Okun temreni üzerinde delikler açılmıştır ve ok fırlatıldığında delikten hızla geçen hava tiz bir ses çıkarır. Bu nedenle çavuş okuna ıslık çalan ok, ıslıklı ok veya vızlayan ok da denir. Çin tarih kaynaklarında aktarıldığı üzere çavuş okunun mucidi bizzat Mete Han'dır.
İlkel el baltalarından sonra ok ve yay ile ilgili ilk buluntular M.Ö. 35.000 ve M.Ö.22.000 yılları arasında Geç Paleolitik Çağda (Yontma Taş Devri) Doğu İspanya' da (Parpello-Valencia) bölgesinde çakmak taşından yapılma ok uçlarıdır.
Türklerde İslam öncesi dönemde ok tabiri ile “kabile, boy, aşiret” anlamı da kastedilmiştir.
Osmanlı kemankeşleri pir olarak Allah yolunda ilk ok atan kişi Sahabe'den Sa'd bin Ebû Vakkas'ı sayarlar. Kemankeşlik sporunun araçları olan ok ve yay için ise; Okun boyu "gez" olarak ölçülür.
İlgili 35 soru bulundu
Osmanlı İmparatorluğu'nun çeşitli illerinde 10 ayrı rekor kırmış, daha sonra bu rekorlar aşılamamıştır. Tozkoparan İskender en uzun rekorunu, gündoğusu havasıyla atılan Akrurı Menzili'nde 1281,5 gezle kırmıştır. 846 (veya 848) metrelik bu mesafe bir dünya rekorudur.
Bugün ve geçmişte okçuların piri olarak kabul edilen Sa'd bin Ebu'l Vakkas, peygamberin yakın sahabelerindendir. Ona Uhud Gazası'nda “At ya Sa'd anam babam sana feda olsun.” dediği söylenir. 14. yüzyıldan itibaren yazılan okçuluk risalelerinde yay ve okun ilk yapılışı Hz. Adem ve Cebrail'e dayandırılır.
Okçuluk, muhtemelen Taş Devri (M.Ö. 20.000)'ne kadar tarihlense de, yay ile ok kullandığı bilinen ve okçuluğu avcılıkla-savaşa da en az 5.000 yıl önce uyarlamış olan ilk insanlar; Eski Mısırlılardır. Çin'de okçuluğun tarihi Shang Hanedanı(M.Ö. 1766-1027)'na kadar dayanmaktadır.
Zira okçu millet olarak nitelendirilen Türkler için, genel olarak güç, kuvvet ve kudreti temsil eden bu silahların, devlet ve hâkimiyet anlayışı içerisinde de özel bir yeri vardır. Nitekim Türklerde yay metbuluk, ok ise tâbilik ya da vasallık alameti/sembolü olarak kabul edilmiştir.
Eskiden kendisine "kemankeş" (yay çeken, menzil okçularına bu şekilde seslenilirdi) yada "tirendaz" (ok atan, hedef okçularına bu şekilde seslenilirdi) denilen okçu Okmeydanı' nda esen rüzgarlara bakarak hava gözler, ve "Ya Hak" diye bağırarak okunu var gücüyle uzaklara salardı.
Okçuluk, muhtemelen M.Ö. 20.000 yıllarına uzanan Taş Devri'ne kadar tarihlense de, yay ile ok kullandığı bilinen ve okçuluğu avcılıkla ve savaşa alanında kullanmış ilk insanlar 5.000 yıl önce yaşamış olan Eski Mısırlılardır. Çin'de okçuluğun tarihi Shang Hanedanı(M.Ö. 1766-1027)'na kadar dayanmaktadır.
Abidin Kılıç ile gerçekleştirdiği çalışmada ok uçlarının şekillerinin menzillerini etkilediğini ortaya çıkarttı. Çalışma sonunda Osmanlı'nın ilk fethinde kullandığı okların menzillerinin 216 ila 260 metre arasında olduğu belirlendi.
Osmanlıcada keman=yay, keş=çeken demektir. Kemankeş de yay çeken, yâni okçulara verilen ad.
Geleneksel Türk okçuluğunda ok çekiş tekniği, hem kirişe hem de oka temas edilmeye dayanmaktadır. Mandal tekniğiyle kiriş tutulurken ok başparmağın yan tarafıyla işaret parmağının yanı arasında doksan derece boyunca temasta kalmaktadır. Bu teknik sayesinde ok, at üstünde dahi sallanmalardan etkilenmez.
Olağanüstü kuvvetine ilişkin birçok hikâye anlatılır. Tozkoparan İskender devletin çeşitli illerinde 10 ayrı rekor kırmış ve bu rekorların hiçbiri bu güne kadar kırılamamış. En uzun attığı ok 845,46 metre gitmiş ve bu bir dünya rekoru.
Murad'a (1623-1640) ait menzil taşı... Kendisi çok başarılı bir hedef ve menzil okçusuydu. Yıldız havasıyla 1070,5 geze ok atıp kendi adıyla anılan.
Hükümdarlık alametleri başta “sancak” ve “davul” olmak üzere “otağ, taht, başkent (kağanın oturduğu “ordu”), ok, yarlıg (hükümdarın yazılı emri/ fermanı), toy, mühür” olarak tespit edilebilmektedir (Yıldırım, 2018, s. 491- 496).
Ekipman ve kurallar. Yay ve oklar (yaygın kullanılan türleri: olimpik yay, makaralı yay, arbalest, yumi, bileşik yay, tatar yayı, İngiliz Uzun Yayı, gakgung, lamine yay, uzun yay, moğol yayı), fiber, ahşap, karbon veya çelikten imal edilir. Yayın esnek maddesi solar kauçuktan yapılır. Buna mirsin adı verilir.
Yaya sarılan sırmaya "toz", okun ucundaki demir parçaya "temren", okun arkasındaki tüyeyse "yülek" ya da "yelek" denmiştir. Yayların taşınması için bir kap bulunmamış, genellikle kola veya omuza asılarak taşınmıştır; ancak okların taşınması için özel olarak tasarlanmış ve süslenmiş kılıflar üretilmiştir.
Hayatta olduğu süre boyunca kimsenin menzilini kıramadığı Şüca, yıldız menzilinde 825, poyraz menzilinde 820 metrelik atışlar yaparak, Türk tarihinin en başarılı okçularından biri oldu.
Mete Gazoz (d. 8 Haziran 1999, İstanbul), Türk olimpik okçudur. İstanbul Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü sporcusudur. Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda ve 2023 Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak Türk okçuluk tarihinin ilk Olimpiyat ve dünya şampiyonu olmuştur.
Okçuluk dediğimizde birkaç farklı kategoriden bahsediyor oluruz. Ülkemizde bunları; Geleneksel Okçuluk ve Modern Okçuluk olmak üzere, iki ana kategoriye ayırmak mümkündür. Ancak hem Geleneksel Okçuluğun, hem de Modern Okçuluğun kendi içerisinde farklı bölümleri de vardır.
Okçu Mete Gazoz Dünya Şampiyonu oldu
Bu galibiyetiyle Paris 2024 Olimpiyatları'na katılım hakkı kazanan Gazoz, “Bugün bu gezegendeki en iyi okçu bendim, bundan sonra da ben olacağım” dedi. Turnuvanın ardından Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak da Gazoz'u tebrik etti.
Hz. Peygamber'in Uhud Savaşı'nda okçuları yerleştirdiği tepe. Adını, eteğinde bulunan iki su kaynağından (ayn) aldığı tahmin edilen Ayneyn tepesi, Medine'nin 5 km. kuzeyinde Uhud dağına çok yakın bir mevkide bulunmakta ve aralarında Kanat vadisi yer almaktadır.
Attığı her ok isâbet ediyordu. Sa'd bin Ebî Vakkâs hazretleri, ayrıca “Allah yolunda ilk ok atan sahabi”dir. Okçuların yâni kemankeşlerin reisidir. Uhud Harbi'nde, 1000'den fazla ok attı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri