Yani fiziksel ve mental fonksiyonların gerilemesi nedeniyle hastalıkların iyileşememesi ve seyrinin kötüleşmesine yol açan vücut kompartımanındaki değişimlerdir.
Nütrisyon Tedavisi alanı, beslenme ihtiyaçlarını oral veya enteral nütrisyonla karşılamayan hastalar için tam parenteral nütrisyon rejimleri olana kadar yeterince yemek yemeyen veya yiyemeyen hastalarda takviyelerden normal oral diyetlere kadar her türlü beslenme desteğini kapsar.
Nütrisyon ise; “enerji ve besin eksikliğinin veya fazlalığının yol açtığı akut ve kronik hastalıklar ve bu durumlara bağlı gelişen nütrisyonel ve metabolik değişikliklerin önlenmesi, tanı konulması ve yönetilmesi ile uğraşan disiplin” olarak tanımlanmıştır.
Sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için ihtiyacımız olan besin öğeleri olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri yeterli ve dengeli miktarlarda uygun zamanlarda almaktır. Ayrıca bu durum bilinçli yapılması gereken bir davranış biçimidir.
Bu tarama yöntemi özellikle akut hastalık durumunda beslenme desteğinin yeterliliğini değerlendiren bir tarama testidir. Bu test yaşlılar için değil hastaneye yatmış hastalar (yaşlı-genç) için geliştirilmiştir. Beslenme bilgileri içerir, ilaveten hastalığın şiddetini ve artmış beslenme gereksinimini yansıtır.
İlgili 26 soru bulundu
MNA testi, 65 yaş üzeri bireyler için valide edilmiştir. Beslenme durumunu taramak için kullanılır. EAT-10 testi, yutma güçlüklerini taramak ve değerlendirmek için uygulanır.
Beslenme ürünü kapağı açılmadan oda ısısında (24ºC) son kullanma tarihine kadar, kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 24 saat, oda ısısında 8 saat saklanabilir.
Nutrisyonel anemiler dünyada milyonlarca insanı etkileyen en sık görülen anemi tipidir. Eritropoezde önemli rol oynayan demir, B12 vitamini, folik asit, çinko ve bakır gibi mikrobesinlerin eksikliğine bağlı gelişir. Demir hemoglobin yapımında temel besin maddesidir.
Bireylerin beslenmelerini değerlendirmek için özelliklerine göre çeşitli yöntemler kullanılabilmektedir. Beslenme durumunun saptanmasında; besinsel, metabolik, fonksiyonel, biyokimyasal değerlendirmeler ve çeşitli tekniklerin yanında öykü ve fizik muayeneden faydalanılır.
Nütrisyonel genomik, diyet ve yaşam tarzı seçimlerinin bireylerin işlevlerini hücre, doku ve moleküler düzeyde ve toplum düzeyinde nasıl etkilediğini inceler.
Besinlerle vücut sağlığı arasındaki ilişkiyi inceleyen bu bilim dalı, farklı uzmanlık alanlarını tek çatı altında birleştirerek, beslenme desteğine ihtiyacı olan hastalara özel takip, tedavi ve beslenme programları uygulamaktadır.
Nütrisyon hemşirelerine görevlerinin dışında, nöbet dâhil ek herhangi bir görev verilemez. Kurumun ve Müdürlüğün belirlediği politika, hedef, kural ve düzenlemeler doğrultusunda, Nütrisyon destek ünitesindeki hemşirelik hizmetlerinin etkin bir şekilde yerine getirilmesinden sorumludur.
“Nütrisyon Destek Ekipleri” birden fazla uzmanlık alanından kişilerin birlikte görev aldığı ve farklı uzmanlık alanlarının birlikte çalışmasına önemli bir model teşkil eden ekiplerdir. Ekipte mutlaka doktor, diyetisyen, nütrisyon hemşiresi ve eczacı bulunmalıdır.
Parenteral beslenme, kronik gastrointestinal sistem yetmezliği bulunan bireyler için oldukça önemlidir. Besini ağızdan tüketmenin mümkün olmadığı durumlarda enerji ve besin sağlamada etkilidir. Gıdalar gastrointestinal sistemi devre dışı bırakarak damar yolu yolla verilir.
Periferik venöz beslenme: Kısa dönem beslenme ihtiyacı olan hasta¬larda kullanılabilen bir yöntemdir. Periferik parenteral beslen¬mede venöz komplikasyonlar santral ven yoluyla beslenmeden daha azdır; yöntem ucuzdur ve pratiktir. Başlıca komplikasyonu tromboflebit gelişme¬sidir.
Kanser hastalarına yönelik tıbbi beslenme ürünleri halk arasında mama olarak da adlandırılmaktadır.
Yapay beslenme (suni beslenme): Anne sütü olmadan diğer sütler ya da mamalarla yapılan beslenme şeklidir. Bebek beslenirken biberon ve bebeğe uygun kaşık kullanılmalıdır.
Oral nütrisyonun yetersiz kaldığı ya da ciddi iştah azalması ve yutma güçlüğü, gastrointestinal sistem sorun- ları olduğu durumlarda yapay nütrisyon desteği olarak isimlendirilen enteral veya parenteral nütrisyon yolları gündeme gelir.
Tüple beslenme olarak da geçen enteral beslenme, gıdaların ağız yoluyla alınamadığı durumlarda doğrudan mideye veya ince bağırsağa iletilerek yapıldığı beslenme türüdür.
Vitamin eksikliğine bağlı anemi: Demirin yanı sıra, vücudun yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresi üretmek için folat ve B12 vitaminine ihtiyacı vardır. Bu vitaminlerin eksik alındığı bir diyet, kırmızı kan hücresi üretiminin azalmasına neden olabilir.
Malnütrisyon kronik hale geldiğinde kişinin genel sağlığını olumsuz yönde etkiler. Çocukluk çağında malnütrisyon büyüme ve gelişmenin duraksaması dahil olmak üzere pek çok soruna yol açarken yetişkinlerde malnütrisyon da vücut fonksiyonlarında bozulmaya neden olur.
Doğumsal olmayıp, erişkinlik döneminde ortaya çıkan aneminin üç önemli nedeni vardır. Bunlar; demir eksikliği, B12 eksikliği ve folik asit eksikliğidir. Demir hemoglobin proteininin en önemli bileşenlerinden biridir; demir eksikliği durumunda hemoglobin üretilemez ve anemi meydana gelir.
ENTERAL BESLENMEYE NASIL BAŞLAYALIM ? Genel öneri 0,5-1 ml/kg/saat (büyük çocuklarda 20-30 ml/saat) hızında başlanmasıdır. 3-4 saatte bir 0,5-1 ml/kg (5-20 ml) artırılır. Amaç, istenen kalori miktarına 36-48 saatte ulaşmaktır.
PEG tüpü normal şartlarda 6 ay kalır. Ancak bizim 1yıl, 1.5 yıl kalan vakalarımız var. Ancak bazen daha önce yada herhangi bir zamanda tüpte oluşabilecek deformasyonlar ve delinmeler yüzünden her zaman değiştirilmeleri gerekebilir. PEG tüpünün yeri tüp çıkarıldıktan kısa bir süre sonra kapanır.
PEG kateteri takıldıktan 4-6 saat herhangi bir şey verilmez 4 saatten sonra 25 ml su verilmeli, kateterde kaçak yoksa beslenmeye geçilmelidir. Sızıntı yoksa ve izleyen hekimin bir öneride bulunmamışsa saatte 25 mL mama ya da yemek verilerek beslenmeye başlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri