Haberini ayetlere dayandırarak devam eden gazete, “Yılan, akrep, fare, kurt, karga ve çaylak hakkında ise, Resulüllah (s.a.v.) Efendimiz bunların hilde de, haremde de öldürülmelerini emretmiştir.” şeklinde yazdı.
Buharî ve Müslim'in sahihinde şöyle bir hadis vardır: "Beş tane hayvan 'fasık'dır ki, Mekke'nin harem bölgesinde de öldürülebilir. Bunlar; fare, akrep, karga, çaylak ve yırtıcı köpektir." (Bir rivayette: kişi ihramda da olsa bunları öldürebilir.) (Buhârî, Bedu'l-halk, 16; Müslim, Hac, 9: 66-72).
3- Hz. Peygamber, kertenkelenin öldürülmesinin sevap olduğunu söylemiştir.
Ama her zaman zarar veren yılan çıyan, keler, fare, bit, pire gibi hayvanlar öldürülebilir. Köpekler, kediler, atlar vb zarar vermiyorlarsa öldürülmeleri caiz değildir. Veriyorlarsa öldürülebilirler. Öldürülecek her hayvanı öldürmede temel şart ihsandır.
Yılan ve akrep gibi hayvanlar hayati tehlike oluşturduğu için öldürülebilir. Fakat fare, sinek sivrisinek gibi hayvanları doğrudan öldürmek yerine bunları evden kovacak ilaç ve tedbirlere başvurmak daha doğrudur. Bu gibi zararlı hayvanlar öldürülürken de eziyet verilmez, ateşe atılarak yakılmaz.
İlgili 33 soru bulundu
Süleyman -aleyhisselâm-'ın karıncası, Belkıs'ın kuşu (Hüdhüd), Ashâb-ı Kehf'in köpeği (Kıtmîr) Muhammed -sallâllâhu aleyhi ve sellem-'ın devesi.
Haberde bazı hayvanları öldürmenin günah olmadığını ayetler ile savunan gazete, “Beş (tür hayvan var ki), onları Harem'de ve ihramlı iken öldürmekte bir günah yoktur: Fare, akrep, karga, çaylak ve ısırgan köpek..”
Değerli kardeşimiz, Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi hayvanların yenmesi caiz değildir.
Ani darbeler birçok canlıda olduğu gibi akrepler için de öldürücü bir etkiye sahiptir. Sert bir cisimle (ağır bir kitap ya da sopa) akrebin üzerine hızlıca vurabilirsiniz. Akrebi ölü ya da diri kesinlikle elinizde tutmayın. Çünkü akrep zehri çok tehlikelidir.
Değerli kardeşimiz, İnsana zararı dokunmayan hayvanları öldürmek kesinlikle doğru değildir; en azından mekruhtur. Haksız yere bir hayvan öldüren kişi tövbe istiğfarda bulunması gerekir.
Aslanlar gücün sembolüdür ve güçleri herkes tarafından bilinir. Ormanların kralı aslan yılda 250 kadar insanın ölümüne neden olmaktadır. Kaplanlar, kedigiller arasında bu konuda rekor sahibidir ve 300 kadar cana mal olmuştur. Deniz anaları denizde köpek balıklarından daha tehlikelidir.
Üveyik: Güvercingiller familyasından üveyik kuşu da, aşkına en sadık hayvan olarak bilinir. 7 yıllık ömürlerini tek eşle geçiren üveyik kuşları, Hıristiyanlık kültüründe sonsuz sevginin sembolüdür.
Tüm dünyada en zehirli hayvan kutu denizanası olarak bilinse de bu yanlış. Dünyanın en zehirli hayvanı aslında koni salyangozu! Koni salyangozu ve en zehirli akreplerden biri olan Sarı akrepi karşılaştırdığımızda, aynı avı öldürmek için koni salyangozu bir akrebin yalnızca onda biri kadar zehire ihtiyaç duyuyor.
Allah'ın en çok sevdiği hayvan deve olarak bilinirken en sevmediği hayvan ise domuzdur. - İslam'da domuz eti yemek günah olarak bilindiği için yasaktır. Bu nedenle de haram kılınmıştır.
Salih'in mucizesi olan deve 4) Hz. Yunus'u yutan balık 5) Hz.Musa'nın ineği 6) Hz. Uzeyir'in merkebi 7) Hz.Süleyman'ın karıncası 8) Belkıs'ın hüdhüd kuşu 9) Ashab-ı Kehf'in Kıtmir isimli köpeği 10) Hz. Muhammed'in Kasva isimli devesi.
Domuz, kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, leopar, panda, panter, çita, jaguar, puma, sincap, samur, sansar, kokarca, goril, maymun türleri [şempanze, babun, gibon, orangutan], sırtlan, fil, köpek, kedi, kunduz, porsuk, vaşak, çakal, tilki, gelincik gibi, avını köpek dişiyle yakalayan yırtıcı hayvanlar yenmez.
Ayrıca Hz. Peygamber (sav.) karınca, arı, hüdhüd ve örümcek kuşunun öldürülmesini yasaklamıştır28. Yine Hz.
Akrepler neme gelirler. Bu yüzden banyo, klozet, küvet, lavabo gibi nemli yerlerin çevresini kuru ve temiz tutmalısınız. Sızıntı yapan muslukları da mutlaka tamir edin.
Evde birini ya da sizi akrep soktuysa ilk gördüğünüz böceğin ısırdığını sanmayınız. Belki evde daha büyük ve tehlikelisi vardır diye sorgulayın ve vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna gidin. Sokan akrebi, böceği aramayla vakit kaybetmeyin ve hemen sağlık kuruluşuna gidin. Çünkü o telaş içinde ikinci kez akrep sokabilir.
Ölen yabani hayvanlar yahut evcil hayvanlarımızı ne yapmamız gerekir, dinen sünnet nedir, gömmek/başka hayvanlara yedirmek vb.? Bu konuda dini bir emir veya yasak yoktur. Meseleye sağlık ve çevre açısından bakılmalıdır. En uygun olanı gömmek ise gömülmelidir.
Efendimiz yemeklere ya da içeceğe düşen Kara sineklerin kanatlarından birinde zehir olduğunu ifade ederek yemek ve su yenilmek durumundaysa sineğin öldürülmesini emretmiştir. Buna göre, Dini açıdan Sinek öldürülmesi zarar vermesi ve rahatsız etmesi durumunda caizdir.
Dinimizde yenmesi helal olan kara ve deniz hayvanlarını avlamak helal kılınmıştır (Maide 1-2). Ancak avcılıkta aşırıya gitmek, yemek kastı olmadan sırf zevk için hayvan öldürmek caiz değildir.
Kargalar cenaze törenleri yapmaktadır, aralarından biri öldüğünde ölünün etrafını sarıp karmaşık şekillerde birbirleriyle iletişim kurarlar. Ne olup bitiyor, anlamaya çalışırlar. Eğer aralarından birini öldürenin, zarar verenin veya yakalayanın kim olduğunu bulurlarsa ondan intikam almak isteyeceklerdir.
zarar veren hayvanları ve haşeratı başka türlü engellemek mümkün olmuyorsa öldürmek caizdir.
Diyanet İşleri: Haram değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri