Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar.
Nüfus müdürlüklerince diğer adres (ikinci adres) beyanı alınarak yapılan tesciller kayıt için yeterli değildir. Diğer adresinde oy kullanmak isteyen seçmenlerin, nüfus müdürlüklerine başvurmak suretiyle, diğer adreslerini yerleşim yeri adresi olarak tescil ettirmeleri gerekir.
Seçmen kağıdı kimlik belirlenmesinde belge olarak kullanılmıyor. Bu sebeple oy kullanırken seçmen kağıdının vatandaşın yanında olma zorunluluğu bulunmuyor. Oy kullanılacak okulun adı, adresi ve sandık numarası internet üzerinden sorgulanabiliyor.
Adres Beyan Formu (Form A) ve elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden biri ile bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunmalısınız.
Ödeme işlemleri Maliye Bakanlığı ya da PTT gibi kurumlar üzerinden yapılmaktadır. Bu cezalar Maliye Bakanlığı'na ödenir. OY KULLANMAMA CEZASI NE KADAR, KAÇ TL? Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen 2023 yılı için oy kullanmama cezası 300 TL'dir.
İlgili 18 soru bulundu
YSK tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanmaktadır. Her bireyin vatandaşlık görevi olan oy kullanmanın kullanılmadığında cezası YSK tarafından belirlenir. Buna göre; Oy kullanmayanlara YSK tarafından belirlenen miktarda cezai işlem uygulanabilir.
Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halk oylamasına katılma hakkına sahiptir.
Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı, Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi ile halkoylamasında oy kullanabilir.
31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Seçimleri için seçim süreci 1 Ocak'ta başlamıştır. Bu kapsamda, muhtarlık bölgesi askı listeleri, 4 Ocak 2024 Perşembe günü (Bugün) saat 08.00'de askıya çıkmış olup, askı süresi 17 Ocak 2024 Çarşamba günü saat 17.00'de sona erecektir.
SEÇMEN KAĞITLARI NE ZAMAN DAĞITILACAK? Belirlenen takvime göre, seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına 29 Şubat 2024 tarihinde başlanacak.
kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi, gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgesiyle oy kullanabilecek.
Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen, üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki herhangi bir belgeyle oy kullanabilecek.
Seçmen bilgi kağıdı, seçim takviminde belirlenen tarihler arasında, ilçe seçim kurulları tarafından seçmenlere dağıtılır.
Öğrencilerin yurtta kalması durumunda ise yurt müdürlüklerinden ve okudukları okulun öğrenci işlerinden alacakları belge ile İlçe Nüfus Müdürlüğünü gitmesi gerekiyor. Daha sonra ise buradan aldıkları belgeyi Seçim Kurulu'na teslim etmeli. Ve böylelikle öğrenciler yurdunun bulunduğu yerde oy kullanabilecek.
Birincisi; öğrencinin kaldığı evi, e-Devlet üzerinden adresi olarak kaydetmesi gerekiyor. Ardından da seçmen kütükleri askıdayken seçim kuruluna kayıt alınması için müracaatta bulunulmalı. İkincisi; öğrenci yurtta kalıyorsa öğrenci belgesi ve yurt idaresinden alınan doküman ile nüfus müdürlüğüne başvuru yolu seçilmeli.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimi için 1 Ekim itibarıyla seçmen listelerini Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden alacak.Mahalli İdareler Genel Seçimi için adres değişikliği yapmak isteyenlerin 1 Ekim'e kadar başvurmaları gerekiyor.
Seçmen listeleri düzeltme ve eksiklerin tamamlanması için 4 Ocak 2024 tarihinde askıya çıkacak.
Peki, yurt içi seçmen kütüğü ne zaman askıya çıkacak? 1 Mart 2024'te yapılacak mahalli idareler seçimi için 1 Ocak 2024'te başlayacak seçim takviminde, muhtarlık bölgesi askı listeleri 4 Ocak 2024 Perşembe saat 08.00'de askıya çıkarılacak ve 17 Ocak 2024 Çarşamba saat 17.00'de askıdan indirilecek.
Seçmen listeleri 17 Ocak 2024 Çarşamba günü saat 17.00'de askıdan indirilecek. 27 Ocak'ta siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yeri belirlenecek. 7 Şubat'ta seçmen kütükleri kesinleşecek ve seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesi başlayacak, bu süreç 11 Şubat'ta tamamlanacak.
Kimler Oy Kullanamaz
Kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler, Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler.
Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması durumunda bu tarih itibariyle (29 Mayıs 2005 tarihinden önce doğmuş olanlar) 18 yaşını doldurmuş olanlar bu turda oy kullanabilir. Mavi kart sahipleri, Türk vatandaşlığına sahip olmadığı için, oy kullanamazlar. Türk vatandaşlığına sahip çifte vatandaşlar oy kullanabilirler.
İkinci turda 50 bin seçmen daha olacak
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, 18 yaşına girecek yaklaşık 50 bin yeni seçmen bulunuyor.
Eğer 16 yaşını doldurmamışsanız, hiçbir şekilde evlenemezsiniz. Eğer 16 yaşını doldurmuşsanız, ancak mahkeme kararıyla evlenebilirsiniz. Eğer 17 yaşını doldurmuşsanız, veli ya da vasinizin izniyle ya da mahkeme kararıyla evlenebilirsiniz. Eğer 18 yaşını doldurduysanız kendi iradenizle evlenebilirsiniz.
Parmak hesabı yeterli. Doğduğu yılı saymadan bir ileriki Yıldan başlarsınız. Parmağa denk gelen rakamlar o yaşın bitirildiğini göaterir. 19 yaşından gün almayan kişi de 18 yaşını doldurmamış sayılır.
her birine seçmen olduğunu ve seçimde oy kullanabileceğini gösteren ve sandık seçmen listesindeki bilgileri kapsayan bir belge verir (Örnek: 142). Ayrıca, bu seçmenlerin esas kayıtlı olduğu sandık seçmen listesine meşruhat verilmek üzere kayıtlı bulunduğu sandık kurulu başkanlığına durumu yazı ile bildirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri