Dil ve kapsam geçerliği sağlanan ölçek, örneklem grubu ile benzer özelliklere sahip olan en az 30 kişiye uygulanır (Pilot uygulama yapılır).
Literatürde kullanılan dört temel ölçek tipi; sınıflama (gruplama, nominal, isimsel) ölçeği; sıralama (ordinal) ölçeği; eşit aralıklı (interval) ölçek; ve oranlı (ratio) ölçek olarak sayılabilir. Sınıflama (gruplama, nominal, isimsel) ölçeğinden oranlı (ratio) ölçeğe doğru gidildikçe karmaşıklığın derecesi artmaktadır.
Ölçek, bilimsel araştırmanın konusu olan olay, olgu, nesne ve varlıkların ölçülmek istenilen özellikleri referans/dikkate alınarak hazırlanmış veri toplama (gözlem) aracıdır.
Her ölçeğin öncelikle ölçülecek özelliği tam ve doğru olarak başka bir özelikle karıştırmadan ölçmelidir. Bu özelliğe geçerlilik denir. Bir ölçeğin kullanış amacına uygunluğunun derecesini geçerlilik belirler. Ayrıca, bir ölçme aracı ölçmek istediği özelliği tutarlı olarak ölçebilmelidir.
İlgili 39 soru bulundu
Aday ölçek, en az 30 kişiye uygulanır ve pilot uygulama bulguları doğrultusunda gerekli olan düzeltmeler yapılır. Bu aşamada örneklem grubuna uygulanacak ölçek (deneme formu) elde edilir. Ölçeğin deneme formu, örneklem grubuna standart koşullar altında ve bu konuda deneyimli kişiler tarafından uygulanır.
Ölçek Türleri (Sınıflama, Sıralama, Eşit Oranlı ve Aralıklı) Ölçek Türleri (Sınıflama ,Sıralama ,Eşit Oranlı ve Aralıklı) olarak dörde ayrılmaktır. Ölçek kavramları en az bilgi verenden en çok bilgi verene doğru sıralarsak Sınıflama< Sıralama< Eşit Aralıklı < Eşit Aralıklı dır.
Ölçme Türleri. Ölçme; ölçülen özelliğe ve ölçülen özelliğin gözlenme şekline göre yani ölçümün elde ediliş biçimine göre üçe ayrılmaktadır: Doğrudan, dolaylı ve türetilmiş.
Ölçek, bir nesnenin, bir olayın veya bir kavramın gerçek dünyadaki boyutlarını orantılı bir şekilde temsil etmek amacıyla kullanılan bir kavramdır. Ölçek bir orandır. Ölçek, haritada iki nokta arasında ölçülen uzunluk değerinin, arazi ortamında o iki nokta arasındaki uzunluk değerine oranı anlamındadır.
Örnek: 1/1000 veya 1:1000 ölçeğinin bize anlattığı: haritada iki nokta arasında ölçülen 1 cm uzunluğu arazi ortamında 1000 cm olarak görmektir. Ölçek ayrıca bir projenin veya planın büyüklüğünü veya kapsamını ifade etmek için de kullanılır.
Ölçek birimlerin algı, tutum, eğilim, davranış, tepki, beceri, yetenek, bilgi gibi hissedilen fakat gerçek hayatta gözlemlenip sayısal olarak ifade edilemeyen fenomenlerinin ölçülüp sayısal olarak ifade edilebilmesi amacıyla oluşturulan ölçme araçlarına verilen genel isimdir.
Bir değişkenin matematiksel doğası veya başka bir deyişle, bir değişkenin nasıl ölçüldüğü ölçüm düzeyi olarak kabul edilir.
Ölçek, teknik resmi çizilen parçaların çizim ölçülerinin gerçek ölçülerine oranıdır. Parça gerçek ölçüsünde çizilmişse ölçek, gerçek büyüklük ölçeği; büyütülerek çizilmiş ise büyütme ölçeği; küçültülerek çizilmiş ise küçültme ölçeğidir.
Ölçek türleri farklı veriler arasında ölçüm yapabilmek için kullanılan araçlardır. Doğru ölçek türü seçimi ile veriler arasında ölçümler yapabilir ve sonuçlar elde edebilirsiniz. İstatistiksel ölçüm araçlarının her biri kullanım alanı noktasında farklı veriler için uygundur.
Herhangi bir niteliği başka nitelikle ilişkilendirmeden gözlemek doğrudan ölçme olarak adlandırılır (Boy sırasına koyma, Terazi ile tartma, metre ile ölçme).
Ölçme bilgisinde ölçmeler iki şekilde yapılmaktadır. Bunlar; Geodezik ölçme ve • Düzlem ölçme dir. Geodezik ölçmelerde küresel izdüşüm düzlemi, Düzlem ölçmelerinde ise yatay izdüşüm düzlemi kullanılır.
Nominal ölçekten daha güçlü bir ölçektir. sıralama özelliği de söz konusu olmaktadır. olmadığı için ortalamaların hesaplanması mümkün değildir. Bu ölçme düzeyinde aralıklı ve oran ölçeği ile yapılmış ölçümler metrik düzey olarak kabul edilmektedir.
İki çeşit ölçek vardır. Bunlar: Kesir ölçeği. Çizgi ölçeği.
orana göre küçülterek kağıt üzerine çizebilmek için, ölçülen uzunluk ile çizilecek uzunluk arasında kurulacak orana ÖLÇEK denir”. uzunluğun, arazi üzerinde aynı yerde ölçülen yatay uzunluğa oranıdır. küçüldükçe ölçek büyür. Tersi durumda ise ölçek küçülür.
Örneğin; yaş, aylık gelir, zaman değişkenleri oran ölçeğidir.
Çizgisel ölçek, çizimdeki küçültme oranı yani ölçeğin çizgilerle ifade edilmesidir. Ölçek, eşit bölümlere ayrılmış doğrusal bir çizgi ya da dilimlenmiş bölümler şeklinde gösterilir. Çizgi ya da dilimlerin başlangıç noktası 0 değeri ile gösterilir.
Sıralama Ölçekleri
bakımından sıralayan ölçeklere sıralama ölçekleri denir. Gözlenen özelliklere karşılık sıra sayıları verilir (birinci, ikinci vb.) Elde edilen sonuçlar üzerinde toplama-çıkarma-çarpma-bölme gibi matematiksel işlem yapılamaz, O (sıfır) kullanılmaz.
Ölçek isimlendirilirken, parça gerçek ölçüsünde çizilmiş ise; gerçek büyüklük ölçeği, küçültülerek çizilmiş ise; küçültme ölçeği, büyütülerek çizilmiş ise; büyültme ölçeği, adını alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri