Odyometri Testi Sonuçları Yapılan test sonucunda kişinin 500-1000-2000-4000 Hz ortalamaları alınarak saf ses işitme eşiği ortalaması belirtilir. 25 dB'ye kadar olan değerler normal kabul edilirken 25 dB'den yüksek değerler işitme kaybının belirtisidir. Çok ileri derece kayıplar 91 dB'den yukarı olan işitme kayıplardır.
Konuşma odyometrisi testine göre herhangi işitme problemi olmayan kişilerde SRT değeri 20dB, MCL değeri 40-60 dB, SDS değeri %90-100, UCL değeri 100-120 dB'e eşit olmalıdır.
Kişideki işitme kaybının şiddet derecesini belirlemek için işitme testi yapılır. İşitme testlerinde ölçüm desibel ile belirlenir. Normal işitme -10 db (Aşırı düşük ses) ile 25 desibel (db) (Günlük konuşma sesi ) arasındadır.
0-25 dB arasında ise Normal işitme. 25-40 dB arasında ise Çok Hafif Derecede İşitme Kaybı, Normal işitmeye çok yakın bir durum olduğundan kişiyi çok rahatsız etmez. Özel durumlarda işitme cihazı kullanımı tavsiye edilebilir. 40-55 dB arasında ise Hafif Derecede İşitme Kaybı.
Timpanometrik tepe basıncı ortanca değerleri sağ ve sol kulak için sırasıyla erkeklerde 20.00 (ÇAG=15) daPa ve 17.50 (ÇAG=18.75) daPa; kadınlarda ise 17.50 (ÇAG=23.75) daPa ve 15.00 (ÇAG=20) daPa olarak elde edilmiştir.
İlgili 20 soru bulundu
Bu vakalarda işitme cihazı uygulanabilir. 26 - 40 dB arası duyma kayıplarını hafif dereceli işitme kaybı diye adlandırıyoruz. Çocuklar konuşulanları genel olarak duysa da konuşmanın bazı yerlerini, kelime sonlarını ve bazı kelimelerin sesli kısımlarını duyamayabilir. Bu vakalarda genel olarak işitme cihazı kullanılır.
A Tipi Timpanogram: Aşağıdaki grafikte görünen A tipi timpanogram, normal orta kulak hava basıncını göstermektedir. +50 ile -50 daPa arası normal olarak kabul edilmektedir.
İşitilebilen seslerin basınç düzeyleri; 0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz. 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.
İşitme engelleri %41 ile %75 arasında olan hastaların özür oranları %30 ile %42 arasında değişir. Özür oranı %40 ve üzerinde olan hastalar engelli raporu alabilirler. Son olarak işitme engelleri %75 ile %100 aralığındaki hastaların özür oranları %42 ile %52 değer oranları aralığındadır.
Normal İşitme: Odyometri testi normal değerleri bulunan kişiler 20 desibel işitme düzeyine kadar düşen sesler duyulabilir. Hafif İşitme Kaybı: İşitme kaybı 25-39 desibel işitme düzeyindedir. Gürültü bulunan ortamlarda duyma oranı normale göre düşüktür. Orta İşitme Kaybı: İşitme kaybı 40-69 desibel işitme düzeyindedir.
"MESLEKİ İŞİTME KAYBINA NEDEN OLUYOR"
DSÖ, günde en fazla 8 saat ve 85 desibelden daha az gürültüde çalışılması gerektiğini söylüyor. Dolayısıyla 85 desibelin üzerinde bir ortam gürültüsünde günde 8 saatten fazla çalışmak kulakta kalıcı işitme kaybına yol açıyor.
Odyometrik Sıfır nedir? Odyometrik sıfır esasen; Test edilen frekansta; kulak zarını titreştirmek için gerekli minimum ses basınç seviyesini ifade eder.
Odyologunuz/Odyometristiniz, işitme testi sonuçlarınızı buna benzer bir grafik üzerinde işaretleyecektir. Sol eksen, test sırasında size dinletilen test seslerinin en üstte en hafif den (-10 dB) altta en yüksek olana doğru yoğunluğunu /şiddetini veya seviyesini(120 dB) gösterir. Desibel (dB) cinsinden ölçülür.
Sağlıklı işitme şiddeti 20 dB olarak kabul edilir. Grafikte 20 dB'in üzerinde ses şiddeti değerine sahip frekans aralıkları işitme kaybı gerçekleşen frekans aralıklarıdır. İşitme kaybının hangi frekans aralıklarında ne miktarda olduğu işitme kaybının tipini ve özelliklerini belirler.
Sağlık Bakanlığının yetki verdiği hastaneler,yapılan başvurular ve rapor özellikleri ile birlikte kişilere gerekli testler yapılarak rapor verilir. Engelli raporu alabilmek için istenen oran en az %40 olarak belirlenmiştir. %40'ın altında orana sahip olanların engelli raporu alması mümkün değildir.
İşitme kaybı, farklı yaş gruplarında ve farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar. Genellikle belirtileri değişkenlik gösterir. Ama yaygın olarak konuşmayı ve sesleri anlama güçlüğü, yüksek sesle konuşma tekrar etme ihtiyacı ve yüksek sesle konuşma işitme kaybı belirtileridir.
Sesin şiddeti doğrudan kulak zarına ulaşan mekanik basınçla ilgilidir ve desibel (dB) olarak ölçülür. Kulağımız 0-140 dB arası sesleri algılar. 140 dB kulakta genel olarak ağrı, ve kulak zarında yırtılmalara neden olur.
İşitme desibel (dB) birimi ile ölçülür. 0-20 dB arasındaki işitme seviyeleri normal olarak değerlendirilmektedir.
Hastaların SRT ve UCL değerleri, iletim tipinden kaynaklanan işitme kayıplarında yüksektir. İşitme şikayetleri olmayan hastalarda konuşma odyometrisine göre SRT değeri 20 dB, MCL değeri 40-60 dB, SDS değeri %90-100, UCL değeri ise 100-120 dB'e eşit olarak sonuçlanmaktadır.
Odyometri nedir; Odyometri işitmenin ölçülmesini ve işitme fonksiyonlarının değerlendirilmesini sağlayan işitme testine verilen isimdir. İşitme ile ilgili test ve ölçümleri kapsar.
Odyometri ve timpanometri, işitme sağlığının değerlendirilmesinde kullanılan farklı testlerdir. Odyometri, işitme eşiğini belirlemek ve işitme kaybını tespit etmek için kullanılırken, timpanometri kulak zarı problemlerini tespit etmek için kullanılır.
Bu test, her iki kulağın da farklı frekanslarda duyabildiği minimum ses şiddetini belirler. Ses geçirmez bir kabinde hastaya bir kulaklık aracılığıyla sesler dinletilir. Buton yardımıyla hasta bu sesleri duyup duymadığını – ne kadar duyduğunu gösterebilir. İşitilen ses seviyesi böylelikle belirlenir.
Normal bir kişide hem kemik yolu hem de hava yolu çizgilerinin 20 dB seviyesinin üzerinde olması beklenir (Resim 188). Eğer kemik yolu 20 dB seviyesinin üzerinde, ancak hava yolu çizgisi altında ise bu iletim tipi işitme kaybı olarak adlandırılır (Resim 189).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri