Tutanağı doldurma yetkisi sadece kazaya karışan taraflara aittir. Ancak ruhsat sahibi olunması şart değildir. Kazaya karışan sürücüler tutanağı düzenleyebilecektir.
Eğer ki kazada maddi hasarın yanı sıra ölüm, yaralanma, kamu malına zarar vb. meydana gelirse kaza tespit tutanağı görev alanına göre polis ya da jandarma tarafından düzenlenmesi zorunludur.
Eskiden kaza tespit tutanakları trafik polisleri tarafından tutulurken, Hazine Müsteşarlığı tarafından 2008 yılında yayımlanan genelgeden bu yana, maddi hasarlı trafik kazalarında sürücülerin kaza tespit tutanağını doldurması yeterli oluyor.
Eğer kazada ölü veya yaralı yoksa kazaya karışan tüm sürücüler için tutanak tutulması gerekir. Kaza anında yapılması gereken önemli konulardan biri de fotoğraf çekmektir. Fotoğraf çekimi, kaza anında araçlarda meydana gelen hasarın nedenini ve kusur oranını tespit etmek açısından önemlidir.
Yani tek taraflı kazalarda araç sürücüsü veya işleteni sigortadan tazminat alamaz. Yine yukarıda açıkladığımız kural gereği sürücü veya işleten kendi kusuruyla meydana gelen kazada bir yakınını kaybetti ise destekten yoksun kalma tazminatı isteyemeyecektir.
İlgili 24 soru bulundu
Zararın sigorta teminat limitleri üzerinde kalması durumunda üste kalan tutarı araç sahibi ve sürücüsü ödemektedir.
Zorunlu trafik sigortası, olası bir ölümlü trafik kazasında vefat eden kişinin destekten mahrum kalan yakınlarına ödeme yapmaktadır. Ölümlü trafik kazası tazminatı 2023 yılı itibariyle kişi başına 1.200.000 TL'ye yükseltilmiştir.
Her meslek mensubu, kendi görevi çerçevesinde tutanak tutar. Tutanak tutma konusunda bilgili olmak, sadece iş hayatı için değil, gündelik hayat için de oldukça önemlidir. Örneğin trafikte kazaya karışan bir kişinin, kaza tespit tutanağı tutması gerekebilir.
Bu tutanak kaza sonrası sigorta işlemlerinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için önemlidir. Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur? Kaza tespit tutanağı en az iki kişinin karıştığı kazalarda kullanan bir sistemdir. Tek taraflı kazalarda tutanak kâfi gelmemektedir.
Kazada ölüm veya yaralanma varsa, Sürücü 18 yaşın altındaysa, Kazaya karışan araçlardan biri kamuya aitse ve kazada kamu malına zarar verilmişse, Sürücülerde alkol ve uyuşturucu madde kullanma şüphesi varsa kaza tespit tutanağı geçerli olmaz.
Mutlaka kaza yerinin ve kazaya karışan araçların fotoğrafları çekilmelidir. Arabada bir fotoğraf makinesi ya da fotoğraf çekebilme özelliği olan cep telefonu bulundurulması gerekmektedir. Kaza yapıldığında aracın boş alana çekilmeden farklı açılardan fotoğrafları çekilmelidir.
Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Tutanağı doldurma yetkisi sadece kazaya karışan taraflara aittir. Ancak ruhsat sahibi olunması şart değildir. Kazaya karışan sürücüler tutanağı düzenleyebilecektir.
Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur Ne Demek? Trafik kazasında %50 kusur, kazaya karışan iki tarafın da %50 oranında hatalı olması anlamına gelmektedir. Araçta meydana gelen hasar masraflarının yarısı karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Taksirle öldürme suçu, şikayete tabi suç değildir. Taksirle adam öldürme suçunda, savcı resen soruşturacaktır. Müşteki olan kişi, şikayetinden vazgeçer ise ya da şikayetçi olmadığını bildirir ise yargılama aşamasına bir etkisi olmayacaktır. Şikayete tabi bir suç olmadığı gibi uzlaşmaya tabi bir suç da değildir.
Ölümlü Trafik Kazalarında Tutuklama Olur Mu? Ölümlü trafik kazalarında ölen kişinin ailesinin şikayetçi olması halinde tutuklama kararı çıkar. Bu davalarda ölüme sebebiyet veren kişiye en çok 7 yıl hapis cezası verilir. Hapis cezasının 1 yılın altında olması halinde para cezasına çevrilmesi mümkündür.
Emniyet Genel Müdürlüğü vatandaşların işlerini daha kolay sürdürebilmeleri için yeni projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Trafik Başkanlığı'nın yaptığı çalışmalarla maddi hasarlı trafik kazalarının tespit tutanakları ''e-devlet'' projesi içinde görüntülenebiliyor.
Yaralamalı ve ölümlü trafik kazaları ile maddi hasarlı da olsa resmi kurumların araçları trafik kazasına karıştıysa zorunlu olarak trafik polisi çağırmaları gerekiyor.
Bu kapsamda; vatandaşlarımız tarafından 3 Ocak 2022 tarihinden itibaren Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanaklarına e-Devlet üzerinden ulaşılabilmektedir.
Tutanak kayıt altına alınması gereken önemli bir durumun tespit edilerek yazıldığı belgeye verilen isimdir. Zabıt olarak da adlandırılan tutanaklar, olayın tarafları ve durumu tespit edenler tarafından imzalanır. Varsa görgü şahitlerinin de imzalarına tutanakta yer verilir.
Tutanaklar en az iki kişi ile imza altına alınır. Tutanakta, meydana gelen olayın gerçekleştiği tarih ve olay yeri, bilinmesi halinde olayın taraflarının kimlik bilgileri ile adres ve telefon numaraları açıkça yazılmalı ve tutanak gerçeği yansıtmalıdır.
Tutanak, adlî kolluk görevlisi, Cumhuriyet savcısı veya sulh ceza hâkimi ile hazır bulunan zabıt kâtibi tarafından imza edilir.
Ölümlü trafik kazalarından kaynaklı yapılan yargılamalar neticesinde hapis cezasının en üst limiti 7 yıl olmaktadır. Bu tür davalarda 7 yıldan daha uzun bir hapis cezası verilmemektedir. Ancak, hapis cezasının paraya çevrilmesi durumunda sürücünün kusursuzluk derecesi değerlendirilir.
Kaza sonrasındaki maddi zararlar, poliçe örneği, trafik kazası tespit tutanağı ve hasara ait olan fotoğraflar ile birlikte diğer belgelerde elde edildiği zaman bu süreçten sonra 8 gün içerisinde trafik sigortası tazminatı hak sahiplerine ödenir.
01.01.2020 tarihinden itibaren trafik kazasında otomobil, taksi, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon ve iş makineleri için sakatlanma ve ölüm halinde kişi başı sigorta teminat miktarı 410.000 TL'ye yükseltilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri