Kişinin 24 saat içerisinde uykuya yatkın olduğu dönemlerden biri de öğle uykusu saatleridir. Öğle uykusu, en az gece uykusu kadar insan vücuduna yarar sağlar. Gece yeteri kadar uyumuş, gündüz de öğle uykusu uyuyan bir kişinin vücudu tazelenir, performansı artar, düşünme ve problem çözme yeteneği hız kazanır.
Peki ne işe yarar bu öğlen uykusu? Öğlen uykusu, yorgunluk ve uykulu olma halini azaltırken bilişsel performansı ve uyanıklığı artırmaya yardımcı olur. Öğlen uykusunun kısa olması, daha uzun kestirmelerle ilişkili sersemlik hissi olan uyku ataletinden kaçınmanızı da sağlar.
Uzmanlara göre gündüz uykusu için en ideal saatler öğleden sonra 14.00-16.00 saatleridir. Bu saatleri değerlendirebilmek vücudun dinlenebilmesi açısından önemlidir. Uykunun en verimli olacağı saati saptamak için sabah kalkış saatinden yaklaşık 6 saat sonrası referans alınabilir!
18-21 ay arası gündüz uykusu teke düşer. 21-36 ay arası çocukların büyük kısmı günde 1 kez yarım saat ile 3 saat arası öğlen uykusuna ihtiyaç duyarlar. 2 yaşında günde 10-12 saat uyurlar. Oyun çağı çocukları ise gün içinde 12-14 saat uyur.
En verimli uyku saatleri bilimsel olarak araştırıldığında bazı genellemelere ulaşılıyor. Ancak bu genellemelerin herkes için birebir doğru olduğunu söylemek mümkün değil. Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor.
İlgili 32 soru bulundu
Kaç Saat Uyku Dinç Tutar? 14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
Öğle uykusu, en az gece uykusu kadar insan vücuduna yarar sağlar. Gece yeteri kadar uyumuş, gündüz de öğle uykusu uyuyan bir kişinin vücudu tazelenir, performansı artar, düşünme ve problem çözme yeteneği hız kazanır.
Yeteri kadar uyumak stres seviyesini azaltır
Uyku sırasında salgıladığımız büyüme hormonu ise, cildin çok daha parlak ve canlı görünmesini sağlıyor; aynı zamanda yaşlanma belirtilerini geciktirerek ciltteki esnekliği de artırıyor. Büyüme hormonunun bu etkisi ise kolajen üretimini destekleyici özelliğinden geliyor.
Esasında bu sorunun kesin bir cevabı yok. Bazı çocuklar 3 yaş civarı gündüz uykularını bırakırken bazıları 5 yaşına kadar gündüz uykusu uyuyabiliyor. Genele bakıldığında ise çocuklar 3-4 yaş arasında gündüz uykusundan vazgeçiyor. Bu konuda bir karara varmak için en doğrusu çocuğunuzun işaretlerini takip etmek.
Öğle uykusunda en önemli konulardan biri uyku süresidir. Öğle uykusu için önerilen süre yetişkinlerde 15-20 dakikadır. Çünkü 20 dakikadan fazla uyunması durumunda gece uykusuna dalmak zorlaşabilmektedir. Ayrıca yukarıda da belirttiğim üzere bir takım hastalıklara yakalanma riski de artabilmektedir.
Geçmişte de güzellik uykusu adı altında bazı kadınların öğle uykusuna yattığı bilinir. Düzenli öğle uykusu cildi güzelleştirir. Hücreler yenilenme fırsatı bulduğu için yaşlanma belirtileri gerilemeye başlar. Böylelikle kişi daha uzun süre genç ve diri bir cilde sahip olur.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Bu küçükken annelerimizin 'güzellik uykusu' adı altında bizi uyutmalarını da bilimsel açıdan açıklıyor olabilir. Araştırmalar gün içinde düzenli olarak 7-9 saat arası uyuyan bireylerin ciltlerinin daha genç ve sağlıklı göründüğünü söylüyor.
Siesta, öğle arasında dik güneş ışınlarının sıcaklığınından veya öğle yemeği sonrası metabolizma faaliyetlerinin hızlanması sebebiyle vücudun anlık mayışma durumunun, kısa süreli uyku ile hissedilen dinlenme ihtiyacına siesta denir.
Öğle kerahat vakti: Öğlen namazına 45 dakika kalan zaman dilimine denilir. İkindi kerahat vakti: Akşam ezanından 45 dakika önce başlar ve Güneş batana kadar devam eder.
İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı.
Ve şu sonuca varmışlar: Günde bir saatten fazla süren gündüz uykusu aslında insan sağlığı için zararlıymış. Uzmanlar, 30 ila 45 dakikadan daha az gündüz uykusunun ise geceleri iyi uyuyamayan kişilerde kalp sağlığını iyileştirebileceğini açıklamış. Yani en fazla 45 dakika gündüz uykusuna izin var.
Bir yaşındaki bebeklerin büyük çoğunluğu geceleri iyi ve sorunsuz uyur. Yaklaşık yüzde 10'luk bir kısmı ise gece uykusu sırasında arada bir uyanır. 3-5 yaşındaki çocukların uyku ihtiyacı yaklaşık 11-13 saattir. Çocuklar 6-13 yaşına geldiklerinde 9-11 saat uyurlar.
Uzman Psikolog Alanur Özalp: "Gündüz uykusu hiç bir zaman gece uykusunun yerini alamaz. Gece uykusunu altın, pırlanta olarak değerlendirirken, gündüz uykusunu da bakır veya teneke olarak değerlendiriyoruz." Uzman Psikolog Alanur Özalp, "Gündüz uykusu hiç bir zaman gece uykusunun yerini alamaz.
Bonus: Uyku Saatlerinize Dikkat Edin
Hatta güzellik uykusu için en ideal saatlerin akşam 9 ve sabah 6 arası olduğu, araştırmalar sonucunda ortaya çıkan detaylardan biridir.
Ara sıra uyuklamak boyunuzu etkilemeyecektir.
Sağlıklı bir insanın, kaç saat uykuya ihtiyacı vardır? Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Bedenimizin ve zihnimizin dinlendiği en önemli zaman dilimi olan uyku, genel sağlığımız için bir lüks değil ihtiyaçtır. Uyku üzerine yapılan araştırmalar, insan ömrünün üçte birinin uykuda geçtiğini belirtirken bir yandan da uykunun yaşamın devamı için bir zorunluluk olduğunu göstermektedir.
Bu süre ergenlik dönemi ile birlikte günde 8-10 saate düşerek erişkin bir bireyin uyku süresine yaklaşıyor. Yetişkinler için günlük uyku süresinin ortalama 7-9 saat olması gerekiyor. 65 yaş üzerinde ise gerekli uyku süresi günde 7-8 saat ve bu sürenin 5 saatten az olmaması ve 9 saati aşmaması tavsiye ediliyor.
Suudi Arabistan, Irak, Suriye ve Afganistan gibi Arap ülkelerinde sıklıkla kullanılan kaylule kelimesi, Araplara özgü bir alışkanlıktır. Bu sözcük, uyuklamak anlamına gelen kayl kelimesinden türetilmiştir. Kaylule ise özellikle yaz aylarında ve öğle saatlerinde yapılan 1- 2 saatlik şekerleme anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri