Tansiyonun göze vurması özellikle tansiyon hastalığı iyi tedavi edilmeyen kişilerde meydana gelir. Hipertansiyonun göze vurması durumunda retina tabakasından damardan sızıntı meydana gelir, bu sızıntılar görme merkezini etkilediğinde görmede bulanıklık ve az görme meydana gelir.
Hipertansiyonun gözün retina tabakasında yaptığı hasar nedeniyle, körlüğe kadar gidebilen hastalığa hipertansif retinopati deniliyor. Kan basıncının yükselmesiyle retina damarlarında bölgesel ya da yaygın daralmalar oluşup damar duvarlarında zamanla kalınlaşma şeklinde değişiklikler meydana geliyor.
Yüksek kan basıncı vucudun diğer damarlarına olduğu gibi gözdeki damarlara da zamanla hasar verir. Tansiyon ne kadar yüksek ve ne kadar uzun süreli ise göze vereceği zarar o derece ağır olur.
Göz tansiyonu, göz damlaları ile, lazer ile ya da glokom ameliyatları ile düşürülebilir. Çoğu hastada bir ya da iki damla göz tansiyonunu düşürmede yeterli olur ancak önemli olan bu düşüşün sinirdeki hasarı durdurmaya yeterli olup olmadığının düzenli OCT ve görme alanı testleri ile takip edilmesidir.
Göz tansiyonu yükselince, görme sinirleri tahrip olur. Görme siniri yaklaşık bir milyon sinir lifinden oluşur. Önce, ince lifler kaybedilir ve tahrip olan sinirler, gözün görme alanını daraltır. Görme alanı öylesine daralır ki hasta bir anahtar deliğinden bakar gibi küçücük bir alandan görür.
İlgili 38 soru bulundu
Glokom, halk arasındaki adı ile göz tansiyonu hastalığı görme sinirinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan, önce görme alanının daraldığı ve ileri safhalarda geri dönülmez körlüğe yol açan çok sinsi bir hastalıktır. Dünya da glokom, katarakt sonrası ikinci körlük nedenidir.
Dut ağacı ve okaliptüs ürünlerinde yapılacak olan bitki çayları, tansiyonun düşürülmesine etki edecektir. Bakla, soğan ve sarımsak ürünleri de, göz tansiyonlarının yükselmesinde kullanılan ürünlerden bazılarıdır. Kişiler evlerinde bulunan soğan ve sarımsaktan faydalanarak göz tansiyonlarını kolayca düşürebilir.
Hipertansiyonun göze vurması damlalı muayene sonrasında retina tabakasının mikroskop ile muayenesinde tespit edilir. Bu muayenede normal insanlarda görülmeyen kanama ve sızıntılar olduğu görülmesi tipiktir. Tansiyonun göze vurması kalıcı ve ciddi görme kaybına yol açabilmektedir.
Hastaların büyük bir bölümünde herhangi bir belirti görülmez. Erken dönemde bazı hastalarda sabahları belirginleşen baş ağrıları, zaman zaman bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi, televizyon izlerken göz etrafında ağrı, vb. belirtiler ortaya çıkabilir.
Stres pek çok hastalık üzerinde kilit rol oynarken göz sağlığını da olumsuz etkiliyor. Genellikle yoğun stres altında olunan dönemlerde meydana gelen santral seröz koryoretinopati yani retinada sıvı birikmesi görme kaybına bile neden olabiliyor.
Göz tansiyonu farkına varılması güç bir durumdur. Eğer tansiyon çok yüksek değilse sinsi bir şekilde ilerler ve sonuçta geri dönüşsüz görme kaybına neden olabilir. Eğer tansiyon çok yükselirse de bulanıklık, bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
TANSİYON YÜKSELMESİNDE GÖZE KAN OTURABİLİR
Romatolojik hastalıklar ve tiroid hastalıklarında da gözlerde kanlanmalar görülebilir.
Yüksek Tansiyonda en sık görülen belirti baş ağrısıdır. Genellikle enseden başlar, tepeye doğru yayılır. Unutulmaması gereken noktalardan birisi, baş ağrısını yapabilen birçok hastalığın mevcut olmasıdır. Bu nedenle her baş ağrısı olan kişide mutlaka Yüksek Tansiyon olacak diye bir kural yoktur.
Gözü damlayla uyuşturup hastanın gözüne cihaz değdirilerek yapılan mekanik ölçüm veya damla kullanmadan hava püskürtülerek yapılan ölçüm en yaygın olarak kullanılanlar arasında.
Son bilimsel gelişmeler paralelinde evde glokom tedavisi için evde göz tansiyonu testi yapılabilir. Piyasaya sunulan FDA onaylı cihazlar sayesinde evde göz tansiyonu ölçümü yapmak mümkündür. Söz konusu cihaz tonometre olarak adlandırılır. Glokom testi için kullanılan cihaz tonometre olarak adlandırılır.
Sağlıklı beslenmek, sigara içmemek, kolestrol kontrolü, egzersiz yapmaya özen göstermek gereklidir. Dar açılı glokomu olanlar, diğer hastalıklar için verilen ilaçları alırken göz doktoruna danışmalı, çok uzun süre karanlıkta oturmalıdırlar.
Göz tansiyon hastalığı vakalarının büyük bir kısmında herhangi bir belirti görülmemektedir.
Şiddetli ve hızlanmış hipertansiyonu olan kişiler görme sorunları ve baş ağrıları yaşayabilir.
Şeker hastalığı, göz içi basıncının artmasına ve göz tansiyonu problemlerine yol açar. Bu durum, özellikle görme merkezinde sinir hücrelerinin hasar görmesine ve zaman içinde görme kayıplarını yaşanmasına neden olabilir.
Bu tip yaralanmaların belirtileri arasında batma hissi, şiddetli ağrı, kızarıklık, görmede azalma, konjuktivit, ışık hassasiyeti, gözde yaşarma, akıntı, yabancı cisim hissi gibi bulgular olur. Bazen hasta hiç gözünü açamaz ya da çok ileri derecede görme kaybı şikâyeti olur.
Göz Tansiyonu Kaç Olursa Tehlikeli? Göz tansiyonu değeri 21 mmHg altında olmalıdır. Bu değerin üzerinde olması glokom hastalığı açısından önemli bir risk faktörüdür. Kornea kalınlığı çok ince olan hastalarda 17 mmHg tansiyon değeri bile yüksek kabul edilir.
Göz tansiyonu çoğu durumda kendi kendine düzelmez ancak bazen göz tansiyonu, göz enfeksiyonlarına, üveitlere, kullanılan göz ilaçların ve damlalara bağlı yükselebilir. Sebep ortadan kalktığında göz tansiyon tekrar düşebilir. Bu durumlar haricinde göz tansiyonu yükseklikleri genellikle kendiliğinden düşmezler.
Son yapılan bir araştırma, sıcak çay içmenin göz tansiyonu (glokom) riskini azalttığını ortaya koydu. Yapılan son çalışma sıcak çay içmekle göz tansiyonu arasında bir ilişki olduğunu ortaya koydu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri