Nütrisyonel genomik, diyet ve yaşam tarzı seçimlerinin bireylerin işlevlerini hücre, doku ve moleküler düzeyde ve toplum düzeyinde nasıl etkilediğini inceler.
Genomik, herhangi bir organizmanın yapısal ve işlevsel fonksiyonlarını kodlayan tüm genlerini tanımlar, bu genlerin birbirleri ve çevre ile etkileşiminin kontrolünü inceler.
Fonksiyonel genomik, genlerin fonksiyonlarının öğrenilmesinin yanı sıra, organizma açısından önemlerinin anlaşılmasına aracılık eder. Ancak, genomik bilgi proteinlerle ilgili bilgi ile desteklenmelidir. Proteinler ile ilgiliyi bilgiyi topluca sağlamayı amaçlayan disipline ise proteomik denmektedir.
Kişiye özel genetik tanılama testlerinde biri olan Nütrigenetik, genetik bölgedeki değişimler sonucu vücudun hangi besinlere ne tepkiler verdiğini belirler.
Sırasıyla, genom ve diyet arasındaki karşılıklı ilişkiye odaklanan iki ana alan vardır: nutrigenetik ve nutrigenomik. Nutrigenetik, beslenmenin gen düzeyinde etkilerini incelerken nutrigenomik, besinlerin genom ve transkriptom kalıpları üzerindeki etkisini inceler.
İlgili 30 soru bulundu
Mendel türü (simpleks/monogenik) kalıtım: Tek gen/tek fenotip gözlenir, hastalığa neden olan mutasyonların pe- netransı yüksektir. Duchenne kas distrofisi, fenilketonü- ri, kistik fibrozis, talasemi, orak hücreli anemi, hemofili, Huntington gibi hastalıklar bu tür kalıtıma örnektir.
Epigenetik, biyolojide, DNA dizisindeki değişikliklerden kaynaklanmayan ama aynı zamanda ırsi olan gen ifadesi değişikliklerini inceleyen bilim dalıdır. Diğer bir deyişle, ırsi (kalıtımsal) olup genetik olmayan fenotipik varyasyonları incelemektedir.
Nutrigenomik, belirli besin bileşenlerinin ve/veya biyoaktif maddelerin, vücuda alındıktan sonra oluşturdukları biyolojik yanıtları anlamak ve çözümlemek için moleküler teknikler kullanan yeni bir disiplindir.
Obezite hastalığı da tıpkı kanserlerde olduğu gibi bu hastalıklardan biridir. Epigenetik faktörler adı verilen bu yapıların çevresel faktörler yoluyla bozulması nedeniyle ilgili genler de etkilendiğinden obezite hastalığı anne babadan bebeğe geçmektedir.
Beslenme ile insan genomu arasında karşılıklı ve dinamik bir etkileşim vardır. İnsan genom dizisinin aydınlatılması ile besinlerle genler arasındaki etkileşimi ve besin öğelerinin gen ekspresyonu üzerindeki etkilerini anlamaya yönelik yoğun çalışmalar başlamıştır.
Metabolomik, belirli bir zaman diliminde dokularda, hücrelerde ve fizyolojik sıvılarda lipid, karbohidratlar, vitaminler, hormonlar ve diğer hücre bileşenlerinden ortaya çıkan küçük moleküllü metabolitlerin yüksek verimli teknolojiler kullanılarak saptanması, miktarının belirlenmesi ve tanımlanmasıdır2.
SEMEX firması, Genomik yani kızları test edilmemiş, tamamen ata bilgileri ile spermaları satılan boğalarını
Karşılaştırmalı Genomik
Filogenetik mesafe, iki organizma veya onların genomları arasındaki evrimsel ölçekte ayrılma derecesinin bir ölçüsüdür ve genellikle birikmiş dizi değişikliklerinin sayısı, yıl sayısı veya nesil sayısı olarak ifade edilir.
Genomik veriler, bir organizmanın genomunun yapısı ve işlevi ile ilgili verilerdir. Genom, bir organizmanın büyümesi ve işlevini yerine getirmesi için ihtiyaç duyduğu tüm hücresel verilerdir. Genomik veriler, bir organizmanın genlerindeki moleküllerin dizilişi gibi bilgileri içerir.
Bir organizmanın sahip olduğu tüm DNA materyali genom olarak adlandırılır.
DNA, ökaryotlarda doğrusal kromozomlar, prokaryotlarda ise dairesel kromozomlar içinde bulunur. Bir hücredeki kromozomlar kümesine onun genomu denir; insan genomu 46 kromozom içinde yer alan yaklaşık 3 milyar baz çiftinden oluşur.
İnsanlarda 46 kromozom vardır. Cinsiyet kromozomları veya X ve Y kromozomları olarak adlandırılan ikisi, bir kişinin erkek mi yoksa kadın mı olacağını belirler. Dişilerin iki X kromozomu vardır ve erkeklerde X ve Y kromozomu vardır. Dişiler hem annelerinden hem de babalarından bir X kromozomu alırlar.
Babaların genleri; özellikle büyümeyi ve boy uzunluğunu belirlemede öne çıkıyor. Babanın diş sağlığı, çocuğun diş sağlığında da önemli bir faktör. Örneğin; bir çocuğun annesinin dişleri çok sağlıklı olsa bile dişleri sorunlu bir babanın çocuğu, daha sık tedavi edilmesi gerekebilir.
Çocuğu erişkinden ayıran en önemli özellik büyümesidir. Büyümeyi etkileyen en önemli faktörler genetik yapı, beslenme, hormonlar ve hastalıklardır. Erişkin boy uzunluğu yüzde 80 genetik yapı tarafından belirlenir. Çocuk genlerini anne ve babasından aldığı için boyu anne baba boyu ile uyumluluk gösterir.
Metilasyon, bir kimyasal bileşiğe, metil grubunun (CH3) eklenmesidir. Kimyasal bir reaksiyon olan bu işlem biyolojik sistemlerde de gerçekleşir ve neticesinde gen ifadesini, protein işlevlerini denetler, ağır metallerin değişikliğe uğratılmasında ve RNA metabolizmasında rol oynar1.
Örneğin, ilk olarak bitkilerde tanımlanan paramutasyon, bir genin bir allelinde (örneğin, tohum rengi- ni belirten bir gen alleli) meydana gelen genetik değişikliğin normal alleli kalıtımsal olarak etkilemesidir.
Genlerin kendi yapılarını ifade edemez duruma gelmelerine “Gen sessizleşmesi” adı verilmektedir. Yani bir genin, maruz kaldığı bir etki sebebiyle tesirini gösterememesidir. Gen sessizleştirilmesi, gen düzenlenmesinde etkili olan epigenetik süreçleri ifade etmek için kullanılan genel bir terimdir.
Huntington hastalığı, beyindeki sinir hücrelerinin ciddi düzeyde parçalanmasından (dejenerasyon) kaynaklanan bir hastalıktır. Oldukça nadir olarak görülür ve kalıtsal nedenlere dayanır. Huntington hastalığı, bireylerin hayatını devam ettirebilmesi için gerekli olan tüm fonksiyonel yeteneklerinin etkilenmesine yol açar.
Üridin monofosfat sentetaz eksikliği (DUMPS)
Holştayn sığır ırkında otozomal çekinik kalıtım şekli gösteren bir hastalık. Primidin nükleotid sentezinin son aşamasında ortaya çıkan orotik asit, üridin monofosfat sentetaz enzimi (UMPS) tarafından üridin monofosfata dönüştürülmektedir.
Multifaktöriyel yerine bazen poligenik (çok genli) terimi de kullanılabilir. Poligenik kalıtım daha çok bir özelliğin ortaya çıkışında yada bir proteinin sentezinde çok sayıda genin etkili olduğu ancak çevresel faktörlerin dikkate alınmadığı kalıtım biçimini ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri