Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Nadiren açık yöntem kullanılırsa da günümüzde bu ameliyat kapalı (laparoskopik) olarak yapılmaktadır. Ameliyatta mide stapler denilen bir alet yardımıyla mide tüp şekline getirilmektedir. Ameliyat ortalama 45 dakika sürer.
Tüp Mide ameliyatı ortalama 1 saat civarı süren, ortalama 5 delikten kapalı olarak gerçekleştirilen bir ameliyattır.
Tüp mide ameliyatı karın duvarında açılan küçük deliklerden girilerek yapılır ve mide adeta bir muza benzeyecek şekilde küçültülür. Genel anestezi ile yapılan tüp mide ameliyatı 45 dakika sürer. Tüp mide ameliyatı sonrası hasta, ameliyathanede uyanma kısmında 30 dakika kaldıktan sonra odasına çıkartılır.
Ameliyat genellikle bir ila iki saat sürer. Tüp mide ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Çoğunlukla işlem sırasında laparoskopik veya robotik cerrahi kullanılır.
Laparoskopik Sleeve Gastrektomi (muz mide-mide küçültme) kilo vermede yüzde 60 başarılı bir yöntemdir. Bu ameliyatın uzun vadede hiçbir zararı olmamaktadır. Eğer hasta diyetine dikkat etmezse kilo vermede zorluklar yaşayabilir, beslenme zorluklarıyla karşılaşabilir, hatta kilo da alabilirler.
İlgili 45 soru bulundu
Tüp Mide Ameliyatı Kilo Sorunu Olan Herkese Uygulanabilir Mi? Tüp mide ameliyatı olanlar aşağıdaki şartları taşımak zorunda: Vücut kitle indeksi 40 kg/m²'nin üzerinde (morbid obez yani ileri derecede obez) olanlar.
Tüp Mide Ameliyatı Ölümcül mü? Tüp Mide ameliyatında ölüm riski 1/1000 dür. Bu oran Gastric Band'den (Kelepçe) yüksek Gastric Bypass (Mide Bypassı) ameliyatından düşüktür. Ölüm riskini en aza indirmek için ameliyat ekibinin profosyonel olması şartdır fakat yinede hiçbir ameliyat için ölüm riski sıfıra indirilemez.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Ne Kadar Kilo Veririm? Tüp Mide ameliyatından sonra hastalar ilk bir ayda ortalama total kilonun %10 u kadarını yani 10-20 kiloyu ilk bir ayda verebilirler. Bununla birlikte hastalarda ilk bir ayda kişiden kişiye göre değişen -30 kiloya varan tartı değişiklikleri bile olabilmektedir.
3. Ay: 5,5 kilo. 4. Ay: 4,5 kilo.
Tüp mide ameliyatından sonra ilk 2 ay ağır kaldırmamaya ve ağır sporlar yapmamaya özen gösterilmelidir. Ancak ilk birinci haftadan itibaren hafif tempolu yürüyüşler yapılabilir. Operasyon sonrası ilk 2 hafta cinsel ilişkiye girilmemelidir. Operasyon sonrası ilk bir ay boyunca araba kullanılmamalıdır.
Normal sigortalı hastalar, obezite ameliyatları için, vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde olması durumunda ücretsiz şekilde ameliyattan yararlanabilir. Vücut kitle indeksi 35-40 arası olan, yüksek tansiyonlu, diyabet hastası, kalp rahatsızlığı bulunan obez hastalar da obezite ameliyatında, sigortadan yararlanabilir.
Çok nadirde olsa bazı hastalar ameliyat sonrası pişmanlık hissine kapılabiliyor. “Neden böyle bir ameliyat oldum?” şeklinde pişmanlıklarını dile getirebiliyorlar. Pişmanlık duyan hastaların hayatı genellikle yeme içme odaklı oluyor. Hayatının en büyük hazzını, en büyük keyfini yeme içme olarak ortaya koymuş hastalar.
Fenerbahçe Kulübü personeli ve üyesi Özge Şeker, mide küçültme ameliyatı sonrası meydana gelen enfeksiyon sonucu yaşamını yitirdi. 78 kilo ağırlığındaki Özge Şeker'in ölümüyle gündeme gelen “mide küçültme” operasyonlarına ilişkin uzmanlar uyarıyor: Operasyon belli şartlar oluştuktan sonra gerçekleştirilmeli.
Obezite cerrahisi bir diğer adıyla 'bariatrik cerrahi' vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan (morbid obez) ya da vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olan ve uzman denetiminde tıbbi beslenme, egzersiz , medikal tedavi gibi yöntemlerle zayıflayamayan hastalara önerilmektedir.
~ Tüp Mide Ameliyatı sonrası midenin büyük bir hacim kaybına uğraması sebebiyle kilo verememe ihtimali olmamaktadır. Ameliyatın ardından doyma kaliteniz, açlık hissetme oranınız değişeceği için ideal kilonuza sağlıklı bir biçimde kolayca ulaşabileceksiniz.
Bunun dışında mide ameliyatı için kilo sınırı pek çok kullanıcı tarafından merak edilip araştırılıyor. Mide ameliyatı kilo sınırı ile ilgili kısaca bilgi vermek gerekirse; hastanın vücut kitle indeksi 40'ın üzerinde ya da 35 – 40 arasında olmalıdır. Ancak obezitenin yanında başka hastalıkları taşıması da gerekmektedir.
Tüp Mideliler yeme arzularıyla savaşmazlar. Az acıkır, az yerler, her şeyden yer, çabuk doyarlar. Tüp mide ek bir sağlık sorununa yol açmaz. Kilo verme hızı değişkendir, hastanın başlangıç kilosuna ve metabolik özelliklerine göre farklılıklar gösterebilir.
Ameliyat sonrası süreçte 2. yılın ardından 60 aya kadar hastalar yüzde 10 civarında kilo alabilmektedir.
Bunun dışında tüp mide ameliyatı sonrası 2 ila 4 hafta içerisinde kaçak riski devam eder. Özellikle ameliyattan sonraki ilk 1 ay yukarıda belirtilen şikâyetler ortaya çıkarsa mutlaka beklemeden doktorunuz ile görüşmelisiniz.
Vücut kitle indeksi 30 ve altında olanlara, ameliyat sonrası yaşam stili değişikliği yapamayacak hastalara, madde ve alkol bağımlılarına, kanser hastalarına ve 1 yıl içinde gebelik planlayan kişilere yapılamaz. Hormon bozukluğuna bağlı obezite gelişen hastalara yapılmaması gerekir.
Mide Küçültme Ameliyatları Sonrası Çalışma Hayatına Ne Zaman Dönülmeli? Mide küçültme ameliyatı sonrası karşılaşılacak herhangi bir tıbbi sorun iyileşmeyi ve dolayısıyla işe dönüşü geciktirecektir. Normalde ise tavsiye edilen işe dönüş süresi 3-4 hafta sonrasına denk gelecek şekilde olmalıdır.
Kaç Günde Normal Hayatıma Dönerim? Hastalar 3 gün hastanede kalıyorlar. İlk 15 gün sıvı diyet, 15 gün 1 ay arasında püre kıvamında yumuşak diyetle hastalarımız taburcu ediliyorlar. Normal aktivitelerine hayatın içine dönmesi, iyileşmesi, kendini iyi hissetmesi 2-3 haftada gerçekleşebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri