Oksalik asit, kapalı yavru gözleri içerisine etki etmediğinden, kolonide kuluçka üretiminin en az olduğu dönemlerde kullanılması önerilir. Bu şekilde, varroa mücadelesinde %90-95 başarı sağlandığı bildirilmektedir (Imdorf et al., 1997; Nanetti, 1999; Prandin et al., 2000).
Oksalik asit uygulaması ; bal hasadından sonra, yavruların en az olduğu dönemde hava sıcaklığının 15 ila 25 derece arasında ve arıların tamamının kovanlarda olduğu zaman yapılmalıdır.
Bunun yılda bir defa uygulanması önerilir.
Oksalik asit dihidrat ile tedaviler her zaman kuluçkasız bir durumda gerçekleştirilmelidir. Kış tedavisi kasım, aralık ve ocak ayında yapılır. Bal hasadından sonra damızlık yaz aylarında tedavi etmek de mümkündür.
Oksalik asit damlatma ve buharlaştırma yöntemi ile kovana verilir. Bunun için oksalik asit kovana özel bir aparatla buharlaştırılarak kullanılır.
İlgili 34 soru bulundu
Oksalik asit, kapalı yavru gözleri içerisine etki etmediğinden, kolonide kuluçka üretiminin en az olduğu dönemlerde kullanılması önerilir.
Daha güçlü kolonilerin gidip zayıf kolonileri yağmalamalarını önmelek için aynı sahada bulunan tüm kolonilerin eş zamanlı olarak Thymovar® ile tedavi edilmesi iyi olur.
Oksalik asit adı, ilk araştırmacıların, yaygın olarak odun kuzusu olarak bilinen Oxalis cinsinin çiçekli bitkilerinden oksalik asidi izole etmesi gerçeğinden gelmektedir. Oksalik asit birçok gıdada doğal olarak bulunur, ancak oksalik asidin aşırı yutulması veya uzun süreli cilt teması tehlikeli olabilir.
Formik asit çözeltisinin kovan içerside buharlaşması yolu ile varroa öldürülmüş olur. Uygulamanın yapılacağı zaman hava sıcaklığı 10°C ile 30°C arasında olmalıdır. Hava sıcaklığının 30°C'nin üstünde olduğu sıcaklıklarda uygulandığında, ana arı kayıplarına sebep olabilir.
Ambalaj Fiyatı: 105,00 € + %18 KDV.
Oksalik asit en basit dikarboksilik asittir. Oksalik asit, suda renksiz bir çözelti oluşturan beyaz kristal bir katıdır. Etandioik asit olarak da bilinen oksalik asit, karboksilik asit ailesine ait zehirli, renksiz bir kimyasal moleküldür.
Uygulama akşam saatlerinde yapılmalıdır. Kovanın güç durumuna göre kovan başına 5-7 puf yapılmalıdır. Karton rulolar yakıldıktan sonra körük içerisinde atılmalı ve çıkan duman uçuş deliğinden içeri verilerek uygulama yapılmalıdır. Körükten çıkan duman solunmamalıdır.
Formik asit, arılarda oluşan Varroa paraziti ile mücedele için kullanılan bir üründür. Organik bazlı bir asit olduğu için arıda iz ve kalıntı gibi olumsuz durumları oluşturmaz. Bal hasadı tamamlanıp arıların dinlenmeye çekileceği zaman yapılması tavsiye edilir.
Etkiler. LSD'nin etkileri, alınmasını izleyen 20-60 dakika içinde başlar ve 6-12 saat sürebilir.
Oksalik asit aslında çok masum bir asit türü değildir, fakat arılar oksaliğe karşı Varoadan daha dirençlidirler. Oksalik dozunda kullanılmazsa arıların koruma zırhını inceltir ve hastalıklara daha çabuk yakalanmalarına sebep olur. Arının ömrünü kısaltır.
Varroaya karşı, formik asit, oksalik asit ve laktik asit kullanımının etkili, basit ve maliyetinin düşük olması açısından son yıllarda dünya ülkelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Erken ilkbahar ve genç sonbaharda açık yavru gözlerinin en çok balın en az olduğu dönemlerde 3 gün ara ile 3 defa ilaçlanır.
Ana arısız kovanlara ana arı kazandırmak için pek çok yöntem vardır. Kuvvetli koloniden üzerinde hem yumurta ve hem de larva bulunan arılı bir çerçeve çıkarılıp boş bir kovana veya arı- ları silkildikten sonra anasız kovana konulursa, arılar yumurta ve larvalardan kendilerine ana arı yapabilirler.
✓ Arıcılıkta yüksek verim almak için nektar ve polen kaynaklarınca zengin meralar kullanılmalı, koloniler nektar akımına iyi hazırlanmalı ve modern arı yetiştirme teknikleri ile bilinçli bir arıcılık yapılmalıdır.
Bunun için sodyum formiyat, sodyum hidroksitle hızlı bir şekilde, 360°C'ye kadar ısıtılır; Reaksiyonuna göre, oksalik asidin sodyum tuzu elde edilir. Buna kireç sütü ilavesiyle kalsiyum oksalat, sonra sülfürik asit muamelesiyle oksalik asit ele geçer.
Hızlı ve doğru müdahale edilmediği takdirde deriyi eriterek kemiklere kadar gidebilir. Asit eğer yüze sıçramış ise kaş, göz, kulak, burun ve ağıza zarar verir. Göze gelmesi durumunda körlük ve görme kayıpları meydana gelir.
Varroaların erkek arı gözlerini tercih etmesinden yararlanılarak kovandaki varroa sayısını azaltmak amacıyla uygulanır. Kovanda bulunan çerçevelerdeki bir petek orta kısmından veya alt kısmından kesilerek alınır. Arılar bu kesilen kısma erkek arı gözleri örerler ve ana arı bu gözlere dölsüz yumurta bırakır.
Dişi akarın ömrü normalde 2-3 ay, kışın ise 5-8 ay sürer.Parazitler kışı dişi arılar üzerinde geçirir- ler.
İlaçlamalar, erken ilkbahar ve geç sonbahar aylarında, akşamüstü yapılmalıdır. Kışın kovanda yavru gözü olmadığı için tüm ergin varroa parazitleri arılar üzerindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri