Glioblastoma multiforme (gbm), beyin tümörleri arasında en sık görülen ve tedavisi en zor olan beyin kanseri olarak bilinmektedir. Glioblastoma multiforme (gbm), baş ağrısı, hafıza kaybı ve davranış değişiklikleri gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Bu da ameliyatla tamamen çıkarılabilmelerini mümkün kılar. Menenjiomların büyük bir çoğunluğu 2 cm'den küçük olur. Ancak 5 cm'e kadar, hatta beynin dörtte birini kaplayacak kadar büyük menenjiomlara rastlanabilir. Tümör ne kadar büyürse beyin fonksiyonlarını da o derece tehdit eder.
Bir kısmı ölümcüldür. Bazıları iyi huyludur ve ameliyatla çıkartılır. Bazılarının ameliyat edilmesine bile gerek yoktur.
Kötü huylu beyin tümörleri arasında en sık görülen türler şunlardır: Glioblastoma: Beyindeki astrosit adı verilen hücrelerden kaynaklanan agresif bir tümördür. Genellikle hızla büyürler ve çevre dokulara yayılırlar. Belirtileri arasında baş ağrısı, mide bulantısı, nöbetler ve davranış değişiklikleri yer alır.
Beyin tümörü büyüdükçe ağrının sıklığı ve şiddeti artar. Baş ağrısı şikayeti, gece saatlerinde şiddetlenir ve kişi sabah uyandığında da baş ağrısı şikayeti olur. Eğilmek, öksürmek gibi kafa içi basıncın artmasına yol açan eylemler, baş ağrısının şiddetlenmesine yol açar.
İlgili 18 soru bulundu
Tedaviden sonra hastaların yaşam süresi 6-8 yıldır. Evre 3'te başlangıç yaşı geç olmakla birlikte hızlı ilerleme kaydedilir. Kafa içi basınç fazla arttığı için ödemin etkisi çok belirgindir ve tedavi genelde çok iyi değildir. Bu hastaların sağ kalım süreleri yaklaşık 1,5 yıl ve %60 civarındadır.
Çocukluk ya da gençlik yaşlarında tespit edilen iyi huylu beyin tümörleri cerrahi yöntemle çıkarılabilir. İleri yaşlarda yakalanan, kireçlenmiş durumdaki iyi huylu tümörler takibe alınır. Bu tür tümörlerde cerrahi tedaviye genellikle başvurulmaz.
Beyin tümörü son evre belirtileri arasında şiddetli ve sık tekrarlayan baş ağrıları, uzun süren kafa karışıklığı, halüsinasyonlar, unutkanlık, denge bozukluğu, istemsiz hareketler ve iştah kaybı görülür.
Beyin tümörleri, bazı durumlarda tamamen iyileşebilir, özellikle iyi huylu tümörlerde ve erken teşhis edildiğinde. Ancak kötü huylu tümörlerin tamamen iyileşmesi daha zor olabilir ve sıklıkla tümörün tamamen çıkarılması veya kontrol altına alınması amaçlanır.
Deri altında saptanan kitleler bazen çocukluktan beri bulunan kalıtsal yapılar (lipom, fibrom) olabilirler; bunlar iyi huylu kitlelerdir. Genel olarak iyi huylu kitleler uzun süredir aynı büyüklükte kalan, çapları zaten 1-2 cm. yi geçmeyen, hareketli, yumuşak veya orta sertlikte yapılardır.
Radyocerrahi ile ışınlama tümörü küçültebilir veya büyümesini durdurabilir. Ancak boyutu üç cm'yi aşan tümörlerde ışın cerrahisi faydadan çok zarar vermektedir ve ameliyat daha uygun bir seçenektir.
İyi Huylu (Benign) Tümörler
Aynı zamanda, çok nadir de olsa iyi huylu tümörler kötü huylu tümörlere dönüşebilmektedir. Tekrar oluşma ihtimali düşük olan bu tümörlerin yayılma riski de oldukça düşüktür.
Beyin Tümörü Ameliyatı Sonrası
Nöbet, baş ağrısı, bulantı, kusma, görme bozuklukları, enfeksiyon ve psikiyatrik sorunlar ameliyatın olası komplikasyonlarından bazılarıdır. Bu komplikasyonların çoğu ameliyat sonrası gerçekleştirilen bakım ile giderilmektedir.
Her yıl yaklaşık 84.000 yeni tümör tanısı konurken yine her yıl 100.000'in üzerinde kişi bu tümörlerle yaşamak zorunda kalmaktadır. Yaşam tarzını değiştiren ve zorlaştıran bir tümör grubu olması nedeniyle kalıcı nörolojik hasar oluşturma veya ölüm riski yüksek olan tümör grubudur.
Kanser hücreleri genellikle beyine kan yoluyla gelir. Beyne ulaştıktan sonra bu hücreler bir ya da birden fazla tümöre neden olabilirler. Vücüdun herhengi bir yerindeki tümörden kopan hücreler kan veya lenf sistemine girerler. Buradan gittikleri ilk yer akciğerlerdir, daha sonra diğer organlara da gidebilirler.
Eğer kişi kötü huylu bir tümör ile karşı karşıya kaldıysa hastalığın evresi sağ kalım oranını belirler. Kötü huylu beyin tümörlerinde yüzde 60 oranındaki sağ kalım süresi 1,5 yıl olarak ifade edilmektedir.
Beyin tümörlerinin tedavisinde temel olarak 3 ayrı yöntem kullanılıyor. Bunlar; cerrahi, ilaç tedavisi ve radyasyon tedavisi.
Beyin Tümörü Kan Testinde Çıkar Mı? Tüm kanser ve tümörlerde kanda lökosit hücre miktarı inanılmaz derecede artar. Kan tahlilinde ortaya çıkan sonuçlar ise sadece bir alarm zilidir. Böyle bir yükselme görüldüğünde daha detaylı inceleme için farklı kan tahlilleri istenir ve artan hücrelerin tipi gözlenir.
İyi huylu beyin tümörlerinde kanserli hücre bulunmamaktadır. İyi huylu beyin tümörlerinden en sık görülenler menenjiomlardır. Ancak her menenjiom ve her iyi huylu beyin tümörü ameliyat edilmemektedir.
Çevrelerindeki sağlıklı dokulara yayılma durumları yoktur. Bu tümörlerin kenar ve sınırları net olarak görülebilir. Nadir de olsa iyi huylu tümörler, kötü huylu tümörlere dönüşebilir. Çok daha tehlikeli olan kötü huylu tümörler hayati tehlikeye yol açabilir.
İyi huylu beyin tümörü kanserli tümörler gibi kontrolsüz şekilde çoğalıp büyümez ve diğer organlara zarar vermezler. Bu tabi ki iyi huylu beyin tümörünün sağlığa hiçbir zararı olmadığını da göstermez. Ancak kanserli hücreler gibi yayılıp vücudu hızlı bir şekilde olumsuz etkilemezler.
3. evre beyin tümörü çok hızlı ilerler ve tedavide başarı oranı daha düşüktür. Kafa içi basınç ve ödemin artmasına bağlı olarak bulantı, kusma, baş ağrısı gibi belirtilerde artış görülür. Radyoterapi ve kemoterapi gibi yöntemler ile tümörü küçültmek önceliktir.
İkinci Evre
İkinci evrede teşhis edilen beyin tümöründe henüz çok geç kalınmamıştır ve hasta tedavi edilebilir. İkinci evrede görülen belirtiler baş ağrıları , kusma ve halsizliktir. İkinci evrede beyin tümörü teşhis ve tedavi edilen hastaların yaşam süresi de yine ilk evredeki hastalar gibi oldukça uzamaktadır.
Kötü huylu tümörleri de üreme hızlarına göre sınıflara ayırmak mümkündür. Ameliyattan sonra 5-6 yıl yaşama şansı veren tümörler olduğu gibi 5-6 ayda yenilenerek hastanın ölümüne neden olan tümörlerde vardır.
Tümör dokusunun kendisi veya beyin ameliyatı sırasındaki işlemler, çeşitli derecelerde beyin hasarına yol açabilirler. Bu durumda, kişide fonksiyon kayıpları ve kısmi veya tam felç tablosu meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri