armut dibine düşer deyimi hakkında merak edilenler. Çocukların ya da farklı yaş gruplarındaki insanların, genetik olarak kendi ailelerine benzemesi üzerine kullanılan bir deyimdir.
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
Ayrıca Nasreddin Hocanın tam adının da Nasrüddin Hoca Nusrat olduğu tespit edildi. Bir kısmı kırık olan mezar taşı, kızı Hatun`un mezar taşının tam olarak okunmasıyla ortaya çıktı. Hoca`nın adına dahil olan Nusrat kızının taşında da yer alıyor.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir.
Para parayı çeker atasözü oldukça sık kullanılan atasözleri arasında bulunmaktadır. Özellikle zengin bireylerin şans eseri dahi olsa para kazanmaları durumunda bu atasözü kullanılır. Anlamı zaten parası olan bireylerin paralarını katlamalarının daha kolay olmasıdır.
Para Parayı Çeker Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: elde para bulunursa onunla yeni paralar kazanılır.
[1] Bir konunun üzülecek ve sevinilecek durumu kalmayınca dertler biter ve hep sevinilir.
[1] Bir durumun nasıl sonuç doğuracağı, işin başında belli olur: Başkasına kötülük edenin başına kötü işler gelir; inlemekten kendini alamayacak kadar ağır olan hasta ölür.
[1] Kusurunu anlayıp özür dileyen ve büyüklüğünüze sığınan kişi affedilmelidir.
Emek Olmadan Yemek Olmaz sözü, ancak çalışıp çabalayarak başarılı olunabileceği anlamına gelir. Hem maddi hem de manevi kazançlar emek vererek elde edilir. İnsan, ideallerini gerçekleştirmek için planlı programlı bir şekilde ilerlemeli. Emek vermediğimiz işlerden başarılı beklememiz hatalı bir tutumdur.
Karga yavrusuna bakmış, benim ak pak evladım demiş - Vikisözlük.
Bal Tutan Parmağını Yalar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: imkânları geniş bir işin başında bulunan kimse bunlardan az da olsa yararlanır.
Konuğun geldiği o evde yiyecek bulunur; ya da beklenmedik bir yerden o sırada yiyecek gelir.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Gün Doğmadan Neler Doğar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: beklenmedik bir sırada umut verici durumlarla da karşılaşma imkânı vardır.
Oxford Bodleian Kütüphanesi yazma eserler bölümünde 192 numa- rayla kayıtlı Tükçe Tekellümât adlı mecmuanın ikinci kısmında “Durûb-ı Emsâl Beyânındadır” başlığı altında Arap alfabesine göre sıralanmış 290 Türkçe atasözü bulunmaktadır.
Nasreddin Hoca, hayat yolculuğunda eşeği ile bir ve bütündür. “Karakaçan” adlı eşeği onun yoldaşı, yardımcısı, zor durumlardan kurtarıcısı aynı zamanda da tamamlayıcısıdır.
“Hoca Efendi, bu nasıl iş, senin küpünde altın yerine çakıl taşları dolu.” deyince Hoca; “Yahu komşular neye üzülüyorsunuz, küpte yattıktan sonra altın olsa ne, taş olsa ne? Fark eden ne ki?” der.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri