Sözlükte “aydın ve ışıklı olmak” mânasındaki nevr kökünden türemiş bir isim olan nûr “aydınlık, ışık” demektir. Ayrıca apaçık olan, nesne ve olayların mahiyetini ortaya koyup aydınlatan şeye de nur denir.
Sözlükte “aydınlık, ışık” anlamına gelen nûr kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de ve hadislerde “insanların önünü aydınlatıp doğru ve gerçek olanı görmelerini, hak ile bâtılı, hayır ile şerri ayırt etmelerini sağlayan mânevî ve ilâhî ışık” mânasında kullanılmıştır.
Allah'ın bir ismi Nûr olduğu gibi, bütün isimleri de nurânîdir. Vücut (varlık) için 'hayır ve nur'; adem (yokluk) için ise 'şer ve zulmet' tabirleri kullanılır. Buna göre yoklukta kalmayıp varlığa kavuşan her şey, Nûr isminin bir tecellisine mazhar olmuş demektir.
Demek ki nur kelimesinin lugat manalarında,.ı§ık, ı§ığın §Uası ve inti§arı, aydınlık, zuhur, aydınlanmak, aydınlatmak, ortaya çıkmak, ortaya çıkarmak, vuku bulmak, §üphe ve töhmetten kaçmarak temiz kalmaya çalı§mak gibi anlamlar bulunmaktadır.
Nur isminin birkaç anlamı bulunmaktadır. İlk anlamı aydınlık, parıltı demektir. Nur ismi bunun dışında Kur´an-ı Kerim'de geçmektedir. Kur'an-ı Kerim'de anlamı ise Mekke'deki Hira dağına verilen isimdir.
İlgili 15 soru bulundu
Sözlükte “aydın ve ışıklı olmak” mânasındaki nevr kökünden türemiş bir isim olan nûr “aydınlık, ışık” demektir. Ayrıca apaçık olan, nesne ve olayların mahiyetini ortaya koyup aydınlatan şeye de nur denir.
Allah'ın nuru, ilmi, rahmeti ve cömertliği gibi asla tükenmez. Onun sonsuz nuru, tüm kainatı ve insanın kalbini ışıklandırır. En Nur, doğru yolu gösteren, ışıklandıran ve insana bilmediğini gösteren anlamına gelir. Ya Nur esmasını 99 kere zikretmek, işte başarı ve ticarette helal kazanç getirir.
Nur ismi Kur'an-ı Kerim'de birçok surede geçmektedir ve Nur adını koymak caizdir. NUR İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Nur ismini kullanan 22.112 kişi bulunmaktadır.
en-Nûr (النُّورُ) : Nurlandıran, her şeyi aydınlatan, kalplere nur ve iman veren. el-Hâdî (الْهَادِي) : Doğru yolu gösteren, hidâyete erdiren.
Nur Suresi adını, 35. âyette geçen “nûr” kelimesinden almıştır. Sûre de başlıca; bireysel ve toplumsal hayatla ilgili çeşitli hüküm ve prensipler, özellikle aile hayatına dair esaslar yer almaktadır. Zina edenlerle evlenmeyi kınayan 3. âyet, hicretin 3. yılında, Recî' çatışmasında şehid düşen Mirsed ile ilgilidir.
Kur'ân kaynaklı olan nûr kavramı ilk olarak III./IX. yüzyılda yaşayan Sehl Tüsterî, Hallac, Ebu'l-Hüseyin en- Nûri ve Hakim Tirmizî gibi sûfiler tarafından geniş bir şekilde yorumlanmıştır.
Nûr, İslami terminolojide ateşin derecesi olarak ışık anlamına gelir. Sufilikte ise "Allah'ın Işığı" anlamını taşır.
Kız çocuklarına konulan Nur ismi Kuran-ı Kerim içerisinde en fazla yer alan isimlerden bir tanesidir. Nur ismi Arapça kökenli olmasının yanı sıra aydınlık demektir. İlahi güç olarak görülen Nur ismi inanılan parlaklık ve düşünülen anlamı taşır.
Allah, ihdas ettiği (nurların) ahsen olanlarını (rahmet, fazl ve salâvâtı), ikişer ikişer (salâvât-rahmet ve salâvât-fazl), Kitab'a müteşabih (benzer) olarak indirdi. Rab'lerinden huşû duyanların ciltleri ondan ürperir. Sonra onların ciltleri ve kalpleri Allah'ın zikriyle yumuşar, sükûnet bulur (yatışır).
Dünyevî ve maddî nurlar olduğu gibi, uhrevî ve mânevî nurlar da vardır. Güneşin, ayın ve yıldızların ışıkları gibi dünyevî nurların bir kısmı gözle, Kur'an gibi ilâhî kaynaklı nurlar ise basiret ve akılla algılanır.
İşte onların yanıldıkları nokta burasıdır. Tabii ki bu da iman-ı kâmil olanlara âit bir meseledir. Âyet-i kerime'sinde beyan buyurulduğu üzere, Allah-u Teâlâ'nın nur verdiği kimseler, O'nun nurunu taşıyan ve o nuru yayanlardır. Kişi imanı nisbetinde, tecellî ettiği kadar hakikatleri görebilir, hepsini değil.
Meleklerin nurdan yaratıldığı ve cinlerin de ateşten yaratılmış olduğu bir çok İslam kaynaklarında ifade ediliyor. Bu hususta hadisler de var. Risale-i Nur'da da meleklerin, “nurdan, nur maddesinden, nur denizinden” yaratıldığı tabirleri geçiyor.
Yalnızca Kur'an'da geçen ilahi isimler yüzden fazlayken hadislerde Allah'a atfedilen başka isimler de bulunmaktadır. Geniş anlamıyla esmâü'l-hüsnâ kavramı bu adların hepsini kapsasa da terim anlamıyla daha çok doksan dokuz ismi içerdiği kabul edilir ve buna mukabil Türkçede çoğunlukla Allah'ın 99 ismi şeklinde bilinir.
Nur Suresi (Arapça: سورة النّور) Kur'an'ın 24. suresidir. Sure 64 ayetten oluşur. Sure ismini, 35. ayette geçen “nur” kelimesinden almıştır. Medine döneminde indirildiğine inanılır.
Mutasavvıf, üçüncü dönem Melâmîliğinin kurucusu. Melâmet anlayışını benimseyenlerin oluşturduğu tasavvuf akımı ve tarikat. Bir tasavvuf terimi; III. (IX.) yüzyılda Horasan bölgesinde ortaya çıkıp daha sonra bütün İslâm dünyasında yaygınlık kazanan tasavvuf anlayışı.
Nur adı tek başına kullanılabileceği gibi özellikle başka isimlerle yaygın olarak değerlendirilmektedir. Özellikle Nur isminin başına farklı isimler eklenerek güzel bir bütünlük sağlanabilir. Nur İsmi Kur'an'da Geçiyor mu? Nur ismi Kur'an'da pek çok farklı ayette geçmektedir.
Neva ismi Kur'an-ı Kerim'de (Enam Suresi 95. ayet) geçmektedir ve Neva ismini koymak caizdir. NEVA İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Neva ismini kullanan 3.528 kişi bulunmaktadır.
Her gün 256 kez "Ya Nur" ism-i şerifini okumaya devam eden kimse, anlamsız üzüntü ve sıkıntılardan ve kederlerden kurtulur, mutlu ve huzurlu olur. Hasta olan kişi her gün şifa ayetleri ve 256 kere "Ya Nûr celle celâlühû" ism-i şerifi okunursa o hasta Allah'ın izniyle şifa bulup iyileşir.
Ennur ismi, en nurlu, en parlak ve göz kamaştırıcı anlamına gelir. Bu isim mecazen, günahsız, masum ve iffetli kadın manasında kullanılır. Ülkemizde kız çocuklarına konan Ennur adının diğer anlamı ise beyazdır. Beyza, Aydın, Şafak, Ziya, Şule ve Günay isimleri Ennur ile eş anlamlıdır.
oksimoron bir ifade olup, karanlığın içindeki ilk ışık ( gündüzün habercisi, gündüzü müjdeleyen) anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri