Suyu iten bir madde olan lignin, selülozu yarı selülozlara bağlayarak ağaçsı yapıyı ortaya çıkarır. Bu nedenle ağacın veya odunun selüloz, yarı selüloz ve ligninden meydana gelen kompozit bir yapısı bulunmaktadır.
Ağaçlar, yaşayan dokularında kimyasal değişikliklerle üretilen ekstraktif maddeleri dışarıya atamazlar ve bunları gövdenin ortasına doğru iterler. Gövdenin ortasında atık maddelerin biriktirilmesi ile öz odun oluşur.
Bütün ağaç çeşitlerinin diri odun kısmı hızlı çürüme gösterir, hepsi dayanıksızdır. Diri odun canlıdır, su ve diğer maddeleri iletir, öz odun ise bu maddeleri iletmez, canlı değildir.
İlgili 18 soru bulundu
Meşe Odunu ÖzellikleriMeşe en çok ısı veren ve kalori değeri en yüksek olan ağaçtır. Dış budak, kayın gibi ağaçların kalori değerleri meşe ye göre %8 ila %11 arasında düşüktür. Söğüt, kavak ve kestane gibi yumuşak ağaçlar meşe ye göre iki kat daha az ısıtır.
AĞAÇ ÜRÜNLERİ ÜRETİM PROSESLERİ
Bu sektörde temel hammadde olarak kullanılan odun; bükme, yarma, kesme, soyma, biçme, yongalama, liflendirme, yapıştırma, presleme, buharlama, kurutma, emprenyeleme vb. yöntemlerle işlenerek kereste, kontrplak, ağaç panel ve mobilya gibi ürünlerin üretimi gerçekleştirilmektedir.
Dünyadaki en sağlam ağaçlar arasında bulunan Balsa ağacı, Orta ve Güney Amerika'da yetişen bir ağaçtır. Balsa sağlam ve dayanıklı olmasına rağmen kolay bir şekilde işlenebilen bir ağaçtır. Hatta son derece dayanıklı olan meşe ağacından bile daha dayanıklı bir forma sahiptir.
Ahşabın biyolojik ve fiziksel etkenlere karşı korunmasını 2 ana başlık altında toplayabiliriz. Bunlardan birincisi Ön Koruma olarak adlandırdığımız ve kimyasal yollarla yapılan emprenye işlemi, ikincisi ise UV dayanımlı vernik, boya ve yağ uygulamaları ile yaptığımız koruma yöntemi.
NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir. Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.
Fosil odun, fosil olarak korunmuş ahşap parçalarıdır. Zamanla odun, bir bitkinin en iyi korunan (ve en kolay bulunan) parçası haline gelir. Fosil odun taşlaşmış olabilir veya olmayabilir. Fosil odun üzerine yapılan çalışmalara bazen paleoksiloloji ve fosil odunu inceleyen kişilere "paleoksilolog" adı verilir.
Odun esas itibariyle aşağıdaki ana bileşenden oluşmaktadır : Selüloz, hemiselüloz, lignin ve su. Hava kurusu odunlar yaklaşık % 10-15, taze kesilmiş odunlar ise ağaç türlerine bağlı olarak % 40-120 oranında su içerirler. Kömürleştirme işleminden önce odundaki suyun tamamen uzaklaştırılması gerekir.
Tahta veya odun bünyesinde çok sayıda kimyasal bileşikler bulunduran heterojen bir karışımdır. Karışımlar saf madde değildirler. Çünkü karışımlar farklı cins moleküllerin bir araya gelerek oluşturduğu maddedir.
Odun her ne kadar sonsuz bir hammadde kaynağı olarak bir avantaja sahipse de bunun bazı koşullara bağlı olduğu unutulmamalıdır.
Lignin, Lignen ya da Odunlaşma, bitkilerde, hücre çeperi içerisinde bulunan lignin, selülozla birlikte bitkinin odunsu yapısını ve dayanıklılığını sağlar. Kâğıt yapımında kullanılmaz fakat kâğıt üretiminin yan ürünüdür.
Tahta artık canlı bir varlık değildir; bir sandalye yapımında kullanılmıştır ve artık büyüyemez, metabolizması yoktur, homeostazı koruyamaz, tepki veremez veya üreyemez. Robotlar canlı mıdır?
Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
Tüm ağaç türlerinin diri odunu yani dış kısmı çok çabuk çürür, ayrıca yukarıdaki rakamlar termitler, oyucu deniz kurtları ve diğer böceklerin etkilerini hariç tutmaktadır. Ahşap nasıl kuru tutulur ? Ahşabı tahrip eden canlıların yaşayıp gelişebilmesi için oksijen, ısı ve suya ihtiyaçları vardır.
Bu yöntemle kaplama elde edilecek tomrukların önce kenarları alınır. Çatlamamaları ve yumuşatmada kolaylık sağlamak için fabrikanın su havuzlarında bekletilir.
Takma adı Metuşelah olan dünyanın en yaşlı ağacı Doğu California'da Antik Bristlecone Çam Ormanı'nda bulunuyor. Ağacın 4 bin 853 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Ağaç, 1957 yılında bilim insanı Edmund Schulman tarafından bulundu.
Örneğin; dünyada en hafif ağaç 0.1 g/cm3 ile Balsa, en ağır ağaç 1.3 g/cm3 ile Lignum viıae (Pelesenk) dir.
Balsa Ağacı
En sağlam ağaç sıralaması yapıldığı zaman balsa ilk sırada yer almaktadır. Güney Amerika'da yetişen bu ağaç bol yağışlı bölgelerde kolaylıkla yetişmektedir. Bunun yanı sıra sıcak iklimlerde de balsa ağacının yetişme ihtimali daha yüksektir.
Kanatlı meyveleri kelebeğe benzediği için bazı bölgelerde "kelebek ağacı" olarak da adlandırılırlar. Her mevsim ayrı bir renk alan yaprakları, göz alıcı çiçek ve meyveleri ile park bahçe ağacı olarak özel bir önem taşır. Sarımsı yeşil renkteki çiçekleri salkım halindedir. Kaplama üretiminde aranan ağaç türlerindendir.
Odun hammaddesindeki görsel kusurlar; budak, çatlak, mantar ve böceklerin neden olduğu kusurlar şeklinde sıralanabilir. Bu bozukluklardan budaklar; ağacın doğal yapısı ve yaşam koşullarıyla bağlantılı olarak oluşur. Odun hammaddesi içerisinde gömülü halde bulunan budaklar büyüklüklerine göre dört sınıfa ayrılırlar.
Akçaağaç sert ve sıkı ağaçlardandır. Eş yapılıdır. Kolay işlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri