Öfkenin Vücuda Etkileri Öfkeliyken stres hormonları salınır ve bu karıncalanma hissi, kalp çarpıntısı, göğüste sıkışma, baş ağrısı, başta baskı hissi ve ateş basması gibi birçok semptoma yol açabilir. Uzun vadede ise bağışıklık sistemini olumsuz etkiler.
Aşırı öfke karaciğere zarar verir
Kronik hastalıkların temelinde öfke, üzüntü gibi olumsuz duygular yatabiliyor. Aşırı alkol kullanımı, bilinçsiz ilaç kullanımı nasıl karaciğeri tahrip edebiliyorsa aşırı öfke ve kızgınlık gibi duygular da karaciğere zarar verebilmektedir.
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
Korku, insan özünü tüketen bir duygudur. Bu duygunun aşırısı doğrudan böbrekleri ve boşaltım sistemini etkilemektedir.
Kaygı duymak vücutta stres yaratır. Stres durumu kronikleşirse kalp damar hastalığı için risk oluşturmaya başlar. Stres anında adrenalin ve kortizol salgılanır. Bu da tansiyon yüksekliği, kan şekeri yüksekliği, insülin direnci, nabız artışına sebep olabilir diyen Medicana Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr.
İlgili 27 soru bulundu
Stres bizi sadece duygusal olarak etkilemez. Aklınıza gelebilecek her türlü sağlık sorununun sebebi olabilir. Araştırmalar stresin obezite, kalp hastalığı, Alzheimer hastalığı, diyabet, depresyon, sindirim sistemi hastalıkları, astım ve daha birçok durum için riski artırdığını gösteriyor.
Akut böbrek yetmezliği idrar miktarında azalma, ayaklarda, dizlerde sıvı birikimine bağlı ödem, yorgunluk, halsizlik, iştah kaybı, mide bulantısı ve kusma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, ruhsal veya akli değişiklikler ve koma gibi belirtiler ile ortaya çıkabilir.
Böbrek taşı ile sertleşmenin doğrudan bir bağlantısı yoktur.
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
Stres yüksek tansiyon, baş ağrıları, kas gerginliği, sindirim sorunları gibi fiziksel yakınmalara; ağlama krizleri, değersizlik duyguları, huzursuzluk ve endişe gibi ruhsal yakınmalara ve boşluk hissi, hayatın anlamını yitirmesi, aşırı kafa karışıklığı gibi manevi sorunlara neden olur.
Stres, birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabildiği gibi, tuvalet alışkanlıklarında da değişime neden olabiliyor. En önemli nedenlerinden biri stres olan ve gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromu, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Stres reaksiyonunun üçüncü aşamasında vücut tükenme durumu yaşayabilir. Etkili şekilde baş edilemeyen ve üstesinden gelinemeyen stres kaynakları arttığında vücudun uyum kapasitesi azalır ve alarm aşamasındaki tepkiler sürekli hale gelerek kronik stres tablosuna neden olur.
Derin nefes almak, rahatlamaya ve öfke seviyesinin düşmesine yardımcı olabilir. Egzersiz yapmak: Düzenli egzersiz yapmak, öfke seviyesini azaltabilir. Spor yapmak, stresi azaltarak, vücuttaki gerilimi azaltır ve öfkenin ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.
Öfkenin beyinde, belli ödül sistemlerini aktif hale getiren, adrenalin salınımına yol açan, stres hormonu kortizol düzeyini azaltan bir duygu olduğunu kaydeden Çengel, “Bu bağlamda öfke için doğal bir ödüllendirici demek mümkün.
Her gün ilişkiye girmek çiftin sosyal yaşamını sınırlandırabilir. Aşırı cinsel istek durumlarında uygunsuz partner ilişkileri artabilir. Bu da çeşitli cinsellikle bulaşan hastalıklara yakalanma riskini artırır. Bazı kişilerde yorgunluğa neden olabilir.
Aşırı cinsel isteğinin zararları neler olabilir? Aşırı, kontrolden çıkmış cinsel aktivite cinsel yolla bulaşan hastalıklar, AİDS, istenmeyen gebelikler, adli sorunlar, ilişkiyi veya evliliği sürdürme güçlükleri, aile içi şiddet vb bir çok istenmeyen sonuçlara neden olabilir.
Yeni araştırmaya göre, yaşam boyunca 10 veya daha fazla cinsel partnere sahip olmak, kanser riskinin artmasıyla ilişkili. Araştırmacılar, cinsel partner sayısıyla erkekler ve kadınlarda kansere yakalanma riski arasında istatistiksel açıdan kayda değer bir ilişki buldu.
Düzenli egzersiz yapın: Haftada 3-4 kez yapılan 30 dakikalık tempolu yürüyüş ve düzenli egzersizler kan basıncını düşürerek böbrek sağlığının bozulmasını engellemektedir.
Yani “Su içmek böbrekleri yorar mı?” sorusunun yanıtı, ideal seviyede su içiyorsanız ve bir sağlık sorununuz yoksa hayır. Fakat fazla su içmek böbreklerinizi yorabilir.
Üzerinizdeki baskı arttığında sizi rahatlatacak bir şarkı dinlemek, stres seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilir. Diğer yandan uzun bir yürüyüş de strese iyi gelebilir. Strese sebep olan sorundan uzaklaşmak da üzerinizdeki baskıyı azaltacağından film izlemek ya da oyun oynamak gibi aktiviteler de fayda gösterebilir.
Stres, psikosomatik ağrıların başlıca etkenidir. Vücut fonksiyonlarının bozulmasına ve işlevlerini yerine getirememesine neden olur. Genellikle göğüs ağrısı, çarpıntı, mide rahatsızlıkları, bulantı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi şikayetlerle kendini gösterir. Psikosomatik ağrılara psikolojik rahatsızlıklar eşlik eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri