OBP sisteminde okul birincisine direkt 60 puan gelmez. Okul birincisi de olsa diploma puanı diğerleri gibi önce 5 ile çarpılarak, daha sonra çıkan sayı da 0.12 katsayısı ile çarpılarak puana dönüştürülmektedir.
LİSE BİRİNCİSİNİN ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI KAÇTIR? Lise birincisi her ne kadar geçmiş yıllarda 100 tam diploma notu üzerinde en yüksek Okul puanını almaktaydıysa da bu uygulama kaldırıldı. Okul birincisi olmanın ortaöğretim başarı puanı üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
ÖSYM, okul birincilerini yerleştirirken farklı bir işlem uygulamaktadır. Buna göre okul birincisi olan öğrenci yerleştirilirken iki kez işleme tabi tutulur. Yani önce genel kontenjana, sonra da okul birinciliği kontenjanına bakılır. Okul birincileri kontenjanları sadece devlet üniversitelerinde vardır.
Bu bölüm o 100 kişilik normal kontenjana ek olarak mesela 5 kişilik ek bir kontenjan daha açıp bu defa sadece o bölümü tercih listesine yazan okul birincilerini sıralıyor. O sıralamadaki ilk 5 okul birincisi arasına girerseniz normal kontenjandan giremeseniz bile okul birincisi kontenjanından girmiş oluyorsunuz.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda başarılı olan okul birincileri, genel kontenjan ve okul birincileri kontenjanı göz önünde tutularak merkezî yerleştirme ile yerleştirme puanlarının elverdiği en üst tercihlerine yerleştirileceklerdir. Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Ortaöğretim okullarını birincilikle bitiren adaylar için yükseköğretim programlarında okul birincisi kontenjanı bulunmaktadır. Okul birincileri, genel kontenjan ve okul birincisi kontenjanı göz önünde tutularak merkezî yerleştirme ile yerleştirme puanlarının yeterli olduğu en üst tercihlerine yerleştirilmektedir.
YKS'de başarılı olan okul birincileri, genel kontenjan (öncelikle) ve okul birincileri kontenjanı göz önünde tutularak merkezi yerleştirme ile yerleştirme puanlarının elverdiği en üst tercihlerine yerleştirilecek.
OBP sisteminde okul birincisine direkt 60 puan gelmez. Okul birincisi de olsa diploma puanı diğerleri gibi önce 5 ile çarpılarak, daha sonra çıkan sayı da 0.12 katsayısı ile çarpılarak puana dönüştürülmektedir.
KONTENJANLARI KİM BELİRLER? Vakıf üniversitelerine/yüksek teknoloji enstitülerine kaydedilecek öğrenci kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir.
Okul birinciliğine ek tercih döneminde ayrıca yerleştirme yapılmayacak. Öte yandan ek yerleştirmede okul birinciliği gibi bir uygulama ile öğrenci yerleştirilmeyeceği için o kontenjanlar da doğrudan genel boş kontenjana eklenir.
Okul birinciliği kontenjanından yalnızca mezun olunan ilk yıl faydalanılabilir, gelecek yıl geçerli olmaz. Ayrıca yalnızca devlet üniversitelerinde olan bir kontenjan türüdür, vakıf üniversitelerinde böyle bir kontenjan bulunmamaktadır.
2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okul birincisi olan adayların bu bilgilerini, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden 12-25 Temmuz 2023 tarihleri arasında kontrol etmeleri; okul birinciliği bilgisinde eksiklik veya hata olan adayların 25 Temmuz 2023 tarihinde saat 16.00'ya kadar MEB e-okul sisteminde gereken ...
(8) (Değişik:RG-1/9/2018- 30522) Okul birincileri, okul müdürlüğünce ders yılının bitimini izleyen beş iş günü içerisinde e-Okul sistemine işlenir.
Ortaöğretim bitirme notlarının en küçüğü 250, en büyüğü ise 500 puan olarak ortaöğretim başarı puanına dönüştürülüyor. Ortaöğretimde alınan ve 100 üzerinden verilen diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir.
Okul kaydı sonuçları, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan duyuru sonrasında erişime açıldı. 2023-2024 yılında ana sınıfı, ilkokul ve ortaokul öğrencileri gidecekleri okulları e-Devlet üzerinden sorgulayabiliyor.
2021-2022 eğitim öğretim yılında okul birincisi olan adayların bilgilerini, ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden 6-25 Temmuz'da kontrol etmesi gerekiyor.
Ek Tercihlerden Kimler Yararlanabilecek? Ek yerleştirme tercihlerinden birinci tercihlerde tercih yapmayan veya birinci tercihlerde tercih yapmasına rağmen herhangi bir programa yerleşemeyen öğrenciler yararlanabilecek.
ÖSYM tarafından yayınlanan ek tercih ile kontenjanı dolmayan bölümlere girilebilir.
Okulun kontenjan olarak belirlediği bir sayı bulunmaktadır. Tercih yapan ve yerleştirilen öğrencilerin belirlenen kontenjanın altında kalması durumunda ise boş kontenjan meydana gelmektedir. Boş kontenjanlar dikkate alınarak yapılacak olan tercihler de buna göre seçilebilir.
Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 34 yaş üstü kadınlara devlet üniversitelerinde ek kontenjan, depremzede öğrencilere ise deprem bölgesindeki devlet üniversitelerinde genel kontenjanın dışında ilave yüzde 25 ek kontenjan tanımladığını hatırlatarak detayları hakkında bilgi veren Sarar, şu ifadeleri kullandı.
Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınmaktadır. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puandır. Öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapması hâlinde verilir.
OBP nasıl hesaplanır? Öğrencinin mezuniyet puanı 100 puan üzerinden hesaplanır, 5 ile çarpılarak elde edilir. 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, en yüksek 100 olan diploma notu için de 500 olarak hesaplanır. 50'nin altında olan diploma notları ise 50 olarak değerlendirmeye alınır.
İftihar belgesi, ilkokul, ortaokul ve lisede eğitim alan öğrencilere verilen özel bir belgedir. Bu belge, öğrencilerin çeşitli ulusal ya da uluslararası yarışmalarda ilk beşe girmesi, okul birincisi olması, şehir ya da ülke çapında sporsal, sanatsal ve kültürel faaliyetler içinde bulunması sonucunda verilir.
“(1) Ders kesiminde, dört yıllık eğitim ve öğretim yılına ait mezuniyet puanı en yüksek olan öğrenci öğretmenler kurulunca okul birincisi olarak tespit edilir.
4- Yerleştirme hangi puana göre yapılacak? Sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplandı. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına ortaöğretim başarı puanı eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla puan üstünlüğüne göre yerleştirilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri