İnsanlarda zihinsel odaklanmayı, çalışma hafızasını ve kafeinsiz konsantrasyonu arttıran bir etken olarak nane çayı gösterilmektedir.
Odaklanmayı Arttırabilir
Siyah çay, uyanıklığı ve odağı arttırabilen kafein ve L-theanine adlı bir molekül içerir. L-theanine beyindeki alfa aktivitesini arttırırken, gevşeme ve daha iyi odaklanma sağlar.
Gece kahve, siyah ya da yeşil çay , enerji içecekleri gibi kafein oranı yüksek içecekleri içmemelisiniz. Uykuya geçişinizi kolaylaştıracak ıhlamur, rezene ya da papatya gibi çayları içmek daha doğru olacaktır.'' Sınav sabahı mutlaka kahvaltı edin!
Yeşil çay ve nane çayı gibi çaylar, hafızayı, hatırlamayı iyileştirmek için beyindeki sinirleri uyarmaya yardımcı olabilecek bileşikler içerir. Bu çaylar ayrıca enerji ve uyanıklığı artırmaya yardımcı olabilir, böylece genel beyin sağlığını daha iyi hale getirir.
Adaçayı, zekayı açan bitki çaylarından biridir ve ders çalışma öncesinde 1 fincan tüketilmesi önerilir. Adaçayı dikkati toplayan, beyin hücrelerini uyaran özelliğe sahiptir. Gerilmenizi engeller ve kendinizi daha rahat hissetmenize yardım eder. Böylece dikkatinizi vermeniz gereken konulara daha iyi odaklanırsınız.
İlgili 34 soru bulundu
Sınava girmeden önce zihin açıcı yiyecekler fırınlanmış veya ızgara balık tüketebilirsiniz. Balık ve balık yağı dikkati ve konsantrasyonu artırır. Bol su tüketmeyi ihmal etmeyin. Uzun süre su içmemek, beynin hacminde daralma ve konsantrasyon yeteneğinde körelmeye sebep olmaktadır.
C vitamini içeren çilek, kivi, portakal gibi meyveler ve E vitamini içeriği yüksek badem, ceviz, fındık gibi besinler, enerji vererek zihni açarlar. Enerji değeri yüksek besinler yerine besin değeri yüksek besinler tercih edilmelidir.
Papatya, yaban mersini, rooibos, kuşburnu gibi bitki çayları stresi azaltırken konsantrasyonunuzu daha uzun süre toplamaya yardımcı olabilir.
Kırmızı meyveler, E ve D vitamini, ananas, havuç, yeşil çay, bitter çikolata, kırmızı ve beyaz et, ceviz ve balık tüketimi hafızanızı güçlendirmeye yetiyor. Sıralanan besinlerin tüketiminin yanı sıra; ilgili besinleri tüketme sıklığınız ve tüketim miktarınız da büyük önem taşıyor.
Sabah kalktığında şeker düşüklüğüne neden olabilir. En iyisi bir bardak süt içilmelidir. Çay, kahve ve asitli içecekler tüketilmemeli. Kafein içerdikleri için uykusuzluğa neden olabilirler.
Beslenmeniz Sınav Performansını Etkiler
Sabah kalktığınızda süt, yumurta, peynir, kepek ekmek, yulaf ezmesi gibi kan şekerinizi hızla yükseltip düşürmeyecek dengeli bir sabah kahvaltısı yapılmalıdır. Kahvaltıda uyarıcı etkiye sahip çay, kahve, kola yerine bitki çaylarını tercih ediniz.
Sınav kaygısı ve stresi azaltan içecekler tercih edilmeli
Bunların yerine bağışıklık sistemini güçlendirmek için kuşburnu, papatya, adaçayı gibi içecekler tercih edilebilir. Rezene gibi sakinleştirici etkisi olan çaylar sınav kaygısı ve stresi azaltmak için içilebilir.
Zihnin tam anlamıyla dinlenmesi odaklanma yeteneğini geliştirir. Düzenli beyin egzersizleri yapın. Bulmaca çözmek, zekâ oyunları oynamak güçlü konsantrasyon arttırıcılardır. Spor, yürüyüş gibi fiziksel aktiviteler konsantrasyon arttırıcı etkiye sahiptir.
Uzun vadedeki bu etkilerinin yanında çay, içeriğindeki “kafein” ve “teanin” sayesinde gün içinde beyin üzerinde uyarıcı etkiler gösterir. Bu özelliği nedeniyle kahveyle birlikte günlük beslenmemizin bir parçası olan çayı yasal uyarıcılar listesine sokabiliriz.
İçinde 1,8 sineol olan okaliptus, nioli, biberiye, defne gibi yağlar hafızayı açar. Ancak burada hafıza açıcıların şahı olan gül yağını da unutmamak gerek. Özel eğitime ihtiyacı olan çocuklarda özellikle etkili bulunmuş.
1 – Beyin gelişimi ve sağlığını destekleyen gıdaları tüketin
Muz ve kuru baklagiller: B vitamini içeren muz, kuru baklagiller, et, balık, yağsız süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi önemlidir. Hafıza ve zeka gelişimi bakımından B vitamini önemli bir yer tutmaktadır.
Ders çalışırken kahve yerine hem enerji verecek hem de sağlık deposu içecekler tüketmenin önemine değinen Diyetisyen Özden Örkçü, Meyan kökü çayı, kekik yağı, pancar suyu öneriyor. Ayrıca bol su tüketmeyi de hatırlatıyor.
Bilgi! Uzmanlar ders çalışırken bitki çayları içmeyi öneriyor kahve , çay Ders çalışırken 8 den sonra önermiyor.
B12 vitamini
Kemik gelişimi, saç, tırnak, bağışıklık sistemi ve zekâ gelişimi için oldukça önemli bir vitamindir. Süt, yumurta, et, balık gibi besinlerde bulunuyor.
Ders çalışırken veya dinlenme zamanlarında yenilenlere çok dikkat edilmelidir. Şekerli ve yağlı besinler, gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, kavrulmamış kuruyemiş, taze sıkılmış meyve suları ve taze-kuru meyvelerin tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri