Ödeme gücü, kişilerin en az geçim indiriminin üstünde kalan gelirlerini kapsamaktadır. Bu açıdan ödeme gücü kişilerin gelirlerini kavramakta ancak tüketim ve servet vergi ödeme gücü dışında değerlendirilmektedir. Mali güç ise kişinin gelir, tüketim ve servetini kapsamaktadır.
Emlak vergisinin konusunu oluşturan gayrimenkuller çok eski zamanlardan beri vergi ödeme gücünün bir göstergesi olarak kabul edilmiştir. Bu nedenden dolayı da ödeme gücüne göre vergilendirmeyi amaçlayan vergi sistemlerinde gayrimenkuller üzerinden vergi alınması haklı görülmüştür.
Ödeme gücü (ability to pay) ilkesi olarak da isimlendirilir. Mali güce göre vergilendirme kişilerin ekonomik ve kişisel durumlarının göz önüne alınarak vergilendirilmeleri şeklinde tanımlanabilir. Bu ilke ile vergi yükünün adil ve dengeli dağılımının sağlanması amacına da ulaşılmaya çalışılır.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasa'larında, vergilemede ödeme gücü ilkesinin anayasada yer alması ilk defa 1961 Anayasası ile gerçekleşmiştir. 1982 Anayasasında da vergilemeye ilişkin düzenlemelerde herkesin mali gücüne göre vergi ödemesi gerektiği hükmüne yer verilmek suretiyle bu uygulama devam ettirilmiştir.
Vergi ödeme gücüne ulaşmak açısından; asgari (en az) geçim indirimi, artan oranlı vergi ve ayırma kuramı (ya da ilkesi) olarak adlandırılan araçlar kullanılır.
İlgili 17 soru bulundu
Ödeme gücüne ulaşmada da çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Artan oranlı vergileme, ayırma prensibi ve en az geçim indirimi ödeme gücüne ulaşmada kullanılan yöntemlerdir.
Ödeme gücü, kişilerin en az geçim indiriminin üstünde kalan gelirlerini kapsamaktadır. Bu açıdan ödeme gücü kişilerin gelirlerini kavramakta ancak tüketim ve servet vergi ödeme gücü dışında değerlendirilmektedir. Mali güç ise kişinin gelir, tüketim ve servetini kapsamaktadır.
Vergi Ödevi Madde 73 – Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır. Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır.
malî gücü fazla olanın, malî gücü az olana oranla daha fazla vergi ödemesi gereğini”5 ifade ettiği vurgulanmaktadır. Dolayısıyla, mali güce göre vergilendirme yapma, yasama organına yönelik bir ödevdir ve yasama organın takdir yetkisini sınırlandırmaktadır.
Peki, o zaman başka bir konuya geçelim. Vergi ödemek de herkes için bir anayasal ödev. Her iki ödev de anayasada “siyasi haklar ve ödevler” bölümünde, biri 72. maddede diğeri 73. maddede düzenlenmiş.
Kamu maliyesi öğreti ve uy- gulamasında malî gücün göstergeleri gelir, servet ve harcamalardır13.
Adil vergileme yaklaşımında ekonomik durum kişilerin elde ettikleri gelir bakımından ölçülmekte, aynı gelire sahip olanların eşit koşullarda olduğu kabul edilmektedir. Böylece aynı gelire sahip olanlardan aynı miktarda vergi alındığı takdirde de eşitlere eşit muamele gerçekleştirilmiş o! acaktır(3) .
Vergilemede eşitlik ilkesi, özgürlükçü demokratik düzen içinde, eşit durumda olanlara eşit, eşit durumda olmayanlara eşitsizlikleri derecesinde farklı davranılması anlamına gelen vergi adaleti düşüncesinden gelişmiştir (Çağan, 1982: 148). geleneğini başlatmıştır (Çaha, 2001: 111).
Vergileme ilkeleri, hukukun genel ilkelerinden ortaya çıkmıştır. Vergi literatüründe vergileme ilkeleri temel olarak; kanunilik, Page 3 Yönetim ve Ekonomi 22/1 (2015) 113-138 115 mükellefin ödeme gücü (mali güç) ile orantılılık, genellik, eşitlik, adaletli ve dengeli olma ilkeleridir.
Verginin karşılıksız olması, vergi ödeyenlerin yaptıkları bu ödemeden dolayı devletten, kendilerine yönelik bir mal ya da hizmet talebinde bulunamayacaklarını ifade eder.
Vergilemenin mali amacı, devletin gelir elde etme amacıdır. Mali olmayan amaçları ise, iktisadi istikrarı sağlamak, iktisadi büyüme ve kalkınmayı sağlamak, gelir dağılımını adil hale getirmek ve kaynak tahsisinde etkinliği sağlamak şeklinde belirtilebilir.
Vergilemede verimlilik ilkesi, verginin tahsi- lat harcamalarının göz önünde tutularak, hasılatının mümkün olan en üst düzeye yük- seltilmesini ifade eder.
Vergilemede Adalet İlkesi
Vergilemede adaletin sağlanabilmesi büyük ölçüde, eşit durumdakilerin eşit muameleye tabi tutulmalarına ve verginin ödeme gücü ile orantılı olmasına, gelir ve servetlerin belli bir düzen içinde yeniden dağılımının gerçekleştirilmesine bağlıdır.
Anayasanın 73. maddesi, vergi ödevine hâkim olan temel anayasal ilkeleri kapsamaktadır. Bu ilkeler sırasıyla verginin genelliği, verginin kamu giderlerini karĢılamaya yönelik olması, mâli güçle orantılı olması, vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı ile verginin kanunîliği ilkeleridir.
Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez. Anayasa, bugüne kadar yirmi bir kez değişikliğe uğramıştır.
Vergiyi doğuran olayın gerçekleşmesi vergilendirme sürecinin başlamasına sebep olmaktadır. Akabinde “4T Kuralı” olarak da ifade edilen tarh, tebliğ, tahakkuk ve tahsil aşamaları gerçekleştirilir.
Anayasamızın 73. maddesinde düzenlenen ve vergi hukukunun anayasal ilkelerinden en önemlisi olan "verginin kanuniliği" ilkesi gereği, verginin asli unsurları (verginin konusu, yüküm lüsü, matrahı, oranı gibi) kanunla düzenlenmeli dir.
Ayırma ilkesinden kasıt, emek gelirlerinin düşük, emek ve sermayenin birleştiril mesinden elde edilen gelirlerin daha yüksek ve sermaye gelirlerinin en yüksek oranlar üzerinden vergilendirilmesidir.
Vergilemede iktisadilik ilkesi, vergilemenin maliyetinin mümkün olduğunca düşük olmasını ve vergilerin iktisadi hayatın işleyişini bozmamasını ifade eder. Vergilemenin maliyetinin düşük olması, toplanan vergilerin büyük bir bölümünün devlet hazinesine girmesini sağlamakla mümkün olur.
Yatay ve dikey eşitlik olmak üzere iki eşitlikten söz edilmektedir. Yatay eşitlik, ekonomik durumları aynı olan kişilerden aynı miktar vergi alınmasını, dikey eşitlik ise ekonomik durumları farklı olan kişilerin farklı miktar ve oranda vergi vermelerini ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri