Göçmüş Kediler Bahçesi, 1979 yılında yayımlanan ve Bilge Karasu tarafından kaleme alınan bir öykü kitabıdır. Bir ana öykünün arasına on üç tane alt öykü yerleştirilerek okuyucuya aktarılmıştır. "Göçmüş Kediler Bahçesi" ana öyküdür.
Öyküler; yaşamı, insanı, insanın kendiyle ve çevresiyle ilişkilerini, bu ilişkilerin derinliklerini çözmeye, irdelemeye, kavramaya yönelikti . Her biri 1968-1977 arasında farklı yıllarda yazılmış.
Bilge Karasu'nun bu eserinde biçim olarak dikkatimizi en çok çeken öykü, italik yazıyla yazılmış Göçmüş Kediler Bahçesi'dir. 13 parçaya ayrılmış bu öykü diğer öyküler arasına serpiştirilmiştir.
Gece ve Gündüz gibi iki karşıt zamanın çatışması üzerine kurulmuş bir anlatı yapısına sahiptir. Gece, kendi yüzüne saklayan ve bu şekilde korku salarak gücünü Gündüze karşı gösterir. Gece, Gündüzün üstünde korkuyla bir hakimiyet kurar. Yazar, Gece ile ölüm imgesini göstermektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Kitabın son ve en uzun hikâyesi Acı Kök Yağmurun Tadında; hayatta tek dayanağı olan oğlu Müşfik'in kendisini bırakıp gitmesi üzerine çıldıran annenin, oğlu dönüp gelince bir gün gene yalnız kendisinin olacağı umuduna bağlanışını ve Müşfik'in evlilik dönemindeki çıkmazlarmı anlatır.
Türk edebiyatında, postmodern anlayışla eserler kaleme alan ilk yazarlardan biri Bilge Karasu'dur ve onun eserlerinde, postmodern edebî anlayışın izlerini sürmek mümkündür. Karasu, eserlerinde, özellikle yazar ve anlatıcı noktasında, postmodern edebî anlayışa yer verir.
1950 Kuşağı öykücüleri arasında dikkat çeken yazarlarından biri olan Bilge Karasu, roman ve öyküleriyle tanınmaktadır. Bununla birlikte Bilge Karasu deneme ve mektup türünde de eserler vermiştir.
Birçok kedi sahibi kedisinin ne kadar yaşadığını merak eder. Genel olarak bir kedinin ortalama 15 ile 20 yaş arasında yaşam süresi vardır.
2007'deki genetik bir çalışma, evcil kedilerin milattan önce 8000'de, Orta Doğu'da Afrika yaban kedisi (Felis silvestris lybica) soyundan türediğini ortaya çıkardı.
Genetik analizler, kedilerin ilk olarak 10 bin yıl önce Fırat ve Dicle nehirlerinin etrafındaki bölgede avcı toplayıcılığı bırakıp yerleşik hayata geçen çiftçiler tarafından evcilleştirildiğini gösteriyor.
Troyada Ölüm Vardı (Bilge Karasu) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
İstanbul Üniversitesi Fen–Edebiyat fakültesi Felsefe bölümünden mezun olan Bilge Karasu Türk öykü, roman ve deneme yazarıdır. Felsefeci yanı da olan sanatçı, metinlerinde felsefi konuları da işlemiştir. İşlediği felsefi metinler, birçok felsefi incelemenin konusu olmuştur.
Bilge Karasu'nun hikâyelerini inceleme konusu yaptigimiz bu çalismada yazarin Troya'da Ölüm Vardi, Uzun Sürmüs Bir Günün Aksami, Göçmüs Kediler Bahçesi, Alti Ay Bir Güz, Narla Incire Gazel ve Kismet Büfesi baslikli eserlerini ele aldik.
Türk edebiyatında geleneğe yönelen, gelenekten ilham alarak kendine özgü hikâyeler oluşturan Mustafa Kutlu, postmodernist edebiyatın temsilcisi olmamak- la birlikte, bu edebiyatın tekniklerini hikâyelerinde kullanan bir yazardır.
Bizde, özel olarak 1950'den sonra etkisini artıran varoluşçuluk akımı ile kaynaşan modernizmin anlatıma yansıyış şeklini gösteren ve modern bireyi anlatan öykülerden biri Bilge Karasu'nun "Odalardan Biri" adlı öyküsüdür. Bu makalede, modernizmi esas alan bir öykünün metin merkezli çözümlenmesi yapılmıştır.
Sait Faik Abasıyanık (18 Kasım 1906, Adapazarı-11 Mayıs 1954 İstanbul), Cumhuriyet Dönemi'nde şiir, hikaye, roman ve röportaj gibi türlerde toplam 15'ten fazla kitap, yüzlerce hikaye yazmış, Türk hikayeciliğine getirdiği yeniliklerle edebiyatımızda önemli bir yere sahip olan Türk hikaye yazarı, roman yazarı ve şairdir.
Romanları: Zor (1977), Bizim Diyar (1978), Hilâl Görününce (1984), Ağustos Başağı (1989), Gülyüzlüm (1989), Çırpıntılar (1991). Senaryoları: Beyaz Sessiz Bir Zambak (1987), Yeniden Doğmak (1987). Radyofonik eserleri: Hilâl Görününce, Ağustos Başağı, Nefise Hatun. (25 Ağustos 1943-): Yazar.
Bilge Karasu, Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı, Metis Yayınları, İstanbul, 2014, s. 47. B.
İlk yazısı 1950'de yılında çıkan Karasu'nun ilk öyküsü 1952'de Seçilmiş Hikâyeler dergisinde yayımlanır. Daha sonra Dost, Türk Dili, Gösteri, Forum, Tan, Gergedan, Çağdaş Şehir, Argos, Kedi dergilerinde çeşitli yazıları yayımlanır.
Bir novella olarak da nitelenebilecek “Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı”'nda anlatılan, dostluk, bağlılık, inanç, ilişkilerdeki ölümcül çelişki ve çatışmalarıdır. Yazar, günümüz gerçeklerine ve bireyin açmazına, yabancı ve uzak bir zaman parçasından bakmayı dener. Zaman ve mekân olarak eskiye, Bizans'a dönülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri