Okyanus enerjisi, denizlerde oluşan dalgalardan, gelgit olaylarından veya deniz rüzgarlarından faydalanarak üretilen enerjidir.
Dalga enerjisi, rüzgarların dalgalar üzerinde oluşturduğu hareketli salınımdan yararlanarak oluşan bir yenilenebilir enerji türüdür. Hidroelektrik enerjisinden farklı olarak bu enerji türü, deniz ve okyanuslardaki dalga hareketi ve akıntılardaki gücü kullanarak enerji üretmektedir.
Dalga/Okyanus Enerjisi:
İlki güneş ısısına bağlı termal enerji, ikincisi ise dalgalardan ve gel-gitlerden beslenen mekanik enerjidir. Dünyanın yüzeysel olarak %70'lik bölümünü kaplayan okyanuslar aynı zamanda, dünyanın en büyük güneş toplayıcılarını da oluştururlar.
Okyanus yüzeyinin ısısı kaynama noktası düşük olan bir sıvıyı buharlaştırmak için kullanılır. Oluşan buhar genleşir ve türbinleri çevirerek jeneratörleri aktif hale getirir. Böylece elektrik üretilmiş olur.
Okyanus termal enerji dönüşümü (OTEC), tropikal ve sub-tropikal okyanuslarda bulunan sıcak yüzey suları (26°C) ve okyanus derinliklerindeki çok soğuk suları (4°C) arasındaki mevcut sıcaklık farkından yararlanılarak termodinamik çevrim ile elektrik üretilen bir yöntemdir (Sopac, 2001).
İlgili 25 soru bulundu
Okyanusların derin ve sığ suları arasındaki sıcaklık farkından yararlanarak enerji elde edilen sistemlerde (Ocean Thermal Energy Conversion – OTEC), bu sıcaklık farkından yararlanarak çalışan bir ısı makinesi yardımıyla elektrik üretilir. Sıcaklık farkına bağlı olarak elde edilen verim ve güç artar.
Dalgaların su yüzeyinin altında oluşturduğu hareket, özel türbinlerden oluşan bir dalga enerjisi dönüştürücüsü vasıtasıyla elektriğe dönüştürülerek biriktirilir. Dalga enerjisi ile üretilen elektrik enerjisi doğrudan kullanılabildiği gibi ısı üretimi ve su arıtma gibi farklı amaçlarla da kullanılabilir.
Dalga enerjisi üretmek için tasavvur edilen en iyi yerler: Karadeniz'in batısında İstanbul Boğazı'nın kuzeyi ve Ege Denizi'nin güneybatı kıyıları açıkları; Marmaris ve Finike arasıdır.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından dalga enerjisi, günümüz şartlarında ekonomik değildir. Fakat, fosil kökenli yakıtların giderek tükenmesi, bu arada neden oldukları ağır çevre sorunları ve dalga enerjisi teknolojisindeki gelişmeler, dalga enerjisini de ekonomik hale getirecektir.
Dünyanın dört bir yanında çalışılan dalga enerjisi Türkiye'de de mümkün. Enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinde önemli bir unsur olan dalga enerjisi, yenilenebilir enerji kaynağı olarak kabul ediliyor.
Dalga enerjisi, denizlerde oluşan dalgaların hareketinden elde edilen enerji türüdür. Deniz ve okyanus dalgalarındaki enerji üretimi, dalga enerjisi türbinlerinin inşa edilmesiyle gerçekleşir. Bu türbinler dalgaların yüzey hareketleri ve dalga basınçlarından faydalanarak enerji üretir.
Su haznede depolandığı için hareketli dalganın kinetik enerjisi potansiyel enerjiye dönüşür. Depolanan su türbine verilir. Çok az hareketli parçası olduğundan düşük bakım maliyetine ve yüksek bir güvenirliliğe sahiptir. Bu sistemde ihtiyaç duyulana kadar enerji depolanabilmektedir.
Dalga enerjisi, denizlerde ve okyanuslarda oluşan dalgaların itici hareketinden elde edilen bir enerji türüdür. Dalga sınırsız ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Dalganın enerjisinde, rüzgarların su yüzeyinde ve suyun derinliklerinde yarattığı rüzgarların yarattığı basınç bir kaynak olarak kullanılır.
Bir dalganın enerjisi o dalganın frekans değeri ile doğru, periyot değeri ile ters orantılıdır.
Okyanustaki rüzgar dalgalarına okyanus yüzey dalgaları denir. Rüzgar dalgalarının belirli bir rastgelelik miktarı vardır: ardındaki dalgalar, sınırlı öngörülebilirlik ile yükseklik, süre ve şekil bakımından farklılık gösterir.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, Türkiye'nin ilk ve dünyanın en büyük dalga enerjisi santralinin inşasına 2023 baharında başlanacağını söyledi.
Zonguldak, Karabük ve Bartın'da bölgesel kalkınma çalışmaları yapan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKKA) öncülük ettiği Pilot Dalga Enerji Santrali, Milli Egemenlik Caddesi'nde Karakum mevkisindeki sahil bandı üzerinde kurulacak.
Dalga enerjisi, denizlerde oluşan dalgaların yarattığı itme gücünden yararlanan yenilenebilir enerji kaynağıdır.
Denizde dalgalar nasıl oluşur? Dalgalar, okyanus yüzeyinde esen rüzgarın sürtünme yaratması ve suya enerji aktarmasıyla oluşur. Bu enerji, suyun dairesel bir hareketle hareket etmesine neden olarak dalgaların bilinen yukarı-aşağı hareketini yaratır.
Dalga enerjisinin elektrik enerjisine çevrilmesini sağlayan ilk etkili icat 1974 yılında Stephen Salter tarafından yapılmıştır.
Yeryüzünde bulunan suyun %96,5'i okyanuslarımızda bulunur; fakat bu su, tuzla doygun haldedir ve içilemez.
Spesifikasyon olmadan kullanılan "okyanus" veya "deniz" ifadeleri, Dünya yüzeyinin çoğunu kapsayan birbirine bağlı tuzlu su kütlesini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri