Ancak öksürük, bazı durumlarda inatçı olur ve uzun süre devam edebilir. Geçmeyen öksürük, 3 haftadan daha uzun süren ve kişileri rahatsız edici boyutta olan türdendir. Bu tarz öksürük genellikle solunum yolları hastalıklarını işaret edebilir.
3 haftada geçmeyen öksürüğün nedeni mutlaka araştırılmalı
Basit bir üst solunum yolları enfeksiyonundan sonra ortaya çıkan öksürüğün 1 - 2 hafta içerisinde geçmesi gerekir. Bu evre akut evredir. Üç haftadan daha uzun sürüyorsa mutlaka altında yatan neden araştırılmalı.
Uzun süren bir öksürükte mutlaka doktora gidilmelidir. Kronik öksürüğün yani 1 aydan uzun süren öksürükte daha önemli sorunlara bağlı olabilir. Kronik öksürüğün en sık sebeplerinden birisi astımdır. Özellikle gece uykuda kaldıran öksürük, nefes sıkışmaları, sabaha doğru öksürük oluyorsa astım akla gelmelidir.
Öksürük şikayetinin 3-8 hafta arasında sürmesi ve bu süre zarfının sonunda gerileme göstermesi subakut öksürük olarak isimlendirilir. 8 haftadan daha uzun süreli devam eden öksürük ise kronik öksürük olarak tanımlanır.
Genellikle tütün kullanımı ve endüstriyel hava kirleticilerine maruz kalınması sonucu bronş tüplerinin kalıcı olarak iltihaplanmasıyla meydana gelir. Kronik enflamasyon uzun süre geçmeyen öksürük rahatsızlığına sebep olur. Diğer belirtileri arasında koyu renkli mukus üretimi, nefes darlığı ve yorgunluk yer alır.
İlgili 35 soru bulundu
Öksürük kesici ilaçlar geçici çözümdür, ilaç kullanmayınca tekrar şikayetler ortaya çıkacaktır. Ama kısa süreli üst solunum yolu enfeksiyonu veya grip gibi durumlarda ıhlamur, kekik ve sinir otu gibi bazı bitki çayları, ılık su-süt, karabiberli-ballı ılık su gibi karışımların da faydası olacaktır.
Kuru öksürük uzun süre geçmezse boğazda tahrişe ve akciğerlerde ağrıya yol açabilir. Şiddetli öksürük krizleri özellikle de kuru öksürükler, kişilerde krizlere neden olabilir. Kuru öksürük atakları zaman zaman baş ağrısı, baş dönmesi hatta bayılma ile sonuçlanabilir.
Bebeklerde “öksürüğün ciğere inmesi” olarak aileler tarafından kullanılan deyim , hekim için astım demek olabilir. Bebek ailelerinin öksürüğün ciğere inmesi nasıl anlaşılır sorusuna karşılık ; göğüsten ıslık sesi veya balgam fokurtusu çıkması olarak verilebilir.
Doktor öksürüğün soğuk algınlığı veya gripten kaynaklandığına karar verirse, genel tavsiye dinlenmek, bol sıvı tüketmek ve öksürüğün geçmesini beklemek olacaktır. Vakaların çoğunda, bu tarz öksürük 1-2 haftada iyileşir.
Kekik, zencefil, kuşburnu, adaçayı, nane, ıhlamur gibi bitkilerle yapılan demleme çaylar da yine boğazın rahatlamasına yardımcı olacaktır. Besleyici ve hafif çorbalar, boğazları yormayacağı gibi yumuşamasını da sağlayacaktır. Ayva çayı ise öksürük durumlarında tavsiye edilen bir başka yöntemdir.
Kanser hastalarının %23-37'sinde, akciğer kanseri olan hastaların ise %47-86'sın¬da, teşhis sırasında öksürük şikayeti bulunmaktadır. Öksürük, akciğer kanserinde en sık rast¬lanılan ilk üç belirti içinde yer alır, ayrıca hastaların yaşam kalitesinin bozulmasına neden olan en önemli etkenlerden biridir.
Geçmeyen öksürük, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediği takdirde ilerleyerek daha ciddi bir duruma sebebiyet verebilir. Geçmeyen öksürük; baş ağrısı, baş dönmesi ve kaburga kırıklarına yol açabilir.
Öksürük sert ve sonrasında kusuyorsa, Sarı, yeşil ve kanlı balgam çıkarıyorsa, Hasta bir süredir bir şey yeme ve içmeyi reddediyorsa, Öksürük devamlı bir hal almış ve azalma görülmüyorsa doktora başvurmalıdır.
Vücut için bir savunma mekanizması olan öksürük, solunum sistemine yabancı ve zararlı cisimlerin alınmasını engelliyor. Fazla salgıyı havayollarından atarak akciğerlerin de korunmasını sağlıyor.
Kuru öksürük mukus üretimi olmayan boğazda gıdıklanma hissi ile ortaya çıkmaktadır. Soğuk algınlığı, grip ya da bronşitten sonra görülebilir. Bunların yanında kalp yetmezliği ve akciğer kanseri gibi hastalıklar da kuru öksürük nedenleri arasında sayılır.
Bir bardak kaynar suyun içerisine bir diş sarımsak ve 2 adet tarçın ilave edin. 5 dk demlendikten sonra için. Öksürüğü anında kestiği biliniyor. Limonlu karabiber yöntemi Yeni kesilmiş çeyrek limonun üzerine biraz karabiber ve tuz serperek limonu bu şekilde emebilirsiniz.
Öksürük için en etkili yol su tüketimidir. Günde 2 veya 2,5 litre su tüketilmeli. Öksürük şurupları da doktor kontrolü olmadan kullanılmamalı. Ayrıca kekik, zencefil-tarçın ve ayva öksürüğün azalmasına ve boğazların yumuşamasına yardımcı olabilir.
Bununla birlikte balgamın akışkanlığı, yapısında bulunan musin seviyesi ile ters orantılıdır. Musin seviyesi arttıkça balgamın içeriğinde bulunan su miktarı da azalmaktadır. Bu da mukusu daha yapışkan bir hale getirir. Yapışkan mukus, boğazda hırıltı ve balgam belirtileri ile kendini gösterir.
Akciğerleri her türlü etkilere karşı korur ve refleks olarak gerçekleşir. Öksürük ile dıştan gelen istenmeyen maddelerin insan vücudu solunum yoluna girmesi engellenir ve solunum yolunda bulunan her türlü salgı maddesi dışarı atılır. Aynı zamanda boğazda bulunan balgamın da temizlenmesini sağlar.
diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı: Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
Kaynamış su içerisine eklenen zencefil tozu ve toz tarçına, 2-3 karanfil atılarak 6 dakika demlenmesi beklenir. Demlenen zencefilli tarçınlı çaya tercihe göre 1 çay kaşığı bal eklendikten sonra içilebilir. Zencefilli tarçınlı çay, solunum yollarına karşı savaşarak inatçı öksürüğün azalmasında etkili olur.
Balgamsı veya balgamsız ya da akut veya kronik gibi çeşitleri bulunan öksürük için Kulak Burun Boğaz polikliniğine gidilmesi gerekmektedir. KBB bölümü dışında dahiliye bölümüne de gidilmesi mümkündür. Boğaz hastalıkları sebebi ile ortaya çıkan öksürüğe KBB bakmaktadır.
Solunum yolu hassas yapıya sahip olduğundan özellikle geceleri boğaz kuruluğundan dolayı öksürük krizleri yaşanabilir. Astım: Astım, solunum yolunun daralmasına ve şişmesine neden olarak nefes almayı güçleştiren bir rahatsızlıktır. Gece ve sabahları öksürük krizi astımın en yaygın belirtileridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri