O ne güzel dost ve ne güzel yardımcıdır. Ve her şeye kâdirdir. Size sırt çevirirlerse bilin ki Allah sizin en yakınınızdır; O ne iyi dost, ne iyi yardımcıdır. Eğer yüz çevirirlerse, bilin ki, Allah sizin mevlanızdır.
39 - Ortalıkta fitne kalmayıp, din tamamıyla Allah'ın dini oluncaya kadar onlarla savaşın. Eğer vazgeçerlerse muhakkak ki, Allah yaptıklarını görür. 40 - Yok vazgeçmez de tekrar eskiye dönerlerse artık bilin ki, Allah sizin yardımcınızdır. O ne güzel mevla, ne güzel yardımcıdır.
Eğer Allah'a ve bir de hak ile bâtılın ayrıldığı, iki ordunun karşılaştığı gün, kulumuza indirdiğimize iman etmişseniz biliniz ki, savaşta elde ettiğiniz ganimetlerin beşte biri Allah'a, Peygamber'e, yakınlarına, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmış olanlara aittir. Allah, her şeye gücü yetendir.
Hasbünallahü ve ni'mel vekil Allah bana yeter, O ne güzel vekildir “Onlar (o mü'minler) öyle kimselerdir ki, halk kendilerine; 'Düşmanınız olan insanlar size karşı ordu toplamışlar, onlardan korkun! ' dediklerinde, bu söz onların imanlarını arttırdı ve Allah bize yeter, O ne güzel vekildir!
Eğer siz karşılaşma yeri ve zamanı hususunda anlaşma yapmaya çalışsaydınız aranızda ihtilâf çıkardı; fakat Allah, olmasını murat ettiği şeyi gerçekleştirmek için böyle yaptı; ta ki ölenin niçin öldüğü, yaşayanın niçin yaşadığı da apaçık ortaya çıksın. Kuşkusuz Allah her şeyi işitir, her şeyi bilir.
İlgili 17 soru bulundu
Medine döneminde hicretin ikinci yılında Bedir Savaşı'ndan sonra indirildiğine inanılır. Surede Bedir Savaşında elde edilen ganimetlerin kimlere ve nasıl pay edileceği, Müslümanların birbiriyle iyi geçinmesi gerektiği, Allah'ın ve peygamberin emirlerine uymaları gerektiği konularından bahsedilmektedir.
İşte Bedir ashabı arasında çıkan bu ihtilâf üzerine, Enfâl Sûresi, 46. âyet nazil olmuştur. Cenâb-ı Hak, “İhtilâfa düşmeyin; sonra cesaretiniz kırılır, kuvvetiniz elden gider.” nehy-i İlâhî ile uyarıda bulunur. Âyetin devamı ise “Sabırlı olun, çünkü Allah sabredenlerle beraberdir.” buyrularak, sabır tavsiye edilir.
Hasbünallahü ve nimel vekil duası; Allah bize yeter, O ne güzel vekildir demektir. Bu hem bir dua hem de bir zikirdir. İnsanların yaptıkları her işte, başlarına gelen her türlü sıkıntıda, başlanacak her bir işte Allah'ı vekil kılmak bu dua ile mümkündür. Allah'ın vekilliği ile işler yoluna girer ve kolaylaşır.
Eğer sizden yüz çevirirler ise biliniz ki Allâh sizin nâsırınızdır, ne a'lâ nâsır, ne a'lâ müdâfi'dir. Eğer yüz çevirirlerse Allah'ın sizin dostunuz olduğunu bilin; O ne güzel dost, ne güzel yardımcıdır! Eğer yüz çevirirlerse bilin ki Allah sizin dostunuzdur. O, ne güzel dosttur; O, ne güzel yardımcıdır!
Peygamber'le birlikte müslümanlara ulaştığında onlar, “Hasbünallahü ve ni'me'l-vekîl” (Allah bize yeter, O ne güzel vekildir) dediler. İşte bu olay üzerine inen bu âyet her türlü olumsuzluğa rağmen müslümanların Allah ve Resûlü'ne olan imanlarını, güvenlerini ve kararlılıklarını göstermektedir.
Enfâl Suresi 63 Ayet. Ve (Allah), onların kalplerini birleştirmiştir. Sen yeryüzünde bulunan her şeyi verseydin, yine onların gönüllerini birleştiremezdin, fakat Allah onların aralarını bulup kaynaştırdı.
Bazı rivayetlere göre, Enfal Suresi okumanın; hapisten kurtulma, iftiradan temizlenme, haksızlıklara karşı kazanma ve küslerin barışması gibi faziletleri bulunmaktadır. Bu surenin özellikle Ramazan ayının ilk günü okunması tavsiye edilmektedir.
Seni oyuna getirmeye kalkışırlarsa kuşkusuz Allah sana yeter; yardımıyla ve müminlerle seni destekleyen O'dur. Müminlerin gönüllerini birleştiren de O'dur. Dünyanın bütün servetini harcasaydın onların gönüllerini birleştiremezdin, fakat Allah onların aralarını düzeltti. O izzet ve hikmet sahibidir.
Peygamber üzerinden anlatılmıştır. Atanın, öldürenin Allah olması ise, bu savaşta meleklerin gönderilmesi, düşmanın kalbine korku salınması, tam zamanında müslümanlara kolaylık, düşmana hareket zorluğu getiren yağmurun yağdırılması gibi mûcizeleri, olağan üstü ilâhî yardımları ifade etmektedir.
65,66. Müminleri savaş için coştur. Sizin sabırlı yirmi kişiniz onlardan ikiyüz kişiyi yener. Sizin yüz kişiniz, inkar edenlerden bin kişiyi yener; çünkü onlar anlayışsız bir güruhtur.
İçinizden yalnız zalimlere erişmeyecek olan fitne ve belâdan sakının; biliniz ki Allah/ın ukubeti şiddetlidir. Sınava [fitne] karşı sorumluluğunuzun bilincinde olunuz/duyarlı olunuz. O, sadece aranızda zulmedenlerin başına gelmekle kalmaz. Biliniz ki Allah'ın azabı şiddetlidir.
Ne güzel kuldu, o dâimâ bize yönelirdi. (Ve O'na emrolundu ki) Eline otlardan bir küçük demet al, sonra onunla vur ve yeminini bozmuş olma. Muhakkak ki, Biz O'nu bir sabredici bulduk. Ne güzel kul!
Allah ile kendileri arasında böyle bir sevgi bağı gerçekleşmiş, bu mazhariyete ulaşmış olanlar kültürümüzde “Allah dostları” diye anıldığından 62. âyetteki evliyâullah deyimini bu şekilde çevirdik.
Allah'tan başka dost ve yardımcınız yoktur. Bilmez misin ki, göklerin ve yerin hükümranlığı Allah'ındır. Sizin için Allah'tan başka ne bir dost, ne de bir yardımcı vardır. Yine bilmez misin ki göklerin ve yerin mülkiyet ve hükümranlığı yalnız Allah'ındır.
Zikirlerin en kıymetlisi olarak kabul edilen Hasbinallah ve nimel vekil, sıkıntıya düşen kişilerin Allah'a sığınmak için okudukları duadır.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
Hasbinallah, genellikle en zor ve kritik anlarda söylenir. Arapça bir kelime olduğu bilinen Hasbinallah "Allah yeter" demektir ve bu nedenle sıkça kullanılır. Hasbinallah kelimesini insanlar özellikle yüce bir güce ihtiyaç duyduklarında söylerler.
Ey Peygamber, sana da, iman sahiplerinden sana uyanlara da Allah yeter. Ey Nebi(m), Sana ve Seni izleyen (tâbi olup rehber edinen) mü'minlere (her hususta) Allah kâfidir. (Allah'ın koruyup desteklediğine hiç kimse zarar veremeyecektir.)
Diyar tv - Ve ellefe beyne kulûbihim: “Allah kalplerini... | Facebook.
Enfal suresi 24. ayette geçen "Allah'ın kişi ile kalbi arasına girmesi" ifadesini açıklar mısınız? "İnsan ile kalbinin arası" ifadesi bir deyim olup bundan insanın şuuru, aklı ve duyguları kastedilmektedir. Buralarda bulunan hiçbir bilgiyi, kararı, eğilimi, duyguyu Allah'tan gizlemek mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri