Las Vegas'ın batısında, Nevada-California sınırında bulunan Ölüm Vadisi'ni her yıl 1 milyon 100 bin kişi ziyaret ediyor. 13 bin 848 kilometrekarelik alanı kaplayan park, Amerika'nın Alaska eyaletindekiler hariç en büyük milli parkı.
Death Valley, ABD
Bununla beraber de dünyanın en sıcak yeri olarak biliniyor. Bu bölgede de 10 Temmuz 1913 tarihinde, 56.7 °C'lik bir sıcaklık ölçülmüş. Death Valley, 1913 yılında 56.7 °C'lik (134 °F) rekor sıcaklık değeriyle dünyanın en yüksek sıcaklığına ulaşmış.
Ne yazık ki tüm bu yolculukta insanlar açlık, susuzluk ve tedbirsizlik nedeniyle hayatlarını kaybediyor. Efsaneye göre, hayatta kalanlar vadiden ayrılırken grup içindeki bir kadın “Hoşça kal Ölüm Vadisi” diyor ve vadi bugünkü ismine kavuşuyor.
Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) Dünya Hava ve İklim Aşırılıkları Arşivi'ne göre, dünyada kaydedilen en yüksek hava sıcaklığı 1913'te 134 derece ile Ölüm Vadisi'ndeki Furnace Creek'te ölçüldü.
Dünyanın en sıcak yeri, ABD'deki Ölüm Vadisi'dir. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) verilerine göre, bugüne kadar yeryüzünde ölçülen en yüksek hava sıcaklığı değeri 10 Temmuz 1913'te ABD'nin California eyaletinde bulunan Ölüm Vadisi'nde 56,7 ºC olarak kayıtlara geçti.
İlgili 30 soru bulundu
İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 65 oC sıcaklığa sınırlı bir süre, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 120 oC sıcaklığa 15 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 143 oC sıcaklığa 5 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 177 oC sıcaklığa ise 1 dakika dayanabilir.
Bazı alanlarda, vadi yüzeyinde sadece tuz görülüyor ve tuzlu arazide hiçbir şey yetişmiyor. Ancak Ölüm Vadisi'nde hiçbir canlının yaşamadığını düşünmek yanlış olur. Vadi aslında hayat dolu. Biraz yağışın ardından hızla büyüyen vahşi çiçekler buna en güzel örnek.
Aşırı sıcak nedeniyle 6 Temmuz'da bir kişinin yaşamını yitirdiği vadide yetkililer, sürücüleri hava koşullarına karşı uyardı. Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) Dünya Hava ve İklim Aşırılıkları Arşivi'ne göre, dünyada kaydedilen en yüksek hava sıcaklığı 1913'te 134 derece ile Ölüm Vadisi'ndeki Furnace Creek'te ölçüldü.
Bu nokta, Whitney Dağı'nın doğu yamacının 136.2 km güneydoğusunda kalır, Kıta ABD'sinin en yüksek yeri ise 4.421 metredir. Death Valley'de bir kasaba olan Furnace Creek bölgesinde, 10 Temmuz 1913 tarihinde ölçülen 56.7 °C 'lik sıcaklık, dünyada ölçülmüş en yüksek hava derecesi rekorunun sahibidir.
Türkiye'nin yıllık sıcaklık ortalamaları en yüksek şehirleri ise Meteoroloji Genel Müdürlüğü raporlarına göre Mersin, Antakya ve Adana.
Bu sıcaklık 1941 yılından beri gözlemlenen en Aydın ili için en yüksek değer. 2022 yazı içinse Temmuz ayının ortalarında da hissedilen sıcaklık olarak bu değere yaklaşık ölçümler kaydedildi. Aydın ili yıllık sıcaklık ortalaması 17.7°C.
Dün ölçülen sıcaklıklarla; Türkiye'nin en sıcak yeri, 45,9 derece ile Antalya'nın Kaş ilçesi Çavdır Orman Sahası ve Muğla'nın Köyceğiz ilçesi Zeytinalanı Ekip Orman Deposu oldu. Antalya ve Muğla'yı 45,7 derece ile Şırnak'ın Cizre ilçesi takip etti.
Genel Olarak Açık. En yüksek 34°C. Rüzgâr GB, 10 - 15 km/saat.
Bir NASA uydusu İran'daki Lut çölü'nün yüzeyinde 70.7 °C (159 °F) sıcaklık kaydetmiştir; bu Dünya üzerinde kaydedilmiş en yüksek sıcaklıktır. Bu ve benzeri sıcaklık ölçümleri sebebiyle Lut Çölü dünyanın yüzey sıcaklığı en yüksek bölgesi kabul edilir.
Antarktika, dünyanın en soğuk yeri olmasının yanında, dünyanın en sonu, en kuru yeri, en rüzgârlı yeri, en yüksek yeri ve en izole yeri olma özelliğine de sahip. Dünya üzerinde 'insanların yaşadığı en soğuk yerleşim yeri', Rusya'nın kuzeyindeki Oymyakon köyüdür.
Sıcaklığın artması ile buzulların erimesi ve suları buharlaşma oranları da yükseldi. İngiltere merkezli ActionAid insani yardım kuruluşunun paylaştığı verilere göre, her 1 derece sıcaklık artışı, atmosferde tutulabilen su buharı miktarını yüzde 7 oranında artırıyor.
Meteoroloji verilerine göre Türkiye'de görülmüş en yüksek sıcaklık 49.1 dereceyle 20 Temmuz 2021 tarihinde Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaşanmıştı. Bu rekor dün Hatay'ın Hassa ilçesinde 50 dereceyle kırıldı.
Sibirya bölgesinde yer alan dünyanın en soğuk şehri olarak bilinen Yakutsk'ta sıcaklık eksi 47 dereceye kadar düştü. Dondurucu soğuğa rağmen Yakutsk'ta hayat durmuyor. Yakutsk'da yaşayan 250 bin kişi bu soğuğa alışkın. Okullar ve resmi kurumlar sıcaklık eksi 52 derecenin altına inmediği sürece tatil edilmiyor.
Death Valley, dünyanın en sıcak yerlerinden biri olarak bunaltıcı sıcaklıklara yabancı değil. WMO ve ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA) verilerine göre, Dünya'nın tüm zamanların en yüksek sıcaklığı olan 56,7°C burada 10 Temmuz 1913'te kaydedildi.
Death Valley / ABD Ölüm Vadisi, dünyanın en sıcak bölgelerinden biridir. Yaklaşık 60 derece olan çöle su içmeden yalnızca 14 saat dayanabilirsiniz. The Danakil Desert / Eritrea Çok sayıda aktif volkan ve zehirli gazın bulunduğu bölge ortalama 50 derece sıcaklığında oluyor.
Lorenz, Jib Ray ve Brian Jackson'ın yayınlanan çalışmasına göre kayaları hareket ettiren rüzgar, yağmur ve buz. Rüzgar ve buz kayaları ilerletiyor ve yönünü değiştiriyor. Yağmur ve rüzgar ise aşındırıyor. Sadece kışın hareket eden kayaların hareketini gözle görebilmek normal şartlarda mümkün değil.
Birinci yöntem olan oral yol (dilin altından) ile ölçüldüğünde 36.8±0.4 derecedir. İkinci yöntem olan içsel bölgeler anal, vajinal yolla ölçüldüğünde ise 37.0 derece olarak çıkmaktadır.
İnsanların tam olarak hangi derecedeki soğuklukta öldüklerini tespit etmek oldukça zor... Aşırı soğuk, insanlarda hipotermiye ve baş dönmesine yol açar. Sonunda, bu soğuğa maruz kaldıkça organlarınız iflas etmeye başlar. İnsanlar genellikle vücut ısıları 21 dereceye düştüğünde ölürler.
Hipotermi merkezi vücut sıcaklığının 35°C altına düştüğü acil tıbbi bir durumdur. Hipotermi, düşük ısılara çok fazla maruz kalındığında belirir. Soğuk bir ortamda çok uzun süre zaman geçiren kişilerin vücudu hızlıca ısı kaybetmeye başlar, ısı kaybıyla birlikte vücudun depolanmış enerjisi tüketir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri