Stratejik planda yer alan amaç ve hedefler doğrultusunda belirlenen çıktı ve sonuç odaklı performans hedefleri ile göstergeleri, bu hedeflere ulaşmak için gerçekleştirilecek faaliyetler ve bunların kaynak ihtiyacı performans programlarında yer alır.
Devlette stratejik planlama uzmanı olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve mühendislik ya da iktisadi ve idari bilimler fakültesinden mezun olmak gerekir. Daha sonra Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) girerek sözlü ve yazılı sınavlardan geçerli bir not alınması gerekir.
Temel olarak stratejik planlama hazırlığı; planın sahiplenilmesi, planlama sürecinin organizasyonu, ihtiyaçların tespit edilmesi, iş planlarının oluşturulması ve hazırlık çalışma programlarının yapılmasından oluşacak şekilde 5 aşamada sağlanmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Planlama sürecinde adımlar
Misyon: İlk adım piyasanın analiz edilmesi olacaktır. Kendi iş koşullarınızın analiz edilmesini kapsayan 'misyon durumu' (mission statement), organizasyonunuzun bugün ve gelecekteki işinin tanımlanması anlamına da gelmektedir.
Stratejik planlamaya başlamak için gereken ilk şey akılda bir hedef belirlemektir.
Bununla birlikte, 5018 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinde "Stratejik plan hazırlamakla yükümlü olacak kamu idarelerinin ve stratejik planlama sürecine ilişkin takvimin tespitine, (...) yönelik usul ve esaslar Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir." hükmü yer almaktadır.
Stratejik planlama müdürü nedir sorusuna kısaca şu şekilde yanıt verilebilir; bir organizasyonun strateji ve uzun vadeli hedeflerini planlama ve yönlendirmeden sorumlu kişidir. Stratejik planlama müdürü görev tanımı içerisinde çeşitli denetleme görevleri bulunur.
Sonuç olarak, stratejik planlama sürecinde geleceğe dönük aşamalı politikaları belirlerken dört temel aşama takip edilmelidir: mevcut durumun analizi, misyon ve vizyonun belirlenmesi, hedefler ve stratejilerin belirlenmesi, ve zaman ve eylem planının oluşturulması.
Stratejik Planlama Stratejik planlama, bir kurumun mevcut durumu ile gelecekte ortaya çıkması muhtemel gidişatını inceleme, hedeflerini belirleme, bu hedeflere ulaşmak için strateji geliştirme ve uygulama sonuçlarını ölçümleme sürecidir.
Stratejik planlar, bir şirketin ilerlemesi gereken yönü tanımlamaya yardımcı olarak bununla bağlantılı vizyon ve misyon doğrultusunda gerçekçi hedefler oluşturmaya yardımcı olur. Başarılı bir stratejik plan, kurumun ne kadar büyüdüğü ve başarısı hakkında bilgiler verir.
5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunun 31. maddesinde "Vali, mahallî idareler genel seçimlerinden itibaren altı ay içinde; kalkınma plan ve programları ile varsa bölge planına uygun olarak stratejik plan ve ilgili olduğu yıl başından önce de yıllık performans planı hazırlayıp il genel meclisine sunar.
Stratejik plan, kamu kurumlarının başarısına önemli boyutta katkı sağlamaktadır: Bu bağlamda stratejik plan, geleceğe yönelik düşünmeyi teşvik etmekte, yönetilen topluluğun mevcut gereksinimlerini ortaya koymakta, uygun kalkınma stratejilerini belirlemekte ve çevresel değişimleri önceden görebilmeye imkân sağlamaktadır ...
Stratejik yönetim süreci stratejik bilince sahip olmakla başlar. Hedeflenen sonuçlara varmak için “yönetimin dört işlevini (planlama, organize etme, yürütme, kontrol)” kullanır.
d. Okul/Kurum Düzeyinde: Strateji Geliştirme Kurulu: Okul Müdürünün Başkanlığında, bir Okul Müdür Yardımcısı, bir öğretmen ve Okul/Aile Birliği Başkanı ile bir yönetim kurulu üyesi olmak üzere 5 kişiden oluşan üst kurul kurulur.
Bir işletmenin orta ve uzun vadede hangi rota ile hangi limana varacağını ortaya koymaya yarar. Eğer bu rota doğru belirlenmişse hangi seviyede olursa olsun yönetici değişimlerinde bu stratejik hedefler genelde değişmez. Bu da insana “yani yöneticiye olan bağımlılığı” en aza indirgemeye yardımcı olur.
® Bu bağlamda stratejik yönetim, bilgi toplama, analiz etme, karar verme ve uygulamayı kapsayan analitik bir süreçtir.
Stratejik yönetim süreci, örgütlerin uzun vadeli hedeflerine ulaşmak, kaynaklarını etkin kullanarak rakiplerine karşı rekabetçi üstünlük sağlamak amacıyla çeşitli stratejiler geliştirdiği, politikalar oluşturduğu ve bunları uygulayarak kontrol ettiği bir süreçtir.
Stratejik yönetim veya stratejik planlama temelde bir planlama sürecidir. Klasik anlamdaki yönetim ve planlamalardan farkı ise içerisinde stratejiyi barındırmasıdır” (Şentürk,2005:23). “Stratejik yönetim bir organizasyonun geleceğe dair kararlar almasında kullanılan bir yönetim tekniğidir.
Stratejik planlama, stratejik yönetimin ilk aşaması olan formülasyon safhasıdır. Stratejik planlama bir örgütün ne olduğunu, ne yaptığını ve bunu niçin yaptığını şekillendiren ve bu sürece rehberlik eden temel karar ve eylemleri üreten disiplinli bir çalışma olarak tanımlanabilir (Bryson'akt Erkan, 2008: 8).
Planlama aşamaları, hedeflerin belirlenmesi, kaynakların belirlenmesi, stratejilerin oluşturulması, planların uygulanması ve kontrol edilmesi aşamalarından oluşur.
Kamu idarelerinin; orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans ölçütlerini ve bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeren plandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri