Memurlar için ölüm izni memurun eşinin, çocuğunun, kardeşinin, anne veya babasının, eşinin anne veya babasının ölümü halinde 7 gün olarak sunuluyor. İlgili kanun çerçevesinde özel sektör çalışanları için ölüm izni ise çalışanın eşinin, çocuğunun, anne veya babasının ölümü halinde 3 gün olarak sunuluyor.
Buna göre, birinci derece yakınlarının ölümü nedeniyle çalışanlara 3 gün ölüm izni verilir. Birinci derece yakınlar; anne, baba, eş, çocuk, kardeş gibi kişilerdir. Ölüm izni süresi, birinci derece yakınlar dışındaki diğer akrabalar için ise 1 gündür.
1. derece akrabalar için ölüm izni alınabilir mi? 4857 sayılı İş Kanunu'na bağlı olan çalışanların 1. dereceden yakın akrabalarının vefatı durumunda kullanabilecekleri 3 günlük izin hakları vardır.
Örneğin 2. derece ölüm izni kaç gün diye bakıldığında 2. derece akrabalardan dede, babaanne, anneanne ve kardeşler için izin süresi aynıdır. Bu sebeple, 2. derece ölüm izni kaç gün özel sektör için 3 gün; kamu personeli için 7 gündür.
Kamu çalışanları 2. derece ölüm izni hakkıyla eşlerinin anne-babasının vefat etmesi durumunda izin hakkını kullanabilir. Özel sektör çalışanları için bu hak yalnızca birinci derece yakınlarının ölmesi halinde kullanılabilir. Ölüm izni süreleri boyunca hem özel hem de kamu çalışanları için ücret kesintisi yapılmaz.
İlgili 16 soru bulundu
Devlet memurunun yakınlarının vefat etmesi sonrasında 7 günlük süre başvurunun hemen sonrasında başlamaktadır. Ölüm olayı gerçekleşmeden memurların ölüm iznini kullanabilmeleri mümkün değildir. Bir de ölüm izni amca, dayı ya da hala ve teyzenin vefat etmesini kapsamamaktadır.
Memurlar için ölüm izni memurun eşinin, çocuğunun, kardeşinin, anne veya babasının, eşinin anne veya babasının ölümü halinde 7 gün olarak sunuluyor. İlgili kanun çerçevesinde özel sektör çalışanları için ölüm izni ise çalışanın eşinin, çocuğunun, anne veya babasının ölümü halinde 3 gün olarak sunuluyor.
Sadece ölüm izni kaç gündür sorusunun cevabını arıyorsanız; “657'ye tabi devlet memurları için 7 gün, özel sektör işçileri için ise 3 gündür. TSK çalışanları için ise 10 gün izin hakkı vardır” diyebiliriz.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olan memurlar ve 4857 sayılı İş Kanununa bağlı olarak çalışan işçiler verilen ölüm izni sadece birinci dereceden akrabaların ölmesi durumunda geçerlidir. Bu kapsama anne, baba, kardeş, eş ve çocuklar birinci dereceden akraba dahildir.
Ölüm izninin kullanılabilmesi için kişilerin vefat eden yakının birinci derece akraba olduğunu da kanıtlar şekilde belge sunması da gerekli prosedürler arasındadır. Ölüm izni birinci derece yakınları kapsadığı için bu izne eşinin anne ya da babası yani kayınpeder ve kayınvalide ölümleri de dahil edilmektedir.
Özel Sektör Mazeret İzni Kaç Gün 2022
Evlenme durumunda 3 gün, Ölüm durumunda 3, Doğum hallerinde 5 gün, Bakımıyla mesul olduğu bir kişinin sağlık sorunları için ise toplamda 10 güne kadar işçi mazeret izni kullanabilmektedir.
Maddesi ile getirilen mazerete izinleri ücretli izinlerdir. Mazeret izni hallerinde işçinin çalışamadığı günlerdeki ücretinde kesinti yapılmaz ve bu günlerdeki çalışmaları da çalışma günlerinden sayılır. Bu mazeret izinlerinin mazeretin oluştuğu zamanda kullanılması gerekmektedir.
Ölüm izni kaç gün özel sektör ya da memurlar için 1 derecede akraba ölümlerinde memur olanlara 7 gün, özel sektörde çalışan bireylere ise 3 gün ölüm izni verilir.
İş kanunu uyarınca özel sektörde çalışanların anne ve babası, kardeşi, eşi ya da çocuğu öldüğünde ölüm izni verilmektedir. Bu izin 3 günlüktür. Devlet Memurları Kanunu'nda düzenlenen ölüm izninin kapsamında memurun eşi, çocuğu, kendisinin anne-babası, eşinin anne-babası, kardeşi öldüğünde ölüm izni verilir.
2. derece akraba: Kardeşlerimiz, torunlarımız, dedemiz ve ninemiz (babaanne, anneanne) ikinci derece kan bağı olan akrabalarımızdır. 3. derece akraba: Kardeşlerimizin çocukları yani yeğenler, amca, hala, dayı, teyze üçüncü derece kan bağı olan akrabalarımızdır.
- Birinci derece akrabalar: Eş, anne, baba, çocuk. - İkinci derece akrabalar: Kardeş, dede, nine, torun. - Üçüncü derece akrabalar: Amca, hala, dayı, teyze, yeğen.
Çocuğu, eşi, anne veya babasının ölümü halinde 7 gün izin verilecektir. Ancak amca, dayı, teyze, hala gibi akrabaların ölümü halinde izin verilmemektedir.
Ölüm İzninde İşçiye Ücret Ödenir Mi? Ölüm izni ücretli mi sorusu da en çok sorulan sorulardandır. Ölüm izni süresince işçi veya memur sanki çalışıyormuş gibi ücret almaya devam etmektedir. Yani ölüm izni süresince maaş veya ücretlerden kesinti yapılmamaktadır.
Cenaze, söz konusu kişilerin haricinde gerçek ya da tüzel kişilerce kaldırılırsa, masraflar gerçek veya tüzel kişilere SGK tarafından ödenmektedir.
Doktor raporunun olduğu 2 günden fazla süren hastalıklar ve istirahat süreleri, gebelik izin süreleri, evlat edinme durumunda alınan izinler gibi mazeret izni sayılabilen bu izinlerde ise işçinin ücretini SGK karşılar.
- 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında özel sektör çalışanı için öngörülmüş olan babalık izni 5 gündür. - "İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir.”
Memura eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin anne, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine verilir. Memura babalık, evlilik ve ölüm halleri dışında zorunlu sebeplerde mazeretine bağlı toptan veya bölümler halinde 10 gün izin verilebilir. Zorunluluk halinde, on gün daha ek mazeret izni verilebilir.
657'e göre memurların ölüm izinleri şu şekildedir:
2- Madde metninde eşinin anne ve babası da dediği için kayınpeder veya kayınvalidenin vefatı halinde de 7 gün izin verilmektedir. 3- Kardeşin ölümü halinde 7 gün izin verilmektedir. Kayınbiraderin vefatı halinde de aynı şekilde izin verilmektedir.
4857 sayılı İş Kanunu, evlilik izninin minimum 3 gün olduğunu belirtir. Ancak çalışan ile işveren arasında iş sözleşmesi imzalanmışsa bu durum değişiklik gösterebilir. Örneğin iş sözleşmesinde evlilik için 5 günlük izin belirlendiğini varsayalım. Bu durumda çalışan 5 günlük iznini nikahı takiben kullanabilir.
TSK mensuplarında izin süresi 10 gün olarak belirlenmiştir. İzin çalışanın yakını vefat ettiği gün başlar ve daha sonra kullanılması mümkün değildir. İzin süresinin hafta sonu, resmi tatil veya dini bayramlara denk gelmesi durumunda süresinde bir değişim olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri