Öncelikle tanımından başlamak gerekirse; ödenmiş sermaye, firmaların taahhüt ettikleri miktarın tamamını ya da bir kısmını nakden ödemeleri şeklinde tanımlanır. Bu demektir ki; söz konusu firmanın esas sermayesinden ödenmemiş sermaye çıkarıldığında, ödenmiş sermayeye ulaşılır.
Ödenmiş Sermaye Nedir? Ödenmiş Sermaye, Ortak Hisse Senedi Parçası / Taşıma Değeri, Ek Ödenmiş Sermaye / Sermaye Fazlası ve Hazine Bonosunun toplamını temsil eder.
Sözü edilen bu öz sermaye unsurlarını şu şekildedir: Ödenmiş sermaye: Sermaye, ödenmemiş sermaye, sermaye düzeltmesi olumlu farkları ve sermaye düzeltmesi olumsuz farklarını içerir.
Taahhüt edilen sermayenin ödenmemiş kısmıdır. Örneğin siz 50.000 TL taahhüt ettiniz ama ¼'ü olan 12.500 TL'yi ödediniz. Daha ödenmemiş olan 37.500 TL sermaye vardır ve buna “ödenmemiş sermaye” denir. Şirket kuruluşlarında ve nakdi sermaye artışlarında ¼'ü ödenir, kalan tutarın ise 24 ayda ödenmesi gerekir.
Anonim şirketlerde kuruluş esnasında nakit sermayenin ¼'ü ödenmeli (başlangıç sermayesi) kalan tutar ise 24 ayda ödenmelidir. Sermaye artışlarında, nakit arttırılan kısmın ¼'ü, tescilden önce ödenmelidir.
İlgili 42 soru bulundu
Sermaye koyma borcunu süresi içinde yerine getirmeyen pay sahibi, kural olarak ihtara gerek olmaksızın, temerrüt faizi ödemekle yükümlüdür. Lakin ana sözleşmede sermayenin ödenmesi için vade öngörülmemişse sermaye borcunu ödemeyen ortak ancak bu çağrı sonucunda temerrüde düşmüş olur.
Ödenmiş Sermaye:
Finansal sistemler kısmında ise ödenmiş sermaye, şirketlerin piyasa üzerinde bulundurdukları hisselerinin sayısı ve de nominal değerinin çarpımı ile elde edilen tutara tekabül etmektedir. Bu sistemi genelde şirketler mali değerlerini belirlemek için kullanırlar.
ÖDENMEMİŞ SERMAYE BORÇLARININ BİLANÇOYA ETKİSİ
Tekdüzen hesap planında yer alan 501 kodlu Ödenmemiş Sermaye Hesabı, aktif nitelikli pasif düzenleyici bir hesaptır.
Ödenmiş sermayeye şu örnek verilebilir: A şirketinin hisse adedi tutarı 50 milyondur. Bahsi geçen firmanın hisse nominal değeri ise 1000'dir. Bu sermayeyi bulmak için “hisse adedi x hisse nominal değeri” formülü uygulanır.
Ödenmiş sermaye, şirketin çıkardığı hisse adedi ile hisselerin nominal değerinin çarpılmasıyla elde edilir. A şirketinin hisse adedinin 50 milyon olduğunu varsayalım Bu durumda şirketin ödenmiş sermayesi, 50.000.000 x 1.000: 50.000.000.000 TL olarak bulunur.
Ekonomide sermaye, değeri olan ve işe gelir getiren herhangi bir maddi miktar anlamına gelir. Örneğin bir balıkçı için balıkçı teknesi sermayedir. Coca Cola'nın gizli formülü sermayedir. McDonalds'ın palyaçosu ticari markası olması ve kendisi ile özdeşleşmiş olması nedeniyle sermayesidir.
Limited şirketler asgari 10.000.-TL. sermaye ve asgari 1 ortakla kurulmalıdır. Ünvanlarında limited şirket ibaresinin bulunması veEN AZ BİR faaliyet konusunun gösterilmesi zorunludur. Ortakların koyacakları sermayenin en az 25.-TL. veya bunun katları olması lazımdır.
Sermaye Artırımı Nedir : Bir şirketin esas sermayesine karşılık olan hisse senetlerinin bedelleri ödendikten sonra genel kurul kararı ile yeni hisse senedi çıkarılarak şirket sermayesinin arttırılmasıdır.
500 Sermaye Hesabının İşleyişi
İşletme, taahhüt ettiği sermayeyi bu hesaba borç, ödenmiş sermayeyi ise alacak olarak kaydedebilir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (“TTK”) m. 332 uyarınca anonim şirketler asgari ellibin TL ile kurulmakta olup; TTK m. 344 uyarınca anonim şirketlerde, nakden taahhüt edilen payların en az yüzde 25'inin tescilden önce, kalan kısmının ise şirketin tescilini izleyen 24 ay içinde ödenmesi gerekir.
Net işletme sermayesi, bir işletmenin kısa vadeli finansal sağlamlığını ölçen bir finansal göstergedir. İşletmenin kısa vadeli varlıklarının (nakit, stoklar, alacaklar vb.) kısa vadeli borçlarından (tedarikçi borçları, kısa vadeli krediler vb.) çıkarılmasıyla hesaplanır.
501 ÖDENMEMİŞ SERMAYE HESABI (-)
Hesabın kalanı ortakların sermayeye olan borçlarıdır. 501 Ödenmemiş Sermaye Hesabının İşleyişi: Taahhüd edilen sermaye tutarı 500 Sermaye Hesabı alacağına karşılık bu hesaba borç kaydedilir, ödenen tutarlar bu hesaba alacak olarak kaydedilir.
Bu hesap borç kalanı verir. Bu kalan ortaklarca taahhüt edilen sermayenin henüz ödenmemiş kısmının toplam tutarını gösterir.
Mevzuatta, sermaye ödemelerinin döviz cinsinden yapılmasını doğrudan yasaklayan bir düzenleme yok; gerek TTK gerekse 32 Sayılı Karar bu konuda sessiz kalıyor. Uygulamada ise bu ödemeler gerek yabancı gerek Türk kişiler tarafından döviz cinsinden yapılabiliyor.
TTk'nın 456. maddesinin birinci fıkrasında “iç kaynaklardan yapılan artırım hariç, payların nakdi bedelleri tamamen ödenmediği sürece sermaye artırılamaz. Sermayeye oranla önemli sayılmayan tutarların ödenmemiş olması ser- maye artırımını engellemez.” denilmiştir.
Sermaye taahhüt borcu
Anonim şirketler özelinde, nakden taahhüt edilen payların itibarî değerlerinin en az %25'inin ortaklar tarafından tescilden önce, kalanının da şirketin tescilini izleyen 24 ay içinde ödenmesi gerekiyor.
Bilançoda ödenmemiş sermaye taahhüdü bulunması durumunda zarar mahsubu yoluyla sermaye azaltılması mümkün olmayacaktır. Sermaye, zararlar sonucunda bilançoda oluşan bir açığı kapatmak amacıyla bu açıklar oranında azaltılacağı için alacaklılara çağrı prosedürü söz konusu olmayacaktır.
Sermaye artırımı kuruluşta olduğu gibi nakdi taahhüt ve ödeme, ayın taahhüdü veya şirketin borçlarını sermayeye dönüştürmek suretiyle yapılabilir.
İş- letmeye ortaklar tarafından tahsis edilen varlıklar, sermayedir. Öz sermaye ise söz konusu varlıklar- dan tüm borçların çıkarılması sonucunda elde edi- len miktardır.
Şu sonucu çıkarabiliriz ki bu madde sınırlama amaçlı değildir ve devredilebilen ve nakden değerlenebilen her türlü değer sermaye olarak konulabilir. Sermaye şirketlerine nakdi ve ayni sermaye konulabilir. Nakdi sermaye, nakit paranın sermaye olarak konulmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri