Yenidoğan bebek annelerinin 2-2,5 saat ara ile düzenli pompa kullanmaları sütün artış göstermesi ve annenin göğsünde süt kalmaması açısından önemlidir. Sağımlar her göğüs için 12-15 dakika sürmelidir. Daha büyük bebek anneleri için 3-3,5 saat ara ile sağım yapılması uygundur. Sağım süresi yine 12-15 dakika olmalıdır.
Çalışan annelerin işe gitmeden önce emzirmeleri ve işyerlerinde 3 saatte bir sağmaları önerilir. Anne ve bebeğin ayrı kaldığı durumlarda (bebeğin ya da annenin hastanede yatması vb.) süt günde en az 6-7 kez 15 er dakika sağılmalıdır. İki memeyi aynı anda sağmanın süt yapımını arttırdığı belirtilmiştir.
Bu arada emzirme sonrası kalan sütün sağılması uygundur. İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalıdır. Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Genellikle emzirme 15 dakika civarında sürer, bebek her iki memeyi 4' er dakika emdiğinde alabileceği maksimum sütün yaklaşık % 85' ini almış olur. Sık ve küçük emzirmeler süt salgısı, süt boşalması ve annenin strese girmeden emzirmeye alışması için başlangıçta tercih edilebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Anneden her süt sağımında 100 ml üzerinde süt gelir. Sağılan süt biberon ya da hava almayacak kaplara konularak muhafaza edilebilir.
2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir. 4 aylık bebekler 3-4 saatte bir emzirilme ihtiyacı duyabilir. 5 aylık bebekler de 3-4 saatte bir beslenebilir.
Bebekler ilk ayda her öğünde 150 ml kadar süt içme potansiyeline sahiptir. Sonraki 3 ay içerisinde ise her öğünde 120 ml – 180 ml içebilirler. 6 ayın sonunda ek gıdalara geçildiği için, öğün sayısı 5'e düşer ve ortalama 1000 ml – 1400 ml süt tüketmiş olurlar.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Son Süt: Bebek emmeye başladıktan 2-3 dakika sonra gelen süttür. Krema kıvamında ve yağ içeriği yüksektir.
Bebeğin emmediği zamanlarda düzenli aralıklarla süt sağma işleminin yapılması da anne sütünü artıran metotlar arasında yer alır. Bebek yeterli düzeyde emmiyorsa göğüsleri boşaltmak ve tekrar süt üretimini sağlamak için sağım yapılması oldukça önemlidir.
Anne sütünü bazı durumlarda sağmak gerekebilir. Anneler merak etmesinler, anne sütünü sağdıkça anne sütünü artırır ve süt çoğalır. Ancak anne sütünü artırmanın önemli adımlarından bir tanesi aslında bebeğin emmesidir. Bebek eğer emiyorsa sütü artıran en önemli unsur budur.
Süt Sağma Makinesi Sütü Azaltır mı? Süt sağmak sütü keser mi sorusu sıklıkla sorulan ve merak edilen bir sorudur. Süt sağma makineleri ister manuel ister elektrikli olsun, anne sütünün azalmasına sebep olmazlar. Aksine biriken sütün sağılması ve boşaltılması anne sütünün artmasına fayda sağlar.
Süt sağma sıklığı için genellikle önerilen 3 saat arayla 15-20 dakika süreyle sağılması şeklindedir. Doğumdan sonraki süreçte eğer bebeğiniz sağlıklı ve yanınızda ise emmesi iyi ise sütün sağılmasına gerek yoktur. Çünkü bu dönemde süt çok az salınır ve ilk ağız sütü koyu kıvamlıdır.
3-4 aylık bir bebeğin dolu bir memeyi boşaltması ve ihtiyacı olan besini alması yaklaşık 5-10 dakika sürebilir. İki taraf için toplamda 10-15 dakika yeterli olur.
Anne sütünün içeriği
Yenidoğan bebeği enfeksiyonlara karşı koruduğu için bebeğin bu sıvıyı alması çok önemlidir, çok değerli bir sıvıdır. Kolostrumun zamanla içeriği değişerek olgun süte dönüşür. Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
Sebepsiz yere de annenin sütü gecikebiliyor. Bebeğin emmesi annenin süt kanallarını uyararak geciken sütün gelmesini sağlayabiliyor. Buna karşın, yapılan tüm müdahalelere rağmen anneden süt hiçbir şekilde gelmezse, yenidoğan bebek bazı özel mamalarla geçici olarak beslenebilir.
Anne bol sıvı alıp dinlendikçe sütü gelmektedir. Bebek emmiyorsa, emzirme eğitimi desteği alınabilir. Bebek emdikçe süt gelir, sık sık emzirmek gerekmektedir. Çocuk doktoru tarafından değerlendirme yapılmalıdır.
Bebek memenin kahverengi kısmının hepsini mümkün olduğunca ağzına almalıdır. Emerken yanaklarındaki bombeliği korumalı ve çenesi memeye değmelidir. Emerken yutkunma sesi haricinde bir ses çıkıyorsa, yanaklarında çukur oluşuyorsa, çenesi memeye değmiyorsa yanlış emdiğinin belirtisidir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Sütün sağılma saati de önemlidir. Gündüz sağılan sütler gündüz, gece sağılan sütler gece verilmelidir. Bunun sebebi gece ve gündüz sütlerinin yapı olarak birbirlerinden farklı olmasıdır.
Sütünüzü sağdıktan sonra süt saklama poşetleri, süt saklama kapları veya küçük cam kavanozlara koyup buzdolabında yahut buzlukta anne sütünü muhafaza edebilirsiniz. Sütün buzdolabında bozulmadan bekleme süresi şu şekildedir: Sağılan anne sütü oda sıcaklığında 3 saat. Buzdolabı rafında (4 derecede) 3 gün.
Önsüt miktar olarak fazladır fakat yağ oranı düşüktür. Emzirme ilerledikçe, sütün miktarı azalırken içindeki yağ oranı giderek artmaya başlar. Emzirmenin sonuna doğru gelen miktar olarak az fakat yağ açısından zengin süt ise son süt olarak adlandırılır.” (Mohrbacher and Stock, p. 34).
Bununla birlikte, genel kural olarak, sarılık olan bir bebeğin her 2-3 saatte bir emzirilmesi önerilir.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri