Geniz akıntısı öksürüğüne ne iyi gelir diye düşünüyorsanız buhar banyosundan da yararlanabilirsiniz. Zencefilli çay, zencefil buharı, zencefilli su geniz akıntısından kurtulmanızı kolaylaştırır. Zencefil, tarçın, bal, limon karışımı da geniz akıntısı için önerilen karışımlar arasındadır.
Geniz akıntısının kaynağı olan mukoza salgısının azaltılması, şikâyetin giderilmesi adına temel hedeftir. Bu amaçla sıklıkla antihistaminik ilaçlar, dekonjestan burun spreyleri veya steroid içerikli intranazal spreyler kullanılır.
Geniz akıntısına ne iyi gelir bol bol su içmek geniz akıntısına çok iyi gelmektedir. Suyun burundaki mukus tabakasını inceltici özelliği vardır. Bu yüzden geniz akıntısından korunmak için su tüketilmelidir.
Geniz akıntısının tedavisi ne kadar sürer? Geniz akıntısının tedavi süresi farklı farklı. geniz akıntısının nedeni örneğin bir nezle veya grip ise, genellikle 5 ila 10 gün sürelik bir tedavi ile düzelir. Akut iltihaplı sinüzitlerde 10 ila 14 gün tedavi uygulanır; bazen basamak tedavisi ile süre uzatılabilir.
Öksürüğün en iyi tedavisi bol su tüketimidir. Su tüketimi geniz akıntısının yoğunluğunu azaltır, solunum yollarındaki kuruluğu ve tahrişi önler, boğazı temizler. Oda havasının nemli tutulması (%40-%50) solunum yollarını rahatlatmaya yardımcı olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
Bolca su içirin. Özellikle bu, geniz akıntısına bağlı gece öksürüğüne birebirdir. Solunum yollarındaki tahrişi ve kuruluğu önleyen bol su tüketimi,boğazı temizleme ve geniz akıntısının yoğunluğunu azaltma etkisine sahiptir.
Tuzlu su. 1 çay kaşığı tuzu 1 su bardağı ılık suyun içine ekleyip güzelce karıştırın ve bu karışımla gargara yapın. Günde 3 kez tuzlu su gargarası yaparak geniz akıntısına sebep olabilen mukusun temizlenmesini sağlayabilirsiniz.
Geniz akıntısı, sürekli boğazı temizleme isteğine neden olarak kişinin rahatsız olmasına yol açmaktadır. Geniz akıntısının içindeki bazı iltihabi maddeler boğazı tahriş ederek özellikle geceleri belirginleşen öksürüğü tetikleyebilmektedir. Uzun süreli öksürüklerin en sık nedenlerinden biri geniz akıntısıdır.
Geniz Akıntısına İyi Gelen Şeyler
Aynı zamanda mutlaka zencefil çayının tüketilmesi, bal kullanılması önerilmektedir. Bu çay ve bol sıvı tüketimi bireyin rahatlamasına yol açabilmektedir. Geniz akıntısı neden olur ve nasıl geçer? Bununla birlikte tuzlu su ile düzenli bir şekilde gargara yapılması gerekmektedir.
Geniz akıntısını durdurmak için bol bol sıcak içecek tüketilmesi gerekir. Aynı zamanda sarımsak tüketerek de geniz akıntısı durdurulabilir. Geniz akıntısının oluşması ile birlikte bol bol limon suyu da tüketilmelidir. Limon suyu ile gargara yapıldığı takdirde sinüsler de hızla açılabilir.
Geniz akıntısında tedavi sebebe yönelik yapılır. Bakteriyel sinüzitlerde tedavi uygun antibiyotik, burun yıkama uygulamaları ve spreyler ile yapılmaktadır. Kronik sinüzitlerde endoskopik cerrahi ile sinüslerin temizlenmesi çoğu zaman tedavinin bir parçasıdır.
Bakteriyel enfeksiyonlar
Bakteriyel enfeksiyon sebebiyle oluşan geniz akıntısından kurtulmak için uzman doktor size antibiyotik, burun spreyleri, mukusu yumuşatacak nazal salin sulamaları önerebilir.
Tüketilen suyun oda sıcaklığında olması boğazı ıslak tutar ve kuruyarak öksürüğe sebep olmasını engeller. Ayrıca bitkisel çaylar ve kürler ile de evde tedavi desteklenebilir. Bal ve tarçın karışımı tüketmek, zencefil ve bal tüketmek, adaçayı içmek ya da gargara yapmak boğazda oluşan gıcık için etkili olabilir.
Zerdeçal, meyan kökü, kekik ve karanfil gibi çayların antiinflamatuar veya antimikrobiyal özellikleri balgamlı öksürüğe neden olan durumu ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Özellikle sıcak sıvılar mukusun gevşemesine veya parçalanmasına yardımcı olur, bu da mukusun öksürülmesini kolaylaştırır.
Tuzlu burun spreyleri, bireylerin burun açıklıklarını nemlendirir ve geniz akıntısı semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak eğer geniz akıntısının belirtileri evde tedavi sürecine rağmen 10 günden daha uzun süre devam ederse, birey doktora başvurmalıdır.
Burun salgısı; burun delikleri üzerinden drene olamadığında geniz bölgesi üzerinden gırtlağa doğru akabilir. İltihaplı geniz akıntısı temas ettiği anatomik bölgelerde iltihaplanmaya yol açarak enfeksiyonun yayılmasına ve çeşitli ek şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olur.
Geniz akıntısı; boğazda tahriş ve takılma hissi, sırtüstü uzanıldığında artış gösteren öksürük, sabahları hissedilen ağız kokusu belirtileri gösteriyor. Alerjik reaksiyonlar, sinüs kökenli enfeksiyonlar, ortamdaki toz ve kirler, yeterli sıvı tüketilmemesi geniz akıntısına neden olabiliyor.
Zencefilli çay, zencefil buharı, zencefilli su geniz akıntısından kurtulmanızı kolaylaştırır. Zencefil, tarçın, bal, limon karışımı da geniz akıntısı için önerilen karışımlar arasındadır. Şayet geniz akıntınız yeni başladıysa, çok fazla ilerlemeden zencefili tüketerek bu hastalığı durdurabilirsiniz.
Ev tozu akarı, polen, hayvan döküntüsü gibi maddelerle temas sonrası burun tıkanıklığı ve kaşıntısı ile hapşırık gibi belirtileri olan alerjik nezle, kimi zaman grip ile karıştırılsa da bulaşıcı değil.
Son olarak bebeklerin geniz akıntısını geçirecek yöntemlerden birisi de soğan olmaktadır. Soğanın 4 parçaya bölünüp bebeğin yatak ucuna koymakta geniz akıntısını hafifletecektir.
VICKS VAPORUB burun tıkanıklığı ve akıntısı, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığına bağlı öksürüğün semptomatik tedavisinde kullanılır.
Ihlamur: Öksürük için tercih edilen en bilinen bitkisel yöntem ıhlamurdur. Suyun içine konulan ıhlamuru bir taşım kaynatabilir, ılındıktan sonra içine bir tatlı kaşığı bal koyarak çocuğunuza verebilirsiniz. Bu karışıma ayva yaprağı da ekleyebilirsiniz. Çocuğunuzun alerjisi olup olmadığından emin olmayı unutmayın!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri