Ø; Norveççe, Danca, Faroece alfabelerinde ve Uluslararası Fonetik Alfabe'de bulunan bir harf. Türkçedeki "ö" sesine denktir. Œ harfinin zamanla kaynamasıyla oluşmuştur. IPA'da [ø] sembolü yarı kapalı ön yuvarlak ünlüyü gösterir.
Fransızca. Fransızca alfabesinde ayrı bir harf olarak yer almaktansa, ê harfi, e'nin bir varyasyonu olarak yer alır. E'nin /ə/ yerine /ɛ/ olarak telaffuz edilmesini sağlar. È ile aynı sesi çıkarmakla birlikte eskiden var olan bir ünsüzün silindiğini belirtir.
Ş, ş, başta Türk dilleri olmak üzere çeşitli dillerin alfabelerinde yer alan bir harftir. Türkçeden başka Azeri, Brohi, Çeçen, Gagavuz, Kırım Tatar, Kürt, Tatar ve Türkmen dillerinin Latin alfabelerinde de kullanılır. Ötümsüz artdişyuvasıl sürtünmeli ünsüz (/ʃ/) sesini göstermek için kullanılır.
Çap işareti yapmak için klavyenizdeki boşluk tuşunun solunda yer alan ALT tuşuna basılı tutarken klavyenin sağındaki sayılardan sırasıyla 1-5-7 sayılarına basın ve alt tuşunu bırakın. Çap işareti çıkmış olacaktır.
Œ (küçük harf: œ), Latin alfabesinin bir harfidir. Fransızcada ve nadiren Fransızcadan giren kelimelerde İngilizcede kullanılır. Fransızcada /ø/ veya /œ/ seslerini karşılar. İngilizcede çoğunlukla yerini E harfi veya OE harf ikilisine bırakmıştır.
İlgili 44 soru bulundu
Fransızcada hangi harfler yan yana geldiği zaman biz 'o' diye okuyoruz? Bu 'e' kadar karışık değil. Burada zaten 'o' Fransızcada da aynı okunuyor. O tek başına olduğu zaman 'o' diye okunur.
Ğ, (küçük harfle ğ) Latin alfabesinden türetilen Türk, Azeri ve Kazak alfabelerinde; ayrıca Kırım Tatarcası, Çerkesçe, Lazca ve Tatarcanın yazımında kullanılan Latin kökenli alfabelerde de bulunan bir harftir.
Öö, Türk alfabesinin on dokuzuncu harfidir. Türkçenin dışında Almanca, Macarca, Fince, İsveççe, İzlandaca, Azerice, Türkmence, Moğolca, Estonca, Tatarca gibi dillerde kullanılır.
CB: 70 - 74 / Başarılı CC: 60 - 69 / Başarılı DC: 50 - 59 / Koşullu Başarılı - Başarısız.
İngilizcede sh, Almancada sch, Türkçede ş olarak yazılır. Š aynı zamanda Estonca, Fince (sadece yabancı kökenli sözcüklerde), Letonca ve Litvancada da Š harfi vardır. Š, /ʃ/ yerine de kullanılır. Sümerce ve Akadca /ʃ/ veya /ʧ/ harflerinin transliterasyonu için de Š harfi kullanılır.
Ä veya ä, çoğunlukla Kuzeybatı Avrupa dillerinde yaygınlık gösteren bir harftir. Almanca, Lüksemburgca, Fince, İsveççe, Slovakça, Türkmence, Gagavuzca, Aymaraca ve Estonca'da kullanılır ve bazılarında /æ/, bazılarında /ɛ/ sesini gösterir.
Uluslararası Fonetik Alfabede ise küçük /ə/ sembolü başka bir ses olan orta merkez ünlüyü gösterir.
Türkçe Q klavyede â yazabilmek için " ⇧ Shift , 3 ve A " tuşlarına birlikte basılır.
Ø; Norveççe, Danca, Faroece alfabelerinde ve Uluslararası Fonetik Alfabe'de bulunan bir harf. Türkçedeki "ö" sesine denktir.
Gef (ﮒ) Fars alfabesinin 26. harfidir. Arap alfabesinin orijinalinde bulunmayıp sonradan eklenmiştir. Bu harf ayrıca Osmanlı alfabesinde de kullanılıyordu ve Osmanlı alfabesinin de 26. harfiydi.
Ğayn sesi dil kökü damağa doğru yaklaştırılarak, dilin ucu da yumuşak damağa yapıştırılmak suretiyle dilin kökünden çıkarılan tok, dolgun bir sestir. Gargara yaparken çıkan sese benzetilebilir. Bu sesin Türkçede karşılığı yoktur.
Sözlükte “bulutlanmak, bulut; gönlü sıkıntı kaplamak; susamak” gibi anlamlara gelen gaynın (çoğulu agyân, gaynât, guyûn) ebced hesabındaki değeri 1000'dir. Gayn, “ayn”dan noktalı olmasıyla ayrılır ve bundan dolayı “el-aynü'l-mu'ceme” adıyla da bilinir.
Çin alfabesi; dünyada her 5 insandan birinin konuştuğu bir dil olarak dikkat çeken Çincenin kâğıda dökülmesini sağlayan yazı sistemidir. Belirlene göre 3500 yıllık bir geçmişe sahip olan bu alfabede, harfler Latin alfabesinde olduğu gibi yan yana gelmezler ve bir kelime oluşturmazlar.
Ç (küçük biçimi ç), Latin alfabesini temel alan sistemlerde kullanılan bir harftir. Arnavutça, Azerice, Kurmançça, Tatarca, Türkçe, Türkmence ve Zazaca gibi dillerin alfabelerinde yer alır. Bunun dışında Fransızca, Katalanca ve Portekizce gibi dillerde C harfinin değişkesi olarak da kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri