Öğrenme güçlüğü terimi ilk kez 1962'de Kirk tarafından kullanılmıştır. Bu terimle nörolojik, duygusal ya da davranışsal bozukluklardan kaynaklanan konuşma, dil, okuma-yazma, aritmetik becerilerden bir ya da daha fazlasında gecikme ya da bozulma olmasını ifade etmişlerdir.
Öğrenme güçlüğü; dinleme, konuşma, okuma, yazma, mantık yürütme, problem çözme ya da matematik alanındaki yeteneklerin kullanımında zorluk yaşanmasıdır. Aynı zamanda, kişinin bilgiyi depolaması, işlemlemesi ve üretmesi konusunda da zorluk yaşamasına neden olmaktadır.
Özellikle konuşma gecikmeleri, kelimeleri yanlış telaffuz etme, konuşurken harf ve hecelerin yer değiştirmesi gibi belirtiler özgül öğrenme güçlüğüne işaret edebilir. Özellikle bir şey anlatırken zorlanma, az konuşma ya da kelime dağarcığının yetersiz olması da bu belirtiler arasında kabul edilir.
Eklemleme uzun süreli bellekte varolan şemaya yeni bilgi ilişkilendirildiğinde oluşur. Yeni bilgi varolan şemaya eklenerek hem yeni bilgiye anlam verilir, hem de mevcut şemanın anlamı artırılır. Bellek Destekleyici İpuçları (Mnemonic Devices); örgütleme ve eklemleme etkili kodlama stratejileridir.
hoş olmayan bir anıdan kaçınma isteği tarafından güdülenen bellek kaybı. Çocukluk travmalarının yol açtığı bellek bozukluğunun nedenleri arasında yer alır.
İlgili 29 soru bulundu
Amaca yönelik davranışı başlatan, yönlendiren, ona güç ve enerjisini veren, amaca ulaşılana kadar ısrarlı olmasını sağlayan güçler toplamı olarak tanımlanabilir. Örneğin kitap okuma güdüsü sizin diğer etkinlikler arasından kitap okumayı seçmenizi ve okumaya başlayıp sürdürmenizi sağlayan güçler toplamıdır.
Güdü (veya Motivasyon), insanların ve diğer hayvanların belirli bir zamanda bir davranışı başlatmasının, sürdürmesinin veya sonlandırmasının nedenidir. Güdü durumları genellikle, hedefe yönelik davranışta bulunma eğilimini yaratan, failin içinde hareket eden güçler olarak anlaşılır.
1-Dikkat Stratejileri
Çevreden gelen bilgilerin ve uyaranların gerekli olanlarının kısa süreli beleğe alınmasını sağlayan süreçtir.
Öğrenmeyi Öğrenme Stratejileri Nelerdir? Öğrenmeyi öğrenme stratejileri beş başlıkta toplanır: Tekrarlama, anlamlandırma, örgütleme, anlamayı izleme-denetleme ve duyuşsal stratejilerdir.
Geç algılama, geç öğrenme, geç okuma gibi kavramları kapsayan genel ad 'Özgül Öğrenme Güçlüdür. ' Bunların içerisinde 'Okuma Güçlüğü' olarak adlandırılan alt kategoriye Disleksi diyoruz.
Görülme sıklığı nedir? Erkeklerde kızlara oranla 3-4 kat daha fazla görülüyor ve okul öncesi dönemde bazı belirtiler olmasına karşın genellikle okul çağındaki çocukların yüzde 15-20'sine tanı konuluyor. Özgül öğrenme güçlüğü olan çocuklarda buna sıklıkla dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu da eşlik ediyor.
0-6 yaş arasında da gözlemlenebilir. Ancak genellikle ilkokula başlanması ve okuma-yazma etkinliğinin başlaması ile tam tanı konur. Özgül öğrenme güçlüğü normal ya da normalden daha zeki çocukların yaşadığı bir sorundur.
En sık görülen özgül öğrenme güçlüğü tipi olan disleksi, yani okuma bozukluğu, çocuğun okuma becerisini düşüren, harf-ses uyumu, harflerin şekilleriyle seslerini eşleştirememe, hecelemekte zorlanma gibi durumlarla kendisini gösterir.
Özgül Öğrenme Güçlüğü'nün tek tedavisi eğitimdir.
özellikle öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliği alanlarında eğitim almış kişiler tarafından uygulanması gerekmektedir. Öğrenme Güçlüğü'nün tedavisi / terapisi evde özel ders alınması ya da normal sınıflarda verilen eğitim müfredatı ile yapılamaz.
Öğrenme güçlüğü zeka düzeyi ile ilgili bir problem değildir. Bireyin öğrenme güçlüğü tanısı alabilmesi için normal ya da normal üzeri zeka düzeyine sahip olması şartı aranmaktadır. Öğrenme güçlüğünün tanı kriterlerinin başında zeka düzeyinin normal ya da normal üzeri olması yer alır.
Öğrenmeyi öğrenme teknikleri kişinin belirlediği öğrenme amacının gerçekleştirilmesine yönelik olan ve öğrenme sürecini kolaylaştıran tekniklerdir. Öğrenmeyi öğrenme teknikleri öğrenen kişinin kolay ve kalıcı öğrenmesini sağlarken öğrenmedeki verimliliğini arttırmayı sağlamaktadır.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
Odaklanma stratejisi, işletmelerin geniş pazarlardaki rekabetten ziyade daha belirgin bir niş pazarda veya belirli bir müşteri segmentinde rekabet avantajı elde etmesine odaklanır. Bu strateji, daha küçük ve daha özelleşmiş bir alanda rakiplerden daha başarılı olma şansını artırabilir.
2. BULUŞ (KEŞİF)YOLUYLA ÖĞRETİM (BRUNER) Öğrencilerin aktif oldukları bir öğrenme ortamında kavram, ilke ve genellemelere kendilerinin ulaşmalarını sağlamayı amaçlar. Bu sebeple dersin başında öğrencilerin öğrenilmesi istenen konuya karşı üst düzey bir ilgi ve motivasyona sahip olmalarını sağlamak önemlidir.
Bunlar; psikolojik güdüler, iç güdüler, sosyal güdüler, fizyolojik güdülerdir.
Psikolojik Güdüler: Psikolojik güdüler, doğuştan gelen ya da sonradan kazanılan güdülerdir. Bu tür güdüler; olaylara, kişilere ve kişiliklere göre değişkenlik gösterdiği için oldukça karmaşıktır. Psikolojik güdülere örnek olarak; kendini gösterme isteği, bağımsız olma arzusu vb. verilebilir.
Reddin tarafından geliştirilen Z Kuramına göre; ☞İnsan koşullara göre iyi veya kötü olabilir. ☞İnsan düşünme, karar verme ve azmetme yeteneklerine sahiptir. ☞İnsan içinde bulunduğu durumlarla güdülenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri