Okul müdürleri, yasaların kendisine verdiği yetki ile okulda çalışan öğretmene istenmeyen davranışları karşısında bazı yaptırımları uygulayabilir (Gezer, 2015; Kayıkçı, Özdemı̇r ve Özyıldırım, 2016; Ünal, 2012). DMK'nın 126. maddesine göre uyarma, kınama ve aylıktan kesme disiplin amirleri tarafından verilir.
Genellikle yapılan soruşturmalar sonucu okul yöneticilerine hem disiplin cezası teklif edilmekte, hem yöneticilik görevi alınmakta hem de il içi yada il dışı başka bir ile öğretmen olarak atandıkları görülmektedir.
Okul müdürü gerektiğinde yazılı savunmasının alınması şartıyla öğrenciye doğrudan “kınama cezası” verebilir. Müdür, müdür yardımcıları, öğretmenler ve onur kurulunca verilen cezalar yazılı olarak disiplin kuruluna bildirilir.
Okul müdürlerinin öğretmenlerin vereceği savunmaya göre ceza verme yetkileri bulunuyor. Okul müdürleri verilen bu cezaları bir alt cezaya çevirebilirler.
Okul müdürü hakkında soruşturma izni vermeye yetkili merciin 4483 sayılı Kanunun 3'üncü maddesinin (b) bendi uyarınca Aksaray Valisindedir.
İlgili 35 soru bulundu
MADDE 7- (1) Disiplin amirleri uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını vermeye yetkilidir. (2) Disiplin amirleri tarafından verilen disiplin cezasına karşı yapılan itirazın kabulü hâlinde disiplin amirleri, kararı gözden geçirerek verilen cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilir.
- Okul müdürü; Okulun yönetiminden, eğitim-öğretim faaliyetlerinin ve rehberlik hizmetlerinin planlanmasından ve yürütülmesinden genel müdüre, resmî makamlara ve Bakanlığa karşı sorumludur.
(2) Disipline konu olan olaylar okul öğrenci ödül ve disiplin kurulunda görüşülüp karara bağlandıktan sonra; a) Kınama ve okuldan kısa süreli uzaklaştırma cezaları okul müdürünün, b) Okul değiştirme cezası, ilçe öğrenci disiplin kurulunun, c) Örgün eğitim dışına çıkarma cezası, il öğrenci disiplin kurulunun, onayından ...
1.Müdür yetkili öğretmen, disiplin amiri değildir. 2.Üst disiplin amirleri, kendinden alttaki tüm personelin ilk disiplin amiridir.
Davranışlar ona göre olacak. Amire selam vermek yükümlüktür. Kasten verilmediği taktirde cezası vardır.
Bu yönetmelikte öngörülmüş olan disiplin cezaları, uyarma, kınama, bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma, bir veya iki yarıyıl için uzaklaştırma ve yükseköğretim kurumundan çıkarmadır.
Hocam konu öğretmenin kantin nöbeti esnasında teneffüsün son 2 dakikasında lavaboya gitmiş olması ve o sırada kantinde 2 öğrencinin kavga etmesi üzerine müdürün öğretmenden savunma istemesi ? Okul müdürü sizin disiplin amirinizdir ve sizden savunma isteyebilir. 7 gün içinde savunma hakkınızı kullanabilirsiniz.
SORUŞTURMA SONUNDA;
Soruşturma dosyası tamamsa, şüphelinin savunmasını alır. Kendi yetkisine giren cezalarda (uyarma-kınama) gerekli kararı verir; yetkili değilse dosyayı yetkili amire veya yetkili disiplin kuruluna gönderir. Kendisinin veya Kurulun verdiği cezayı üst yazıyla ilgiliye tebliğ eder.
Maddenin konuya ilişkin ikinci fıkrası şu şekildedir: “Kendilerine disiplin cezası olarak aylıktan kesme veya kademe ilerlemesini durdurma cezası verilenler, valilik, büyükelçilik, müsteşar, müsteşar yardımcılığı, genel müdürlük, genel müdür yardımcılığı ve daire başkanlığı görevlerine atanamazlar.” hükmüne yer ...
Memura, görevinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir. Görevle ilgili hususlarda kusurlu davranmak, görev sırasında amire saygısız davranmak, devlete ait resmi araç, gereç ve benzeri eşyayı özel işlerinde kullanmak hallerinde verilebilir.
Öz. Okul müdürleri, okulda çalışan öğretmenlere istenmeyen davranışlar karşısında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 126. maddesine göre uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını verebilir.
(4) Genel Müdür, bu Yönetmeliğe tabi tüm personelin disiplin amiridir. MADDE 6- (1) Disiplin amirleri uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını vermeye yetkilidir.
Öğrenci öğretmene küfür ederse kamu görevlisine hakaret suçundan cezalandırılır. Benzer şekilde öğrencinin velisi de yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öğretmene hakaret ederse ceza kanununda nitelikli hal olarak belirlenen kamu görevlisine hakaret eyleminden sorumlu olur.
3. Disiplin Cezasının Özlük Dosyasına Kaydedilmesi
Görüleceği üzere disiplin cezası kesinleşmeden sicile işlenir. Disiplin cezasının üst mercie itiraz neticesinde kaldırılması veya İdare Mahkemesi kararı ile iptal edilmesi halinde disiplin cezasının özlük dosyasından silinmesi gerekir.
Kınama cezasına çarptırılan öğrenci içinde bulunduğu eğitim ve öğretim süreci sonunda teşekkür, takdir ve onur belgesi almaya hak kazanamıyorlar. Kınama cezası 1 yıllık süreci kapsadığından bir sonraki eğitim öğretim yılı sonunda adı geçen belgeleri not ortalamaları yüksek olduüu sürece alabilirler.
Ulusal hukuk ve eğitim mevzuatında kanun düzeyinde yönetici ve öğretmenlere öğrencilerin üst arama ve eşyalarına el koymayla ilgili bir düzenlemenin olmadığı tespit edilmiştir. Üst arama ve eşyalara el koyma kanunlar tarafından kolluk kuvvetlerine, hâkim kararına bağlı olarak verilen bir yetkidir.
Okul müdürleri, öğretmenleri, personeli, öğrencileri ve velileri yönetir ve okulun günlük işleyişini denetler. Okul müdürleri, eğitim programlarını, öğretim metotlarını ve okul hedeflerini belirler ve bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için çalışırlar.
Yönetmeliğe göre hayır veremez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri