Nuks (Nus olarak da bilinir) bir veya çok sayıda karpelden oluşan, perikarpı deri gibi sert veya odunlaşmış, içerisinde tek tohum taşıyan, açılmayan kuru meyve tipi.
Nuks (Fındıksı meyve): Genel olarak tek tohum taşıyıp açılmayan meyvalara denir.
Yorgunluğa iyi geldiği için özellikle fiziksel aktivite öncesi ve sonrasında tüketilmesi önerilir. Ara öğünlerimizin vazgeçilmezi olmuştur ve sağlık açısından kuru meyveler, taze meyvelerle aynı oranda sağlıklı ve son derece önemlidir.
1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.) 2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
Ne kadar yememiz gerektiğine gelince, genel tavsiye, günde iki kâse meyvedir, daha çok çeşitlilik daha iyidir. Yarım kâse kuru meyve, bir kâse taze meyveye eşittir.
İlgili 26 soru bulundu
Ara öğünlerin vazgeçilmezi olan meyve kuruları içeriğindeki kalsiyum ile kemiklerinizi güçlendirirken, mineraller sayesinde kan basıncını düzenler, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıklarına karşı sizi korur. Kuru meyvelerin faydaları her meyveye göre değişmekle birlikte lif oranları taze meyvelere göre daha fazladır.
a) Kuru Kapalı Meyveler:
1) Nuks (Fındıksı Meyve): Perikarp taş gibi serttir ve tohuma yapışık değildir. Örnek; Coryllus avellana. 2) Karyopsis: Sertleşen perikarp tohum ile beraber büyür. Üst durumlu ovaryumdan oluşur.
Meyve günde 4 porsiyonu geçmeyecek şekilde, yemekten en az 2 saat sonra veya aç karnına yenmelidir. Özellikle akşamları geç vakitlerde tüketilmemelidir. Diyabet gibi rahatsızlığı olan hastalar ise meyveyi sütle veya yoğurtla tüketmelidir.
Bakka, bir ovaryumdan oluşan tek bir çiçekten üretilen, çekirdeksiz, etli bir meyvedir . Bu şekilde tanımlanan meyveler arasında üzüm, kuş üzümü ve domates, salatalık, patlıcan ve muz bulunur.
Kurutulmuş meyveler de ( kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik) kan şekerinizi hızlı yükseltirler. Bu nedenle, diyetinizde, kurutulmuş meyvelere ve glisemik indeksi yüksek olan diğer yiyeceklere daha az yer veriniz. Şeker ve şekerli yiyeceklerden sakınınız.
Gıda kalitesi ısıdan etkilendiğinden, saklama sıcaklığı saklama süresinin belirlenmesine yardımcı olur; sıcaklık ne kadar yüksek olursa, saklama süresi o kadar kısa olur. Kurutulmuş meyvelerin çoğu 150C'de 1 yıl, 250C'de 6 ay saklanabilir. Sebzeler, meyvelerin yaklaşık yarısı kadar raf ömrüne sahiptir.
Bu sebeple serin ve nem oranı düşük ortamlarda saklanması gerekmektedir. Sıcaklık 15-20 dereceyi geçmemeli, nem oranı yüzde 70-75'in altında tutulmalıdır. Bu şartları karşılayan ortamlara örnek olarak evlerimizde bulunan kilerleri gösterebiliriz. Alternatif olarak, tavan aralarında da saklanabilir.
[1] Meyve kabuğunun dış kısmı derimsi, orta kısmı etli ve iç kısmı sertleşerek oluşan meyve türü.
Liçi (Litchi chinensis) (Çince: 荔枝 liçi), başlıca olarak Çin'in güneyinde yetişen bir meyve. Geçmişte kral meyvesi olarak anılmış olan bu meyve Çin'de vergi olarak da halktan toplanmıştır.
erken olgunlaşan veya yetişen (meyve, sebze)
Canan Efendigil Karatay, tüketim zamanı ve miktarının meyveleri sağlıksız hale getirebildiğini ifade ederek, "Meyvelerin şekeri ve her türlü şeker, tatlı zehirlerdir. Hiçbir zaman aşırı şekilde, özellikle akşamları geç vakitlerde tüketilmemelidir" dedi.
Beslenme uzmanları, yemekten sonra meyve yemenin sindirim sistemini olumsuz etkilediğini, midede gaz ve asit oluşumuna neden olduğunu, kan şekerini yükselttiğini ve kilo alımına katkıda bulunduğunu belirtmektedir. Bu nedenle, meyvelerin yemekten en az 2 saat sonra veya aç karnına yenmesi önerilmektedir.
Meyve yedikten en az bir saat sonra su içmeniz tavsiye edilir. Uzmanlar meyve yedikten bir saat sonra su tüketmenizi öneriyor. Bunun nedeni, yemeklerden hemen sonra su içmenin mide suyunu ve sindirim için gerekli olan sindirim enzimlerini sulandırmasıdır.
Şeftali, gülgiller (Rosaceae) familyasından bir yaz meyvesidir.
Her ne kadar meyve ve sebze terimleri birbirlerine zıt anlamda kullanılmaktaysa da aslında botanik açıdan meyve kabul edilen birçok bitki kısımları mutfaklarda sebze olarak kullanılır. Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Kapsül, koruncak olarak da bilinir, bileşik (sinkarp) bir yumurtalıktan oluşmuş en az iki karpelden (meyve yaprağı) meydana gelmiş, kendiliğinden açılan çok tohumlu kuru bir meyve.
Kuru meyveler, yaş meyvenin içerdikleri % 80- 95 oranındaki suyun % 10- 20 oranlarına düşürülmesi ile elde edilirler. Bu 'kurutma' işlemi sonrası, C vitamini dışında bütün mineraller korunmaktadır.
Kurutulmuş meyveler içeriğindeki lifler sayesinde daha yavaş hazmedilerek daha uzun süre tok tutmakta, böylece obezite ve kalp damar hastalıklarına karşı vücudu korumaktadır.
Kuru meyvedeki dikkatten kaçmaması gereken bir husus da içerdiği şekerdir. Meyvelerde hafife alınmayacak ölçüde doğal şeker bulunur. Kuru meyvelerde, meyvenin suyu çıkarıldığı için zaten taze meyvede doğal olarak bulunan şeker oranı artar. Yani kuru meyvelerde şeker oranı ve kalori yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri