Y.E. "Ölüm" kelimesinde, {-m} ekinin önündeki /ü/, yapım eki değil; yardımcı ünlüdür. Türkçede, fiilden isim yapan {-ü} eki vardır; fakat bu kelimede /ü/ ünlüsünün konumu yapım eki olmasını engellemektedir. Bu ünlü, ancak “ölüye, ölüler, ölünün, ölüden" gibi kelimelerde yapım eki görevi yüklenir.
"Ölüm" sözcüğü Eski Türkçedeki öl- fiilinden +im son eki ile türemiştir.
+layın, +leyin: Aslında bir isim çekim eki olan bu ek zamanla kalıplaşarak günümüzde zaman isimleri türeten bir yapım ekine dönüşmüştür. +cılayın, +cileyin: Günümüzde pek işlek olmayan bu ek zamirlere “gibi, kadar” anlamı katmaktadır.
ve sorunsal yanıtı: türkiye sözcüğü gramatik olarak kök olmasa da yapım eki almamış bir sözcük, bir yabancı isim hüviyetindedir.
Banguoğlu'nun değerlendirmesi, ilerleyen bölümlerde daha ayrıntılı olarak incelenecektir. 1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Türkçede ekler, çekim eki ve yapım eki olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Kelimelerin anlamını değiştirmeyip sadece cümle içerisinde bir görev kazanmasını sağlayan ekler çekim eki, kelimenin anlamını ve/veya türünü değiştirerek yeni bir kelime türeten ekler ise yapım eki olarak adlandırılmaktadır.
Türkçede dört çeşit yapım eki vardır: 1. İsimden isim yapma ekleri: İsim kök ve gövdelerinden farklı isimler yapar. 2.
Çoğul eki olarak adlandırılan -lAr eki bu işlevi yanında yapım eki işleviyle de kullanılmaktadır. Mesela birinci ve ikinci tekil kişi iyelik eki getirilerek aile adı yapılır: ablamlar, dayımlar, eniştemler …” (Korkmaz 2009: 52).
+cIK eki asıl küçültme ekidir.
Çalışmamızda esas olarak kullanacağımız +lIk yapım eki ise eklendiği sözcüklere yer, meslek, alet, araç gereç, makam, rütbe, soyut, özellik, topluluk, bağlılık, sayı ve renk adları anlamı katarak yeni sözcükler türetir.
Olumsuzluk eki, bir cümlenin olumsuz anlam kazanmasını sağlayan ek; yapım eki. Türkçede olumsuzluk eki -me'dir. Bu ek, kendinden önceki hecede kalın bir ünlü varsa -ma'ya dönüşür: Dün gece eve gelmedim.
Türkçenin morfolojisi içinde isimden isim yapım kategorisinde yer alan +sIz,+sUz, isimlere gelerek olumsuzluk (negation) veya yokluk (lack) bildiren, geniş kullanım alanına sahip eklerdendir.
Eşitlik eki, eşitlik hâl eki veya ekvatif; Türkçede kelimelere eşitlik, benzerlik, birliktelik gibi anlamlar katan bir çekim eki. -ce şeklindedir. Ünsüz sertleşmesi kuralı sebebiyle c harfi ç'ye, büyük ünlü uyumu nedeniyle e harfi a'ya dönüşebilir. Birkaç farklı görevde kullanılır.
"Ölüm" kelimesinde, {-m} ekinin önündeki /ü/, yapım eki değil; yardımcı ünlüdür. Türkçede, fiilden isim yapan {-ü} eki vardır; fakat bu kelimede /ü/ ünlüsünün konumu yapım eki olmasını engellemektedir. Bu ünlü, ancak “ölüye, ölüler, ölünün, ölüden" gibi kelimelerde yapım eki görevi yüklenir.
Ölüm organizmanın kendini yenileme yeteneğini yitirmesi olarak tanımlanmaktadır. Bir başka tanıma göre ise ölüm organizmanın solunum, dolaşım ve kalp atımlarının geri dönüşümsüz olarak kaybolmasıdır.
Ölüm; ruhun bedenden ayrılmasıdır ki bu çoğunlukla “ruhun yüksele- rek gitmesi” şeklindedir. Bu sebeple de “uçmak, yükselmek, göğe çıkmak, bedeni terk edip gitmek” anlamındaki fiiller vasıtasıyla ölüm işaret edilir. - fiili, Türkçenin tarihî ve modern lehçelerinde sıkça kullanılmaktadır.
Yapım eki, isim ya da fiil kök veya gövdelerine eklenerek onlardan yeni isimler ya da fiiller türeten ektir. Ayrıca yapım ekleri tema dışına çıkmadan yeni bir kelime oluşturur. Onu çekim ekinden ayıran özelliği budur.
Sonuna geldiği eklere küçüklük, benzerlik ve acıma anlamı katan eklere küçültme eki denir. Küçültme eklerinin tamamı kelimeyle bitişik yazılır. Dilimizde en çok kullanılan küçültme eklerinin başında -cık eki geliyor. Kelimedeki sesli harflere göre bu ek -cik, -cuk ve -cük şeklinde de yazılabilir.
B'de “biz - i” D'de “deniz - i” E'de “silgi - y - i” sözcüklerinde belirtme hâli eki vardır.
Sonuna getirildiği kelimelerin anlamlarını değiştiren eklere yapım eki denir. Bu ekler isim soylu kelimelerden isim ve fiil türetmek için kullanılır. Örneğin: Göz - Gözlemek. Göz kelimesi isimken gözlemek fiildir.
- cak / -cek
Küçültme, sevgi ifadesi verir, sıfat ve zarf yapar: yavru-cak, ev-cek, aile-cek, büyü-cek (<büyük-cek).
Olumsuzluk eki bir yapım ekidir. Türk dilinde olumsuzluk yapıları sadece "-me" ekinden ibaret değildir.
Mastar Ekleri
-mak ve -mek ekleridir. Fiil kök ve gövdelerinin karşıladıkları oluş, kılış ve durumları gösteren fiil adları kurmak için kullanılan eklerdir.
Fiil çekim ekleri, fiilin zaman, kip, kişi ve çoğul durumlarına göre değişiklik gösteren eklerdir. Fiil çekim ekleri, bir fiilin cümlenin içindeki rolünü belirler ve anlamını daha özel hale getirir. Kip ekleri, kişi ekleri, olumsuzluk eki, soru eki ve ek-fiil çeşitleri olarak sıralanır.
Ekin +sa-/+se- isimden fiil yapma eki ile - fiilden isim yapma ekinin birleşmesiyle oluşan (<+sa-l ) birleşik ek olarak açıklanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri