Objektif (nesnel), kişiye özgü olmayan, kişinin zihninin dışında var olduğu düşünülen bir gerçekliğin niteliğine; insanın kendi kişisel duygularından, ideolojisinden, inancından bağımsız olarak bir nesneyi, olguyu kavrama tutumuna verilen addır.
Kanunda; iş sözleşmelerinin geçerliliğini etkileyen objektif nedenler, “belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belli bir olgunun ortaya çıkması” şeklinde ifade edilmişlerdir.
Belirli süreli iş sözleşmesinin yapılabilmesi için Kanunun belirttiği diğer bir objektif koşul ise belli bir olgunun ortaya çıkmasıdır. İşyerinde, işletmenin normal faaliyetine dâhil olmayan veya sürekli devam eden olağan durumun dışında bir olgu ortaya çıkabilir ve bu nedenle geçici işgücüne ihtiyaç duyulabilir.
İş Kanununun 11 inci maddesine göre “belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste(zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir. Esaslı nedene dayalı zincirleme iş sözleşmeleri, belirli süreli olma özelliğini korurlar.”
Belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir.
İlgili 19 soru bulundu
Belirli süreli iş sözleşmesi sürenin sona ermesi durumunda kendiliğinden ortadan kalktığı için doğal olarak herhangi bir fesih işlemi de doğmaz. Ancak belirli süreli iş sözleşmesi erken fesih söz konusu olursa ve işçinin çalışma süresi 1 yılını doldurmuşsa kıdem tazminatı ödenmektedir.
Belirli süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmeleri, kanunen yazılı şekil koşuluna bağlı tutulmuştur. Belirli süreli iş sözleşmelerinde, işçi iş güvencesinden yararlanamayacağı gibi, iş sözleşmesi, belirli sürenin sonunda kendiliğinden sona ereceği için işçi, kıdem tazminatına da hak kazanamaz17.
Bu süre 3 ay da olabilir, 1 yıl da, 5 yıl da. İşçi ile işverenin kendi iradeleri ile belirli süreli iş sözleşmesi kurmaları mümkündür, ama süreyi belirlemek konusunda işin niteliğine bağlıdırlar. İşin süreli olma özelliği ortadan kalktıysa ve iş devam ediyorsa sözleşme belirsiz süreliye dönecektir.
Sözleşmenin bitiş tarihinde, önceden herhangi bir bildirime gerek kalmaksızın sözleşme kendiliğinden sona erer. Sözleşme süresinin bitiminde tarafların anlaşması halinde sözleşme aynı şartlarda uzar.
Başka bir deyişle çalışanın ne kadar süre ile çalışacağı, yaptığı işin ne zaman sona ereceği gibi bilgiler açıkça yazılı bir şekilde kararlaştırılmadığı sözleşmedir. Bu niteliği alabilmesi için bir de yapılan işin belirli bir süresinin olmaması gerekir.
İş Kanunu Madde 10 - Nitelikleri bakımından en çok otuz iş günü süren işlere süreksiz iş, bundan fazla devam edenlere sürekli iş denir.
İş Sözleşmesi Yapma Özgürlüğünün Sınırları
İş sözleşmeleri kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı olamaz ve sözleşmenin konusu imkânsız olamaz.
Madde 1 - Bu Kanunun amacı işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenlemektir.
* İş sağlığı ve güvenliği hükümleri saklı kalmak üzere çıraklar hakkında, * Sporcular hakkında, * Rehabilite edilenler hakkında, * 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu'nun 2. maddesinin tarifine uygun üç kişinin çalıştığı işyerlerinde İş Kanunu'nun uygulanmayacağı düzenlenmektedir.
İş sözleşmesi, işçi ve işveren arasında yapılan, her iki tarafı da ilgilendiren şartları içeren ve her iki tarafın da imzasını taşıyan resmi bir belgedir. İş sözleşmesinde söz konusu işe dair bilgiler yer alır. Bu bilgiler, işin niteliği ve şartlarını belirtir.
Eğer iş sözleşmesi imzalanmazsa, işçi ve işverenin hukuki hakları olumsuz yönde etkilenebilir. 4857 sayılı İş Kanunu ve uygulamadaki işleyişler, işçi ve işverenin haklarını korumayı amaçlar. İş sözleşmesinin imzalanması, İş Kanunu kapsamında işçi ve işverenin haklarını güvence altına alır.
Ayrıca, belirli süreli iş sözleşmesinin süresinin sonunda yenilenmeyeceği işçi tarafından bildirilirse, işçi kıdem tazminatı talep edemez. Ancak, belirli süreli iş sözleşmesinin süresinin sonunda yenilenmeyeceği işveren tarafından bildirilirse, işçi kıdem tazminatına hak kazanır.
Tarafların belirlenen süre sonunda kira sözleşmesini örtülü olarak devam ettirmeleri halinde ise belirli süreli kira sözleşmesi belirsiz süreli kira sözleşmesine dönüşmüş olur. Belirli süreli kira sözleşmeleri dışında kalan sözleşmeler, belirsiz sürelidir.
“İş ilişkisinin bir süreye bağlı olarak yapılmadığı halde sözleşme belirsiz süreli sayılır. Belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir.
Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilerin bir yıllık süreyi doldurmaları halinde yıllık izin hakları doğar. Eğer belirli süreli sözleşme zincirleme yapılıyorsa (Örn. bir yıl+bir yıl), işyerinde birinci yılını dolduran işçi yıllık ücretli izne hak kazanır.
Belirli süreli iş sözleşmesinde sürenin dolması halinde iş sözleşmesi herhangi bir ihbar ve fesih bildirimine gerek kalmaksızın kendiliğinden sona erer. Taraflar, sözleşmenin sona erme tarihinden belli bir süre önce sözleşmeyi yenilemek istemeyen tarafın karşı tarafa bildirimde bulunmasını kararlaştırabilirler.
Kıdem tazminatı hakkı iş akdinin sonlandırıldığı tarihte doğmaktadır. Bu kapsamda istifa eden ve kıdem tazminatına hak kazanan işçi istifa ettiği tarihten itibaren 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde hak kazandığı kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacaklarını talep edebilecektir.
Dolayısı ile, prim ödemeleri yapılmış belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçi ister sözleşmenin kendiliğinden son bulması halinde isterse haklı bir nedenle iş sözleşmesini feshettiği takdirde işsizlik maaşı almaya hak kazanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri