Akıcı okumanın sağlanması için üç temel unsur yer almaktadır. Bunlar; kelime tanıma, okuma hızı ve prozodidir. Kelime tanıma (Doğru Okuma): Akıcı okumanın ilk ve en temel ön koşulu olan unsur, kelime tanımadır. Okuyucular akıcı okumaya başlamadan önce kelimeleri tanımalı ve doğru telaffuz etmelidirler.
Akıcılığı geliştirmek için en kolay ve en iyi yolu çocuğunuzla eşleşmiş okuma yapmaktır. Eşleştirilmiş okuma sesli olarak sırayla okuma yapma çalışmasıdır. Bu teknik sırasında çocuğunuzun okunan yerleri gözüyle takip etmesini sağlamanız gerekmektedir. Okunan sayfa bu teknikte tekrar okunur.
Bunlar; okuma güçlüğü (disleksi), yazılı anlatım güçlüğü (disgrafi) ve matematik güçlüğü (diskalkuli) olarak listelenmektedir (Amerikan Psikiyatri Birliği, 2014).
Okumada akıcılık (tutukluklar) Hatasız okuma (dil sürçmeleri, atlamalar, yanlış okunan sözcükler vb.) Okumada anlaşılırlık (heceleri yutma, doğru yükseklikte ses tonu vb.) Okumada ifade (monoton okuma, noktasız virgülsüz okuma vb.)
İlgili 32 soru bulundu
-Öğrencinin karşılaştığı okuma güçlüklerinin kaynakları şöyle sıralanabilir: Okula başlama olgunluğu, görsel ayrım (görme bozuklukları), işitsel ayrım (işitme engelleri), sözel dil gelişimi / gecikmiş dil becerisi, dikkat eksikliği, duygusal açıdan olgunlaşma, duygusal olgunluk düzeyi, ev çevresi, okul çevresi, ...
Okuma güçlüğü yaşayan çocukların en fazla yaptıkları okuma hataları; ekleme yapma, kelimeleri atlama, yerine koyma, tekrar etme, yanlış okuma, tersinden okuma ve noktalama işaretlerine dikkat etmeden okuma şeklinde sıralanmaktadır (Akyol, 2012; Sidekli, 2010).
Dahaena ve grubu okuma işlemini şöyle açıklıyor: Beynin sol oksipito-temporal bölgesinde bulunan harf kutusu, harflerin ve sözcüklerin görsel şekillerini algılıyor. Harf kutusu bu bilgiyi sol yarıkürede bulunan ve sözcük anlamını, ses motiflerini, harflerin seslendirilişini kodlayan çok sayıda değişik bölgeye iletiyor.
Eğer dakikada 160 kelimeden daha az okuyorsanız çok yavaş okuyorsunuz demektir. 350 ile 800 kelime arasında okuyorsanız hızlı okuyorsunuz demektir. 800 ila 1300 kelime arasında okuyorsanız, çok hızlısınız demektir. Türkiye okuma hızı ortalaması 160 ile 220 kelime arasındadır.
Okuma bozukluğu (disleksi), aritmetik bozukluğu (diskalkuli), yazılı anlatım bozukluğu (disgrafi) olarak farklılık gösteren öğrenme güçlükleri, merkezi sinir sisteminde oluşan nörolojik kökenli fonksiyon bozukluklarından dolayı oluşabileceği gibi kalıtsal olarak da aktarılabilmektedir.
Aynı zamanda öğrenme güçlüğü olarak bilinen disleksi, bir bireyin normal zeka düzeyinde olmasına rağmen dil, okuma, ve yazma becerilerinde sorunlar yaşamasına neden olan bir özel öğrenme bozukluğudur.
b. Gözden Geçirme: Bu okumanın göz atarak okumadan farkı, sadece belli bir konuya dikkat edilmesidir. Söz gelimi bir antolojide sadece kahramanlık şiirlerine dikkat edilerek okuma bu türden bir okumadır. Gözden geçirmede, belli bir konu ve kavramın aranması esas alınır.
Akıcı okumada yetersiz olan öğrenciler kelime tanıma ve kelime ayırt etmede çok fazla zihinsel enerji harcadıklarından okuduğunu anlamada zorlanmaktadır. Akıcı okumanın eksikliği durumunda çeşitli okuma hataları ve güçlükleri ile karşılaşılmaktadır. Bu problemler de okuduğunu anlama güçlüklerine neden olmaktadır.
Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Sonuç olarak, çok kitap okumak zekayı geliştirir ve bu süreçte anlamaya, anlatmaya, analiz etmeye, nöron bağlantılarını arttırmaya, hafıza güçlendirmeye, hayal gücü ve yaratıcılığı geliştirmeye yardımcı olacak bilişsel yetenekler üzerinde olumlu etkiler yaratır.
Eğitim öğretim durumlarının ölçülmesi ve değerlendirilmesinde kullanılan doğru yanlış testleri, eşleştirmeli maddeler, çoktan seçmeli testler, klasik yazılı yoklamalar, çok sorulu kısa cevaplı testler aynı zamanda okuduğunu anlamanın ölçülmesinde de kullanılmaktadır.
Okuma bozukluğu olarak belirtilen disleksi, kelimeleri hecelemede güçlük çekme, hızlı okurken zorluk yaşama, kelimeleri yazarken zorlanma veya yanlış adlandırma gibi durumlarda gözlemlenmektedir. Okul öncesi zamanda belirtiler göstermesine rağmen en fazla ilkokul zamanında belirgin hale gelmektedir.
Öncelikle doğru okuma ve hızlı okuma nasıl olur ona bakalım:
Kelimeleri hızlı bir şekilde anlamlandırabilme. Sözün ezgisine dikkat ederek okuyabilme. Yazım ve noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyabilme. Vurgu ve tonlamalara dikkat ederek okuyabilme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri