Yeni düzenlemeye göre öğrenci sayısının 40'ın değil 30'un altına düşmesi halinde kurum kapatılabilecek. Ortaöğretim kurumlarında ise öğrenci sayısının 40'ın altına düşmesi halinde kurum kapatılacak.
“(2) İlkokul açılabilmesi için gerekli şartlar şunlardır: a) Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan ilkokullarda en az 1 derslik ve 1 inci, 2 nci, 3 üncü ve 4 üncü sınıflarda toplamda en az 10 öğrenci bulunması gerekir.
Buna göre özel eğitim kurumlarında sınıf mevcudu kaç oldu? İşte alınan kararın ayrıntıları... Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre bundan sonra özel eğitim kurumlarında sınıf mevcutları okul öncesi eğitimde 20, diğer okullarda 30'dan fazla olamayacak.
Okul öncesi eğitim kurumları açılabilmesi için gerekli şartlar şunlardır: a) Anaokulu açılabilmesi için öğrenci sayısının en az 20 olması ve etkinlik/oyun odası bulunması gerekir. b) Uygulama sınıfı ve ana sınıfı açılabilmesi için öğrenci sayısının en az 10 olması gerekir.
Buna göre; İlkokullarda, öğrenci sayısı 10'dan az olmamak şartıyla sınıf oluşturulabilecektir.
İlgili 32 soru bulundu
Bakanlığın ilgi tuttuğu 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca sınıf/şubelerde ki öğrenci sayısı 40'ı geçemeyecektir.''
İlköğretim kurumlarında bir şubedeki öğrenci mevcudunun 30'a tamamlanması, 40'ı da geçmeyecek şekilde oluşturulması gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü 21.10.2015 tarih ve 10730773 sayılı yazılarıyla bir sınıfta olması gereken en az öğrenci sayısı ile en fazla öğrenci sayısını açıkladı.
Ülkemizde bir ders yılı, iki dönem hâlinde yaklaşık 180 iş günüdür. Dönemler arasında iki haftalık ara tatil ve dönem sonunda da yaklaşık üç aylık yaz tatili mevcuttur. Bazı Avrupa ülkeleri ile benzerlik, bazıları ile de farklılıklarımız vardır.
Milli Eğitim Temel Kanunu md. 58'de “Türkiye'de ilköğretim okulu, lise veya dengi okullar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın izni olmaksızın açılamaz.” Denilmekte ayrıca, hem Anayasa hem de ilgili kanunlar resmi ya da özel bütün eğitim ve öğretim kurumlarının Devletin denetimi ve gözetimi altında olduğunu vurgulamaktadır (md.
Bir yılda ortalama 180 Gün okula gidiyoruz. 2022-2023 Eğitim Yılında 160 gün okula gidildi. 2021-2022 Eğitim Öğretim yılında 180 gün okula gittik.Tatiller hariç yaklaşık 6 ay okula gidiyoruz.
Milli Eğitim Bakanlığı yayınladığı yönetmelikle, özel okullarda sınıf mevcutları sınırını değiştirdi. Eski yönetmelikte fen ve sosyal bilimler liselerinde 26, mesleki ve teknik liselerde 24 olan üst sınır 30'a çıkartıldı.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
2022-2023 eğitim öğretim yılında toplam 6.950.142 öğrencinin 6.204.078'i devlet üniversitelerinde, 735.433'ü vakıf üniversitelerinde, 10.631'i vakıf meslek yüksekokullarında öğrenim görüyor.
Fakat bazı yüksek puanlı alan Anadolu liselerinde ise sınıf mevcutları 34 kişi olarak hesaplanarak öğrenci alımı gerçekleşiyordu.Yeni yönetmelik ile birlikte bu okullar proje okul kapsamına alınırsa bu seneden itibaren sınıf mevcutları 30 ile sınırlanacak.
Buna göre, özel öğretim kurumlarında sınıf mevcudu okul öncesi eğitimde 20, ilkokul, ortaokul, fen ve sosyal bilimler liseleri, mesleki ve teknik liseleri ile diğer okullarda 30'dan fazla olamayacak.
Okul bütünlüğünde öğretmen, öğrenci ve sınıf varsa ara sınıflar pedagojik açıdan kapatılamazlar veya birleştirilemezler. Ara sınıflarda sınıf birleştirme veya kapatma işlemi sadece mücbir sebeplere dayanılarak yapılabilir.
2) Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan bir derslikli ilkokullarda öğrenci sayısı; 2) Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan bir derslikli ilkokullarda öğrenci sayısı; a) 10-21'e kadar 1, b) 21 ve daha fazlası için 2, sınıf öğretmeni norm kadrosu verilir.
Zorunlu eğitim süresinin kademeli olarak 12 yıla çıkarılmasıyla ilgili kanun teklifi, 30 Mart 2012 tarihinde, TBMM genel kurulunda 295 oyla kabul edilirken 91 de red oyu kullanıldı. Bu kanunda 8 yıldan 12 yıla çıkarılan zorunlu eğitim; 4 yıl süreli ilkokul, 4 yıl süreli ortaokul ve 4 yıl süreli lise eğitimini kapsıyor.
Azınlık okulları (cemaat mektepleri, ekalliyet mektepleri), Osmanlı Devleti'nin idaresi altında yaşayan; aralarında dil, din, ırk farkı bulunan, özel anlaşmalarla verilen haklardan yararlanan başta Rumlar, Ermeniler ve Yahudiler olmak üzere bazı grupların açtığı okullardır.
12 Yıllık Zorunlu Eğitim Sistemi (4+4+4 eğitim sistemi) 2012-2013 döneminde Türkiye'de başlayan eğitim sistemidir.
Avrupa'da bazı ülkelerde 4 gün okul 3 gün tatil uygulaması henüz resmi olarak uygulamaya geçmedi. Ülkemizde de henüz bu uygulama söz konusu değil.
Bilindiği gibi Türkiye'de haftanın 5 günü okul, 2 gün ise hafta sonu tatili var.
4 gün okul 3 gün tatil ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'ndan bir karar çıkmadı. Okullarda haftanın 5 günü (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma) eğitim ve öğretim devam etmektedir. Cumartesi ve Pazar günleri ise resmi tatildir.
Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğine göre 5,6,7,8. sınıf öğrencilerinde sınıf tekrarı bulunmuyor. Ortaokullarda not ortalaması 45'in altında bulunan öğrencilerin sınıf geçme veya kalma kararını Şube Öğretmenler Kurulu (ŞÖK) alıyor.
OTAOKULDA SINIFTA KALMA VAR MI? Milli Eğitim Bakanlığı Yönetmeliğine göre ortaokul 5,6,7 ve 8'nci SINIFTA KALMA bulunmuyor. Ortaokulda yıl sonu ortalaması 45 puandan düşük olan öğrencilerin sınıf geçmesine veya sınıf tekrarına kalmasına Şube Öğretmenler Kurulu (ŞÖK) karar veriyor.
Arık, A., Arkonaç, S. A., Yılmazer, N. Ve Cinan, S. (1991)'de yaptığı çalışmada lise öğretmenlerine göre ideal bir öğrencide bulunması gereken özellikler; araştırıcı, öğrenen, çalışkan, dürüst, saygılı, terbiyeli, gayretli, azimli, insanları seven, sorumluluk sahibi, irdeleyici tutuma sahip olmalarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri