Vefat eden kişinin yakınları bankaya giderek vefat eden kişinin kredi kartını kapatabilir. Kredi kartının kapatılabilmesi için ölen kişinin ölüm belgesi bankaya ibraz edilmelidir.
Kişinin toplu ölümlere neden olan afet ya da terör saldırıları nedeniyle vefat etmesi sonucunda, bankalar kredi kartı borcunu silebilir. Ancak bu zorunlu bir durum olmadığından tamamen bankanın inisiyatifindedir.
Ölen Kişinin Kredi Borcu Geri Ödenir mi? Ölen kişinin kredi borcu, yasal mirasçılarına geçer. Miras devir işlemleri tamamlandıktan sonra söz konusu borç artık doğrudan yasal mirasçıların şahsi borcu sayılır. Bu nedenle ölen kişinin borcu geri ödenir.
Kredi kullanan kişinin kredi borcunuzu ödeme sürecinde vefat etmesi durumunda, hayat sigortası kalan borcun mirasçılara devrolmadan hayat sigortası tarafından ödenmesini sağlar. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var ki o da hayat sigortası poliçesinin kapsamı.
Ölen kişinin kredi kartı, borcun yasal mirasçılara geçmesinden sonra da aynen devam eder. Ancak yasal mirasçılar ölen kişinin kredi taksitlerini erken ödeme yoluna gidebilir. Bu işlem neticesinde erken ödeme avantajlarından faydalanabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Bir kişinin ölüm halinde tüm hak ve borçları mirasçılarına geçer. Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar.
Öncelikli olarak kredi çeken kişi eğer hayat sigortasını kabul etmemiş ise; vefatı halinde kredi borcu geri ödemesi yapılmaz. Tam tersi mirasçılarına kredi borcu kalır. Kredi çeken kişi eğer hayat sigortasını tercih etmiş ise; sigorta şirketi kredinin tamamını bazı koşullar doğrultusunda öder.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez. Ancak bu malların size miras kalması halinde mirastan üzerinize düşen hakkınıza haciz gelebileceği unutulmamalıdır.
Ölen kişinin adı altında yakını veya bir başka kişi onun yerine banka hesabını devam ettiremez. Bu sebeple, ilk bildirimi aldıktan sonra, hesap değişikliği veya hesap kapatılması için gerekli formlarla eksik belgeleri ilgili banka tarafına teslim etmek durumundadır.
Oysa bunun çok kolay bir yolu var. Eğer vefat etmiş kişinin mirasçısı iseniz Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin (SBM) web sitesine girin. Kendi e-Devlet bilgilerinizle doğrulama yaparak vefat etmiş kişinin Hayat ve Ferdi Kaza Sigortası poliçelerine ulaşabilirsiniz.
Varisler kredi borcunu ödemek istemiyorsa mirası reddederek redd-i miras yapma hakları vardır. Böyle bir durumda ölen kişinin borçlarından mesul olma hali de ortadan kalkmış olur. Vefat eden kişinin hayat sigortası yoksa ve çekilen krediye bir kefil gösterdiyse bu durumda da kefil takip altına alınır.
Banka, kredi borçlusunun ölmesi halinde kalan kredi borcunu öncelikle sigorta şirketinden tahsil etmelidir. Banka ancak poliçe limiti üzerinde kalan borç için doğrudan mirasçılara takip yapabilir. Konuyla ilgili Yargıtay kararları da bu yöndedir.
Şubelere gidilmesi, ilgili bankanın çağrı merkezinin aranması ya da mobil bankacılık sistemi üzerinden kredi kartı iptalinin oluşturulması uygundur. Bu süreçte ilgili karta ait borçların ödenmesi ve kredi kartı kapatma nedeninin bankaya iletilmesi gerekmektedir.
Kredi kartında 180 gün (6 ay) süresince herhangi bir mali hareket olmaması halinde kredi kartı banka tarafından otomatik olarak pasife alınır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kartının alışveriş dışında bankamatikten bilgi sorgulama, şifre işlemleri de dahil hiçbir işleme girmemiş olmasıdır.
Bildirilmeyen, gizli tutulan hastalıktan vefat halinde, ölüm ile gizlenen hastalık arasında nedensellik bağının bulunması gerekir. Mesela kanser hastalığı bildirilmemiş ve ölüm sebebi de kanser hastalığıysa tazminat ödenmez, kredi borcu mirasçılara kalır.
Bu sorumluluk, mirasın paylaşılmasından itibaren veya, miras bırakanın ölümünden sonra yerine getirilmesi gereken borçlarda, borcun muaccel olduğu tarihten 5 yıl geçince sona erer. Kişinin ölümü ile birlikte bankadaki parası üzerinde tüm mirasçılar ortaklaşa hak sahibi olur.
Ancak bu durumda, paradan doğacak Veraset ve İntikal Vergisi'ne karşılık yüzde 5 kesinti yapılır ve kalan para hisseleri oranında mirasçılara ödenir. Kesilen yüzde 5 de ilgili vergi dairesine gönderilir.
Adalet Bakanlığı veya Türkiye Noterler Birliği) kurum tarafından veraset ilişkisi doğrulamasının yapılmasının ardından, mirasçısı olunan kişinin, bankalardan alınan verilere göre hangi bankalarda mevduat veya katılım fonu hesabının bulunduğu bilgisi sorgulanabilmektedir.
İcra takibi sırasında borçlu kişi ölürse, 3 günlük talik süresini geçmesi beklenir. Bu süre bitiminde ise, mirası kabul etmiş olan mirasçılara karşı takibe devam etme kararı alınır. Mirasçılar ise tereke borçlarından, ortak ya da şahsi malvarlıkları çerçevesinde müteselsile sorumlu durumundadır.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
Mirasçılar, vefat edenin vergi borçlarından miras payları oranında sorumlu iken, sosyal güvenlik kurumu borçlarından Türk Medeni Kanunu uyarınca tümüyle sorumludurlar.
Kredi borcu ödenmezse üzerinize kayıtlı mal varlığınıza haciz gelebilir. Maaşınıza alacaklı tarafından haciz konulabilir. Ev haczi uygulanabilir. Ayrıca Merkez bankasının Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes için oluşturduğu bir kredi notu vardır.
Hayat sigortasının kapsamadığı bazı durumlar vardır ve bu durumlarda ödeme yapmaz. Bu durum kişinin, halihazırda sahip olduğu hastalık dolayısıyla vefat etmesidir. Hayat sigortası aniden gerçekleşebilecek ölümlere karşı alınan bir tedbirdir. Kişinin sahip oldukları hastalıklar dolayısıyla gerçekleşen vefatı kapsamaz.
Borçlar kanuna göre icralarda zamanaşımı süresi açıldığı tarihten itibaren 10 yıldır. Alacaklı her yıl yenileme yapması durumunda bu süre 20 yıla çıkmaktadır. Süreler geçtikten sonra borçlunun borcu ortadan kalkar ve alacaklı borç ile ilgili ödeme talep edemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri