doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
Kadın. Aslında “katın” şeklinde kullanılır ve Soğdça “xwaten” kelimesinden gelir. Katın, “hanımefendi”, “kraliçe”, “hanım” manalarına gelir.
Kadınlara ''bayan'' denmesinden rahatsız mısınız? Ben evet, sebebi açık: ''Bay'' kelimesi Farsça'da mal mülk anlamına gelir. -An eki de ''bitiren tüketen'' anlamına gelmektedir. Yani bayan kelimesi ''mal mülk tüketen, bitiren'' anlamına gelir.
Kadınlara verilen ve isimlerinin yerine ya da isimleri ile birlikte zikredilen bazı kelimeler bulunmaktadır. Bu kelimelerden akla ilk gelenler hanım, bayan ve hatun kelimeleridir.
Evet, her iki sözcük de aynı anlamda ve 'katun' sözcüğünden geliyor. 'Kadın' sözcüğü; t-d değişimi ile (katun--->kadın) olmuşken, hatun sözcüğü ise k-h değişimi ile (katun--->hatun) olmuştur.
İlgili 32 soru bulundu
hatun - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe χatun veya ḳatun “kraliçe” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Hotan Sakacası aynı anlama gelen χattuna veya Soğdca aynı anlama gelen χwatēn sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Soğdca χwatāw “kral, hükümdar” sözcüğünün dişilidir.
kız - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kız “1. kıt, nadir, 2. cimri, 3. yetişkin olmayan dişi, bakire” sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük "cömert, bol" kavramının zıddı ve kıs- fiilinin eşdeğer sıfatıdır. "Evlenmemiş dişi, bakire" anlamı muhtemelen "bereketsiz" fikrinden türemiştir.
Hem hitap sözü hem de saygı ifadesi olarak kullanılan hatun ismi, Türkçede ve Arapçada kadın anlamına gelir.
Janti kelimesinin anlamı 'beyefendi' ve 'klas' anlamlarına gelmektedir. Diğer yandan ahlaklı ve oturma kalkmayı iyi bilen kişi anlamına da gelebilmektedir. Saygılı, elit ve nerede ne yapması gerektiği bilen kişi olduğu da söylenebilir.
"kadın" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 74 sonuç woman i. female i.
hasna / hasnâ / حسنا Güzel kadın.
9- Ahsen: ''Hüsn'' kökünden türeyen Ahsen ismi, en güzel, en beğenilen demektir.
zevcat. (Tekili: Zevce) Zevceler. Karılar. Kadın eşler.
Türkçede yaygın olarak kullanılan hitap şekilleri 'hanım', 'bayan' ve 'kadın' gibi terimlerdir.
aşk / عشق (Işk) Çok ziyâde sevgi. Şiddetli muhabbet. Sevdâ.
Türkçe kadın kelimesinin kökeni, Eski Türkçe "kraliçe" manasındaki ḳātūn veya χātūn sözcüğüne dayanır. Bu kelimelerin kökeni Soğdcadaki χwatēn sözcüğüne dayanır. Kelime ses değişimine uğrayarak kadın ve hatun olarak iki farklı şekilde girmiştir.
Cantık (Kırım Tatarcası: Yantıq) Kuzu ve baharatlarla taze hamurdan yapılan, çiböreğin aksine, yağsız, tavada kızartılan bir börek türüdür. Kırım Tatar mutfağının ana ulusal yemeklerinden biridir.
Türk dil kurumuna göre janti beyefendi anlamına gelmektedir. Sadece erkekler için kullanılır. Tabi ki de bir insana sadece erkek olduğu için janti denmez. Janti daha çok klas olan beyefendilere hitap edilerek kullanılır.
janti ne demek? Güzel giyinen erkek. Kibar, düşünceli kimse.
Başkaldıran, isyan eden. Hayırsız, dikbaşlı. Çok isyan eden, çok isyancı kişi.
Arapça sözcük Arapça ˁwr kökünden gelen ˁawrat عورة "kusur, özür, edep yeri" sözcüğünün çoğuludur.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit herif kelimesi, 'Adam ya da evin erkeği' biçiminde daha çok öne çıkmaktadır. Ancak aynı zamanda Türkçe karşılığı olarak Güven vermeyen ve aşağı görülen kişi olarak da anlaşılabilmektedir. Hatta bu iki anlamı ile halk arasında daha çok kullanıldığını söylemek mümkündür.
bay kelimesi eski Orhun yazıtlarına kadar gider, zengin soylu varlıklı anlamına gelmektedir. "BAYKAL" kelimesinin anlamı da buradan gelmektedir, zengin kal, varlıklı kal anlamındadır. gel zaman git zaman bu bay kelimesi erkekler için kullanılan ve bundan türeyen bayan kelimesi de kadınlar içi kullanılmaya başlandı.
Eski Türkçe kız “1. kıt, nadir, 2. cimri, 3. yetişkin olmayan dişi, bakire” sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük "cömert, bol" kavramının zıddı ve kıs- fiilinin eşdeğer sıfatıdır.
Kız diye bir cinsiyet tanımı zaten yoktur. TDK' da kadın kelimesinin tanımı şu şekildedir: Erişkin, dişi insan. Yani gelişimini tamamlamış ve 18 yaşını doldurmuş her dişi birey, kadındır. Asıl niyet kibar olmaksa; bu kelime yerine 'hanımefendi' kelimesini kullanmanız çok daha yerinde olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri