Oksi-asetilen kaynağının avantajları: Tüm pozisyonlarda birleştirme kaynakları, boru hatları, tesisat alanı tamir ve kaplama kaynaklarında kullanılır. Alaşımsız ve düşük alaşımlı çelik, demir dışı metaller, dökme demir. Gibi metallerin kaynağında kullanılır.
2.1 Oksi Gaz Kaynağında Kullanılan Kaynak Tüpleri ve Gazlar Oksi gaz kaynağında; asetilen, sıvılaştırılmış petrol gazları, propan, metan, bütan ve hava gazı gibi kolay yanabilen, yüksek ısı veren ve yanmaları sonucunda artık bırakmayan gazlar kullanılır.
Önce asetilen gazı ayar düğmesini kapatın, Oksijen ayar düğmesini kapatın, Tüpleri kapatın ve önce oksijen sonrada asetileni blöf edin. Geri yanma, alevin şaloma içine doğru kuvvetli bir patlama ile yanmasıdır.
Oksi asetilen kaynağı, metalleri kaynak yapmak ve kesmek için yakıt gazları ve oksijenin kullanıldığı bir işlemdir. İlk olarak 1903 yılında Fransız mühendisler Edmond Fouché ve Charles Picard tarafından geliştirildiler.
Oksi-gaz kaynağında yanıcı gaz olarak değişik gazların kullanımı mümkündür. Ancak yakıcı gaz olarak oksijen gazı kullanılır.
İlgili 18 soru bulundu
Yanıcı bir gazın oksijen ile yakılmasıyla elde edilen yüksek ısı ile metalin eritilerek kaynatılması işleminde en yaygın yakıt olarak asetilen gazı kullanıldığı için, genellikle oksi asetilen kaynağı olarak telaffuz edilir.
Oksi-gaz kaynağında, yanıcı gaz olarak değişik gazların kullanımı mümkündür. Ancak yakıcı gaz olarak sadece oksijen gazı kullanılır.
Kapalı alanlarda, Oksi-asetilen ya da oksijen- LPG li çalışmalar da kesinlikle tüpler kapalı alan dışında bulundurulmalı, gaz kaçaklarına karşı önlem alınmalı ve sık sık gaz ölçümü yapılmalıdır. Kapalı alanda yapılan kaynak işlerinde içerde oluşan kirli gazlar dışarı atılmalı ve içeriye temiz hava verilmelidir.
"Oksijenli yakıtla kesme nedir?" diye merak ediyorsanız yanıtı basittir. Çelik sac gibi malzemeleri kesmek için saf oksijen ve yakıt gazı kullanılan bir termal kesme prosesidir. Oksijenli yakıtla kesme torçundan gelen ısı, çeliğin yüzeyini veya kenarını yaklaşık 1800?'ye yükseltmek için kullanılır.
Oksi-Propan (LPG, Doğalgaz) için; önce tutamak üzerindeki yanıcı gaz valfini (2) kapatınız.
Alev geri tepmesini önleme araçları:
Alev geri tepmesini önleyen araçlar alev geri tepme emniyet valfleridir. (Flashback arrestor).
Oksi-asetilen kaynağı Oksijen ve Asetilen gazının kullanımı ile yapılan bir kaynak çeşididir. Kaynak torcu olarak tabir edilen bir kaynak ekipmanında Oksijen gazı ve Asetilen gazının karışımının sağlanması, bu karışımın bir çakmak yardımı ile yakılması ile aktif hale gelir.
Sağdan başlanıp sola doğru yapılan, kaynatılacak gereçlerin kenarları karşılıklı birbirlerine yaklaştırılarak gereç kalınlığına uygun bir aralık bırakılarak, üfleç önde ek tel arkada olacak şekilde ilerleme yapılan kaynak, soldan sağa küt-ek kaynağı olarak adlandırılır.
Kimya, elektrik ve elektronik endüstrilerinde kullanılır. Asetilenin kullanım alanları olarak sanayi sektörü gazın en çok kullanıldığı sektördür. Isıtılmış bakır borulardan asetilen geçirilerek benzen adı verilen bir madde elde edilir.
Oksitleyici alev (oksijen fazlalı), belli keskin bir koniyi haizdir. Koni ve dış alev, normal ayardakinden daha kısa olup bu tertip en sıcak alevi sağlar ve ana metali oksitleyebilir.
Hortum Arası Alev Geri Tepme Emniyet Valfleri: Bu modeller şaloma ile regülatör arasında gaz akışını sağlayan hortumun orta yerine takılırlar. Alev geri tepme hadisesi meydana geldiğinde alevin hortum üzerinde durdurulmasını sağlarlar.
Metan gazının 2000 santigrat derecede ısıtılması ve ayrıştırılması ile elde edilir. Asetilen gazı elde etme yöntemlerinden bir tanesi de, kok kömürü ya da kalsiyum karbürün suyla tepkimeye sokulması yöntemidir. Her iki yöntemde de; CaC2 +2H2O formülü elde edilir ve asetilen gazı elde edilir.
Asetilen zehirli değildir, fakat yüksek konsantrasyonda boğucu gaz olarak davranır. İstenilerek solunulmamalıdır. Ürün kullanılırken sigara içilmemeli ve çıplak alev kullanılmamalıdır.
Oksijen kaynağında çıplak kaynak telleri kullanılır. Kaynak teli iĢ parçasının özellikle- rine en yakın değerlere sahip olmalıdır. Kaynak telleri uluslararası alanda semboller ile ifade edilmiĢ olup, G I, G II, ..., hâlinde ifade edilmektedir. G harfi kaynak yöntemi, yani oksijen kaynağının, uluslararası ifadesidir.
Oksi-yakıt kaynak, basit bir birleştirme işlemidir ve kaynak teknolojisinin temellerinden biridir. Uygun ekipmana sahipseniz, ihtiyacınız olan tek şey kaynak için gazdır.Asetilen ve oksijen gaz tedariği tüm tüp boyutlarında mevcuttur - kolayca sipariş edilebilir.
Oksijen kaynak setleri kuyumculuk sektöründe ince parçaların kaynak yapılabilmesi için kullanılan ve oldukça pratik olan uygun bir şalomadır. Sizlerde kullanım kolaylığı sağlayan oksijen kaynak setleri ile ince kaynak işlerinizi kısa süreler içinde kolayca yapabilirsiniz.
Renksiz , boğucu, sarımsak kokusuna benzer kokuda ,oldukça parlayıcı, narkotik, zehirsiz, çözünmüş bir gazdır. Çözülmüş gazdır. Oldukça parlayıcı ve yanıcı gazdır. Hava ile parlama sınırı % 2,2 – 85 ve havadan daha hafif bir gaz çeşididir.
Asetilen gazı daha sıcak alev oluştururken, propan gazının ısıl değerinin yüksek olması neticesinde daha yüksek ısıda alev oluşturması, oksi-propan kullanımı tavlama verimini arttırdığından tercih sebebidir.
Karpitin tane büyüklüğüne bağlı olarak 1 kg'dan elde edilecek asetilen miktarı değişmektedir. 1 Kg karpitle 0,5 Kg su birleştirildiğinde pratik olarak 260 lt asetilen gazı elde edilmekte, artık madde olarak da kalsiyum hidroksit ve ısı oluşmaktadır [21,23].
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri