Özgül Öğrenme Güçlüğü; okuma bozukluğu ile giden (disleksi), matematik bozukluğu ile giden (diskalkuli) ve yazılı anlatım bozukluğu ile giden (disgrafi) olarak üç alt tipe ayrılır.
Disleksi; başlıca okuma, yazma gibi becerileri etkileyen öğrenme farklılığıdır. Öğrenme güçlüğü tanımı daha geniş bir grubu kapsamakla birlikte genellikle disleksi ile aynı anlamda kullanılır.
Öğrenme güçlüğü matematik, okuma ve yazma alanlarında yaşanan güçlüğünün genel adı yani ana başlığıdır. Disleksi ise normal ya da normal üzeri zeka düzeyine sahip bireylerin okuma alanında sorun yaşaması ve akademik olarak başarısız olma durumudur. Disleksi öğrenme güçlüğünün alt türlerinden biridir.
Öğrenme güçlüğünün en yaygın türleri; okuma, yazma, matematik, mantık, dinleme ve konuşmadır. Okuma güçlüğü: Harf ve kelimeleri tanımada, kelimeleri ve fikirleri tanımada, okuma hızı ve akıcılığında, genel kelime becerilerinde sorunlar görülebilir.
Kişinin zekasının normal ya da normalin üstünde olmasına rağmen, yaşı, zekası ve verilen eğitim düzeyine göre beklenen düzeyde öğrenememesi Disleksi (özel öğrenme güçlüğü) olarak tanımlanır.
İlgili 29 soru bulundu
Disleksi tanısı bir çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanı tarafından konmalıdır. Tanı diğer olası durumların elenmesi ile konulur. Matematiği iyi olan bir çocukta okuma ile müdahaleye rağmen düzelmeyen bir okuma güçlüğü varsa akla ilk olarak disleksi gelmelidir.
Özel öğrenme bozukluğu, bir zeka sorunu değildir ve doğru tanı konulması için duyusal organlarda organik bir bozukluğun kesinlikle olmaması gerekir.
Özgül Öğrenme Güçlüğü (ÖÖG) nörolojik temelli olup hayat boyu devam eden gelişimsel bir bozukluktur. Bu kişiler anlama, dinleme, düşünme, kendini ifade etme, okuma-yazma ve matematik becerilerinde yeteri kadar başarı gösteremeyebilir.
Yunus Çekiç, "Öğrenme güçlüğü çeken çocuklar soyut şeyleri çok zorlukla öğrenirler, öğrendiklerini çok çabuk unuturlar, kolayca yorulur ve sebatsızdırlar, kendilerine olan güvenleri azdır, oyun ve toplum kurallarına uymakta zorluk çekerler, bazen hiç uymazlar” dedi.
Genel olarak disleksi belirtileri ilkokul döneminde fark edilir ve tanı 7-8 yaşlarında konulur ancak ebeveynler iyi birer gözlemciyseler okulöncesi dönemde de disleksi tanısının konulması mümkündür.
Özgül Öğrenme Güçlüğü bu üç alandan birinde yaşanabileceği gibi bu alanlardaki bozulmalar bir arada da görülebilmektedir. ÖÖG kesinlikle zeka geriliği değildir, ÖÖG tanısının konulabilmesi için çocuğun zeka düzeyinin normal sınırda ya da üzerinde olması gerekmektedir.
Veli ve okul sürecinde yaşanan problemlerden dolayı hastaneye başvurur. Veya okul sürecinde yaşanan problemlerden dolayı Eğitsel Değerlendirme İsteği Formu ile Rehberlik ve Araştırma Merkezine başvurur. Hastaneye yapılan başvuru sonucunda; Disleksi tanısı konulur ise: Özürlü (Engelli) Sağlık Kurulu Raporu düzenlenir.
4 sene önce paylaşıldı. Disleksi, otizmin bir türü değildir. Fakat otizm de disleksi de beynin bilgiyi işleme yoluyla ilişkilidir. Bu sebeple otizm spektrumunda olan birisine aynı zamanda disleksi teşhisi konulması alışılmadık değildir.
Öğrenme güçlüğü; dinleme, konuşma, okuma, yazma, mantık yürütme, problem çözme ya da matematik alanındaki yeteneklerin kullanımında zorluk yaşanmasıdır. Aynı zamanda, kişinin bilgiyi depolaması, işlemlemesi ve üretmesi konusunda da zorluk yaşamasına neden olmaktadır.
Kişiye adeta yeniden okumayı, yazmayı öğreten bu programların yanı sıra eşlik eden sorun varsa onun da tedavisi doktor tarafından yapılmalıdır. Özel öğrenme güçlüğü çocuğun kendini beceriksiz, yeteneksiz ve başarısız hissetmesine neden olur. Bu nedenle fark edilip tedavi edilmezse kendine güven kaybı olur.
Beyindeki bir işleme sorunu olduğu için, öğrenme güçlüğü tedavi edilemez. Ancak bazı yöntemlerle üstesinden gelinebilir. Öğrenme güçlüğü tedavisi ne kadar erken başlarsa o kadar etkili olur.
Genelde çocuk psikiyatristleri disleksi teşhisi koyar. Teşhis koymak için bir zeka testi yapıyoruz, zekası normal veya normalin üzerindeyse hangi alanlarda güçlük yaşıyor, ona bakıyoruz.
Öğrenme ve algılamayla ilgili bu sorun hayat boyu devam eder. Ancak özgül öğrenme güçlüğünü hastalık olarak ele almak doğru olmaz. Beyin fonksiyonlarındaki bu aksama farklılık ya da özel bir durum olarak kabul edilir. Bu sorun görme, işitme ya da zeka sorununa bağlı olmadığını bilmelidir.
Öğrenme güçlüğü,doğuştan varolan gelişimsel bir sorun olmaktadır. Eğitim süreci içinde sonradan edinilmemektedir. Pek çok bozukluk gibi, öğrenme bozukluklarınında erken dönemde fark edilmesi, gerekli müdahalelerin ve eğitimlerin uygulanması önem taşımaktadır.
Literatürde öğrenme güçlüğü, özel öğrenme güçlüğü, özgül öğrenme güçlüğü, öğrenme bozukluğu, öğrenme yetersizliği disleksi gibi farklı tanımlar aynı belirtiler için kullanılabilmektedir.
Öğrenme Güçlüğü bir diğer ismiyle Disleksi; az rastlanan hastalık çeşitlerinden bir tanesidir. Öğrenme Güçlüğü (Disleksi) bir insan varlığının zekâ geriliği olmamasına karşın okuma-yazma, dil yeteneklerinde problemler oluşmasına sebep olan bir hastalık çeşidi olarak tanımı yapılmaktadır.
Disleksi ( Özel Öğrenme Güçlüğü) Tedaviİ Yaklaşımları
Özgül Öğrenme Güçlüğünün tedavisi EĞİTİM'dir. Bu eğitim okulda verilen eğitimden farklıdır. Çocuk normal bir okulda eğitimine devam ederken yanısıra bireysel ya da grup halinde özel bir eğitime alınır.
Motor beceri, görsel ve işitsel algı sorunları nedeniyle duyduğu kelimeleri yazarken harfleri yanlış, eksik ya da ters yazma gibi sorunlarla başa çıkmaya çalışır. Sıklıkla b-d, b-p, m-n, z-s, d-t, f-v, ğ-g ve noktalı harfleri birbiri ile karıştırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri