Tudun, eski Türk bölgesel yöneticilerine verilen unvandır. Avar, Göktürk ve kadim Bulgarların kullandığı bu unvan günümüzün valileri ile örneklenebilir. Tudun imparatorluk hükûmetinin temsilcisi, bir yönetici ve bir diplomat olarak her üç işlevi de görebilirdi.
Tudun: Devletin vergiye bağladığı diğer devletlerden vergilerin tahsili ve denetimi işi “Tudun” adı verilen memurlar tarafından yapılmıştır.
Eski Türklerde kullanılan kelimelerden bir tanesi olan Tudun kelimesi eski Türk topluluk ve devletlerinde vergi işleri ile ilgilenen ve vergilerin tam alınıp alınmadığını denetleyen kişi idi.
Halk (Kün)
Budun; boylar birliği manasındadır. Aynı soydan gelen ve aynı dili konuşan boyların bir başkan etrafında toplanmasıyla budunlar oluşmaktadır.
Şad unvanı, askerî unvanın yanında idari bir anlam da taşımıştır. Eski Türklerde şad, devlet yönetiminde yabgudan sonra gelen rütbedir. Göktürk Yazıtları'nda geçen şadapıt (şadlar) ifadesi ise bu unvanın çoğuludur. Karahanlılar, şad terimi yerine "ilig han" kelimesini kullanmışlardır.
İlgili 37 soru bulundu
Baksı sözcüğü Türk, Altay ve Moğol mitolojisinde ve halk kültüründe genel olarak şaman anlamına gelir. Bahşı, Bağşı, Bahçı, Bakşı olarak da söylenir.
Kenğeş, İslam öncesi Türk devletlerinde toy ya da kurultay denilen toplantılarda iç ve dış konuların tartışılmasına ve toplantılara verilen isimdir. kenğeş كنكش" işlerde danışma, görüşme, düşünme, müşavere".
Taht ya da otağ demektir. Hükümdar çadırı olarak bilinene otağ, başka bir deyişle Örgin olarak bilinmektedir. Hükümdarlığı simgeleyen örgin sözcüğü taht anlamı taşımaktadır. Hunlar, Göktürkler ve Uygurlar tarafından kullanılmıştır.
Yelme “izci, keşşaf, piştar, öncül” anlamında kullanılıyordu (Caferoğlu, 1968: 292). Yorçu “usta kılavuz” karşılığındaydı (Kaşgarlı Mahmud, 1992: III, 30). Yirçi ve yirtçi de kavram olarak “rehber, kılavuz, yer gösteren” anlamındaydı (Caferoğlu, 1968: 298- 299).
Toy ya da kengeş, İslamiyet öncesinde Türk devletlerinde devlet işlerinin görüşülüp ve tartışıldığı aynı zamanda yasama, yürütme ve yargı yetkisini kullanan meclistir.
1.1. İlk Türk Devletlerinde Yönetim Anlayışı
- İlk Türk devletlerinde devlete il (el) denilmiş ve devlet; Bağımsızlık (oksızlık), ülke, halk (kün) ve teşkilat olmak üzere dört unsurdan oluşmuştur.
Tudun, eski Türk bölgesel yöneticilerine verilen unvandır. Avar, Göktürk ve kadim Bulgarların kullandığı bu unvan günümüzün valileri ile örneklenebilir. Tudun imparatorluk hükûmetinin temsilcisi, bir yönetici ve bir diplomat olarak her üç işlevi de görebilirdi.
3-Apa: Eski Türkçe'de akrabalık terimi olarak gösterilen5 apa “büyüklük,yaşlılık” da ifade eder. Hem askerî, hem de idari unvanlarda yer alır.
orta asya türk kültüründe vergi ve denetim işlerinden sorumlu küşiye verilen isimdir. ilk türk devletlerinde vali anlamına gelen yönetici unvanı.
Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti'nde kullanılan Türkiye, Eski Fransızcadaki Turquie sözcüğünden türemiştir. Orta Çağ Latincesinde Turquia ve Turchia olarak geçer. Yunan kaynaklarında Τουρκία olarak adlandırılmıştır.
Budun terimi, genel anlam itibarıyla bir halk kitlesini; aralarında dil, kültür ve töre birliği bulunan, soy ve boy yönünden de birbirine bağlı insan topluluğu anlamını ifade eder. Budun teriminin, Göktürk Kağanlığı'nın; Doğu ve Batı olarak ikiye bölünmesinin ardından ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Türklerde Ordu
Eski Türkler askere çerig veya sü derlerdi. Ordu veya toy, ordu karargahı veya kağanın oturduğu şehir -belki de saray- demekti.
Eski Türkçedeki karşılığı sü'dür. Subaşı ise erbaşlar için kullanılırdı.
Türk toplumunda ordu-millet anlayışı görülmüştür. Askerlik ayrıcalıklı bir meslek sayılmamış eli silah tutan kadın-erkek herkes asker sayılmıştır. Türklerde ilk düzenli ordu Mete Han zamanında oluşturmuştur. Mete Han kurmuş olduğu bu orduyu onluk sisteme göre tasarlamıştır.
O zaman kullanılan dil olan Eski Türkçe ile bu tahtın ismi "örgin" olarak karşımıza çıkar. Tahta oturma, yükselme olarak da bilinen örgin kelimesi aynı zamanda devlet yöneticilerinin yani hükümdarların kaleleri, orduların kullandığı kaleleri ifade eden bir kelimedir.
II-Ağılıg, ilk Türk devletlerindeki hazine görevlisidir.
Bitikçi, İslamiyet'ten önceki dönemlerde Türkler'de Hakan'ın baş yazmanıdır. Bu kişiye başka devletler ve topluluklarla ilişkilerin düzenlenmesi görevi de verilmiştir. Bitikçi, İslâmiyet sonrası da vardır. Hatta Osmanlı Devleti'nde Cumhuriyet'e kadar Bitikçi, vali yardımcısı anlamına geliyordu.
Eski Türk devletlerinin bir anlamda yasama organı hakkı anlamına gelmektedir. Belli dönemlerde yapılan ve toplanan etkinlikler anlamını taşımaktadır. Eskiden günümüze kadar gelerek birçok kültürde hala yapılan toplanışlar olarak nitelendirilmektedir. Toy kelimesi hakkında merak edilenler.
Toy'da devletin iç ve dış işleri görüşülüp, icap ediyorsa yeni kanunlar (töre) konur, savaşa barışa karar verilir ve daha sonra alınan bütün bu kararlar uygulamaya konulurdu. Yani Toy yasama ve yürütme yetkilerine sahipti.
Toy beyi: Geçmişte olduğu gibi günümüzde de yapılan her düğünün bir “toy beyi” bulunmaktadır. Toy beyi, damadın amcası, dayısı, ağabeyi, akrabası veya damadın babasının çok samimi bir arkadaşı olabilir. Toy beyinin görevi, düğün esnasında verilecek tüm bahşişleri karşılamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri