İşte 2022 öğrenci affının ayrıntıları... ÖĞRENCİ AFFI NEDİR? Çeşitli sebeplerle üniversiteyi bırakan öğrenciler, öğrenci affı ile birlikte yeniden okula dönme şansına sahip oluyor. İlk olarak 2018 yılında hayata geçirilen uygulamaya dair yeni çalışmalar 2022 yılı içinde tamamlanıyor.
Devamsızlık affı ihtimalinin 2023-2024 eğitim öğretim döneminde olmayacağını söyleyen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğrencilerin mağdur olmaması için buna dikkat etmesi gerektiğini şu sözlerle ifade etti; "Önümüzdeki eğitim öğretim yılı sonunda çocuklarımız af ya da benzeri beklenti içinde olmasınlar.
7) 667 sayılı KHK uyarınca yükseköğretim kurumlarına yerleştirilerek kayıt yaptıran ve sonrasında ilişiği kesilen, kayıt yaptırmayan veya herhangi bir nedenle yerleştirme işlemine katılmayan öğrenciler aftan yararlanabilecektir.
Af kanunundan yararlanarak ayrıldığı yükseköğretim kurumuna kayıt yaptıranlardan ÖSYS/YKS puanı giriş yılı itibarıyla aynı veya farklı bir diploma programının aynı türden taban puanına sahip olanlar, bu programlardan birine yatay geçiş talebinde bulunabilecektir.
YÖK'ten yapılan açıklamada, "Azami öğrenim süresi dolan önlisans ve lisans düzeyindeki öğrenciler hiç almadıkları veya devam şartını sağlayamayarak başarısız oldukları derseler için de sınav hakkından yararlanabilecek" denildi.
İlgili 20 soru bulundu
Yaklaşan seçim nedeniyle iktidarın vaadi olan öğrenci affından birçok öğrenci yararlanamadı. 2022 ve 2023 yılında azami süresi dolacak olan birçok lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi, bu affın kapsamına giremedi.
2023 AF YASASI KİMLERİ KAPSIYOR? TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen kanun teklife göre; Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçirilen hükümlüler iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumlarına geçiş yapabilecek.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tam sayısının 3/5 (beşte üç) çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar verebilir. (Anayasa m.87). Yani, 600 milletvekilinin bulunduğu Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) en az 360 milletvekilinin kabul oyu ile bir genel af kanunu çıkarılabilir.
Bu duyuru Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin 2022-2023 Öğretim Yılı 7417 sayılı kanun kapsamında af bahar dönemi kayıt işlemlerini kapsamaktadır. 06 Şubat 2023 Pazartesi günü saat 10.00'da başlayıp, 28 Şubat 2023 Salı günü saat 17.00'de sona erecektir.
Kaydı silinen öğrencilerin Öğrenci Kimliği , Bank 24 Jet ve TC kimlik fotokopisi ile birlikte Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'nda bulunan Gazi MYO (Uzaktan Eğitim) bankosuna başvuru yapmaları gerekmektedir.
AÖF tarafından başvuru yetkili onayı 24 saat içerisinde gelmektedir. Bu zaman dilimi içerisinde onay gelmediyse, AÖF Destek İletişim ve Çözüm Masasını arayarak onay verilmesini isteyebilirsiniz.
Öğrenci affından faydalanmak isteyen öğrenciler ilgili madde yürürlüğe girdiği tarihten itibaren dört ay içinde ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunmaları şartıyla bu Kanunun 44. maddesinde belirtilen esaslara göre 2022-2023 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilirler.
YÖK'ün yazısının devamında, azami öğrenim süresi dolan ön lisans ve lisans düzeyindeki öğrencilerin hiç almadıkları veya devam şartını sağlayamayarak başarısız oldukları dersler için de sınav hakkından yararlanabilecekleri açıklanmıştır.
Tarihçe. 1984, 1988, 1991, 1992, 1993, 1995, 2000 ve 2005 yıllarında bu öğrencileri geri kazandırmaya çalışılmıştır. Yüksek öğrenci sayısının bir anda üniversitelere doluşması, aftan disiplin suçlularının da yararlanması nedeniyle sık çıkarılan afların eğitim sistemini yozlaştırdığı söylenmektedir.
04 Ekim-07 Kasım 2022 tarihleri arasında Af başvurusunu tamamlayan adayların kayıt işlemleri 06-10 Şubat 2023 tarihleri arasında yapılacaktır. Af Başvuru ve Kayıt İşlemleri aof.anadolu.edu.tr adresi Kayıt Otomasyonu bağlantısından e-devlet şifresi ile yapılacaktır.
Anadolu Üniversitesi'nde Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelere kayıtlı iken, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavına girerek yeniden Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesine yerleşen adaylar önceki kayıtlarını sildirmek koşulu ile kazandıkları yeni bölüme kayıt yaptırabilirler.
Açık Öğretim Lisesi 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı 1. Dönem İlk Kayıt ve Kayıt Yenileme işlemleri 15 Eylül 2023 - 16 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
5) Bir yükseköğretim programından kaydı silinen, herhangi bir yükseköğretim programında kaydı bulunmayan veya Merkezî Açıköğretim ve Uzaktan Öğretim Sistemine göre eğitim-öğretim yapan fakültelerde öğrenimine devam edenler İkinci Üniversite kapsamında kayıt yaptıramaz.
Şimdi ise pandemi nedeniyle izne çıkarılan 120 bin mahkumun yeniden cezaevlerine alınmasının nüfus sorununa yol açacağı düşünüldüğü için genel af konusunun 31 Temmuz 2023'den önce ele alınması bekleniyor.
MADDE 8. Birinci paragraf hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam cezalarından beş yıllık indirim yapıldıktan sonra ceza süresi dolmuş olanlar, iyi halli olup olmadıklarına bakılmaksızın ve istemleri olmaksızın derhal toplam cezaları beş yıldan fazla olanlar kalan cezalarını çektikten sonra şartla salıverilirler.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan gelecek açıklamalar mahkum ve aileleri tarafından ilgiyle takip ediliyor. Adalet Bakanı Tunç Yılmaz infaz düzenlemesiyle ilgili yaptığı açıklamada “Bu düzenleme, bir 'af' düzenlemesi değildir.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
Koşullu salıverilme süresi, her suç için ayrı belirlenmektedir. Örneğin, insan öldürme suçundan 18 yıl hapis cezası alan hükümlünün koşullu salıverilmesi için cezaevinde 12 yıl kalması gerekir. Denetimli serbestlik uygulandığında ise hükümlü 11 yılda, yani 1 yıl erken tahliye edilmiş olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri