Avukatlık Kanunu 56.maddesi uyarınca vekaletnamenin (vekaletname hükmünde olan yetki belgesinin) aslı gibidir yapılarak kullanılması hiçbir şarta bağlanmamıştır (aslının avukatın büro dosyasında tutulması dışında) ve bütün resmi dairelerde, kurumlarda gerçek veya tüzel kişiler nezdinde bu şekilde kullanılabilir.
MADDE 26- (1) Fiziksel ortamda hazırlanan ve gizlilik derecesi taşımayan bir belgeden örnek çıkartılması hâlinde, örneğin uygun bir yerine “ASLI GİBİDİR” ibaresi konulur ve idarece yetkilendirilmiş görevli tarafından ad, soyadı, unvan ve tarih belirtilmek suretiyle imzalanır.
istenen belgenin aslının getirilmesi halinde, belgenin fotokopisi, aslına uygunluğu kontrol edildikten sonra ilgili görevli tarafından isim ve unvan yazılarak tasdik edilir..." hükmünü içermektedir. "Aslı Gibidir" onayı için asıl belgeler ve fotokopisi gerekmektedir. Renkli fotokopilere "aslı gibidir" onayı yapılmaz.
Avukatın kendisinde bulunan ve dosyada muhafaza ettiği vekâletnamenin bir örneğini çıkarıp aslına uygunluğunu imzası ile onaylayarak kullanabilecek olup kullanılan vekâletname örneklerinin bütün yargı mercileri, resmî daire ve kurumlar ile gerçek ve tüzel kişiler için resmî örnek hükmünde olduğu kabul edilmiştir.
Asıllarının verilmesi kanunda açıkça gösterilmiyen hallerde avukatlar, takibettikleri işlerde, aslı kendilerinde bulunan her türlü kağıt ve belgelerin örneklerini kendileri onaylıyarak yargı mercileri ile diğer adalet dairelerine verebilirler.
İlgili 29 soru bulundu
Tapu Müdürlüklerinde Aslı Gibidir Onaylı Vekaletname Örnekleri İle İşlem Yapılabileceği.'' Hakkında - Sakarya Barosu.
Fotokopi olarak çoğaltılmış bir evrağın ( örneğin; kapasite raporu, ticaret sicil gazetesi, sanayi sicil belgesi, imza sirküleri, vekaletname gibi ) herhangi bir noter tarafından aslı gibidir yapılmış ise, biz de kurum olarak aynı evrağın aslı gibidir kaşesini basıp aslı gibidir yapabilirmiyiz.
Vekaletnamenin noter tarafından onaylanmış olması yeterlidir (HUMK m. 65; 1512 sayılı Noterlik Kanunu m. 90-92). Ancak vekaletnamenin noter tarafından düzenleme şeklinde (resen) yapılması da mümkündür (1512 sa- yılı Noterlik Kanunu m. 84 ve devamı maddeler; Noterlik Kanunu Yönetmeliği m. 7/a).
Vekalet çıkarılırken gerçek kişiler için nüfus cüzdanı aslı, tüzel kişiler için imza sirküleri, kat mülkiyetiyle ilgili durumlar için de genel kurul karar defteri Notere sunulmalıdır. Bazı davalar için vekaletname fotoğraflı çıkarılacaktır. Vekalet aslı avukata verilir.
Aslı Gibidir Kaşesini temin etmek için, websitemiz olan www.kaseyaptirma.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Sitemizde çeşitli kaşe modelleri ve seçenekleri bulunmaktadır. İhtiyacınıza uygun olanı seçebilir ve online olarak sipariş verebilirsiniz.
*Kaşe dış rengi farklı olabilir. mürekkebi mavi renktedir.
Dolayısıyla belgenin aslı ya da aslına uygun olduğunun noter tarafından onaylı örneği veya daha önce idareye aslı ibraz edilerek, “aslı idarece görülmüştür” şeklinde şerh düşülen suretinin sunulması gerektiği anlaşılmaktadır.
Avukatlık Kanunu 56.maddesi uyarınca vekaletnamenin (vekaletname hükmünde olan yetki belgesinin) aslı gibidir yapılarak kullanılması hiçbir şarta bağlanmamıştır (aslının avukatın büro dosyasında tutulması dışında) ve bütün resmi dairelerde, kurumlarda gerçek veya tüzel kişiler nezdinde bu şekilde kullanılabilir.
ekte gönderilen görüşleri doğrultusunda, elektronik ortamda imzalanan belgelerin çıktısı alındıktan sonra yetkili memurlarca "Bu belge elektronik imzalı aslı ile aynıdır." şerhi ile birlikte adı, soyadı ve tarih de belirtilerek ıslak imza ve mühür konulmak suretiyle onaylanması durumunda kanıtlayıcı belge olarak ödeme ...
Orijinal Belge (Belgenin Aslı) Kanunlarımızda tanımlanmıştır. Belgenin orjinalliği ancak ve ancak "ıslak imza" ve/veya "elektronik imza" ile sağlanabilmektedir. 2004 yılında hayatımıza giren Elektronik İmza Kanunu ile ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip güvenli elektronik imza kullanıma alınmıştır.
İlgili kanunda düzenlenen harçlar ise 7344 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 6 Temmuz 2023 tarihinde %50 oranında arttırılmıştır. Böylece güncel olarak noterlerde düzenlenecek vekaletname ücreti 288 TL'dir.
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
İlk adım olarak vekaletname sahibi, ilgili notere başvurmalıdır. Başvuru sırasında, kaybolan vekaletin yeniden düzenlenmesini talep edebilir. Noter, bu talebi değerlendirip kimlik kontrolünü yaptıktan sonra, yeni bir vekaletnameyi sahibine sunar. Bu yeni düzenlenen vekalet, eski kaybolanın yerini alır.
Kişi, noter aracılığı ile tüm hukuki iş ve işlemlerini takip etmesi, sözleşme yapması, taşınmaz alım satımı yapması gibi yetkiler için avukata vekalet verebilmektedir. Avukata vekalet vermenin 2023 Mart ayı itibariyle güncel ücreti 490 TL'dir. Noterler aracılığı ile ikametgah işlemleri de yapılabilmektedir.
Not : 2023 yılı Diploma Çevirisinin Noter Onay Ücreti yaklaşık 525,80 TL'dir. (Diplomanızın sadece ön yüzünün çevirisinin yapılacağı durumlarda geçerlidir.
Bölge adliye mahkemesince; satış esnasında vekaletnamenin gerçekten düzenlenen bir vekaletname olduğu, mevzuat gereği noterde düzenlenen bir vekaletname aslı olmadan da, teyit edilmesi koşuluyla örneğinin ibrazı halinde de işlem yapılabileceği, vekilin de azledilmediği, davalı noter vekilinin gerçekte var olan bir ...
Noterlik Kanununun 82 nci maddesi gereğince, noter tarafından yapılan imza onaylaması, onaylanan imzanın ilgiliye ait oluşunu belgelendirme niteliğinde bulunup, hukuki işlemlerin içindekileri kapsamaz. Bu işlemlerde imza ve tarih, sahteliği sabit oluncaya kadar geçerlidir.
Diploma fotokopisini; mezun olduğun okula veya notere onaylatman gerekiyor. Onaylı diploma örneği(sureti) budur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri