Zihinsel Filtre (Seçici Algılama) Olumluyu Yok Saymak: Kişinin, herhangi bir durumun olumlu tarafını yok sayması ve olumlu yaşantıların bir önemi olmadığına inanması durumudur. Zihinsel Filtre ile benzer bir düşünce hatasıdır.
Tek bir olaya ya da duruma dayanarak genelleme yapmaktır. Asla, her zaman, hiçbir zaman, daima, herkes, hep, hiç gibi kelimeleri rahatlıkla kullanır. Örneğin, sevgilisinden ayrılan bir kişinin bir daha asla mutlu olamayacağını düşünmesi buna örnektir.
Yani sorun olayın kendisinde değil o olayı anlarken(düşünürken) yaptığımız düşünce hatalarındadır. Bu tip düşünce hataları tüm insanlarda görülmektedir. Bu düşünce hataları olumsuz otomatik düşünceler olarak ifade edilir.
Keyfi Çıkarsama: Bir durum karşısında yeterince kayda değer kanıt olmadan öznel bir çıkarım yapmaya denir. Örneğin, 'sadece çok çalışan öğrenci başarılı olur, ben zeki olsam da çalışmadığım sürece başarısızım.” demek.
Psikoloji alanında bilişsel çarpıtmalar (cognitive bias) şeklinde ifade edilen kavram, bireylerin deneyimlerini yorumlarken ve karar alırken sistematik bir şekilde mantığa aykırı bir düşünce yapısını takip etmeleri anlamına gelir.
İlgili 45 soru bulundu
Sorunlarla yani sorun gördüğümüz şeylerle karşılaştığımızda, duygusal zorlanmalar yaşadığımızda zihnimizde otomatik olarak beliren bazı uygun olmayan düşünceler vardır, biz bu uygun olmayan düşüncelere de çarpık otomatik düşünceler deriz. Bu düşünceler bilişsel süreç içerisinde yer alan çarpıtmalar sonucu oluşurlar.
Çarpıtılmış bu yorumlamalar, bireyin gelişim sürecinde oluşan hatalı öğrenmelerden kaynaklanmaktadır. Bilişsel çarpıtmalar, bir olayla ilgili anlık, plansız bir şekilde gelen olumsuz otomatik düşüncelere neden olurlar ve olumsuz içerikli bu yorumlamalar, psikolojik problemlerin gelişiminde temel bir role sahiptir.
Bir diğer değişle, bir bireyi üzen ya da mutlu eden şey olaylar değil, o bireyin olayları düşünme ve algılama şeklidir. Ancak, her düşünceyi bilinçli olarak üretmeyiz. Bazı düşünceler farkında olmadan kendiliğinden gelişir. Kendiliğinden istem dışı gelişen bu düşüncelere “otomatik düşünceler” diyoruz.
Psikolojik rahatsızlıkların çoğunun (kaygı bozuklukları, depresyon gibi) nedeni olarak kabul edilen, bireyin sahip olduğu çarpıtılmış düşünceleri, işlevsel olmayan varsayımları ve kendince kuralları olduğu görülmektedir. Bu duruma Bilişsel Çarpıtmalar veya Düşünce hataları denir.
9) Zihin okuma: Diğer olasılıkları hesaba katmaksızın karşıdakinin düşüncelerini okuduğuna inanma.”beni beğenmedi”, “beni önemsemiyor”. 10) Aşırı genelleme: Kişinin bir veya birkaç olaya bağlı olarak tüm durumları kapsayan sonuçlar çıkarması.
Sonuç olarak, sürekli olumsuz düşünen insanlara “karamsar” veya “negatif düşünenler” denir ve bu düşüncelerin etkisi duygusal ve zihinsel sağlık üzerinde olumsuz olabilir.
“İrrasyonel” ya da “mantıksız”, “gerçekdışı” terimleri, düşünceleri ya da düşünce biçimlerini “yargılamak” için kullanılan ifadeler değildir. Akıl ve mantığa dayalı olmayan, sağlıksız düşünceleri tanımlamak için kullanılır.
Bilişsel Davranışçı Terapide bu düşünce şekline duygusal çıkarsama diyoruz. Duygusal çıkarsama tersine kanıtlar olmasına rağmen bunları yok sayarak ya da ihmal ederek sadece öyle hissedildiği için (aslında inanıldığı için) bir şeyin doğru olduğuna inanma şeklinde tanımlanabilir.
İşlevsiz düşünce, gerçekçi olmayan ya da mantıksız düşünce ve inançları içeren, insanların zihinsel huzursuzlukları ve olumsuz etkilere neden olan düşünce süreçlerini ifade eder. Bu tür düşünceler, bireylerin duygusal ve bozulan dengelerinden kaynaklanır ve kişinin yaşam kalitesine olumsuz etkilerde bulunur.
En sık yapılan düşünce hataları; “ya hep ya hiç” tarzı düşünme, kişiselleştirme ve suçlama, felaketleştirme, duygusal mantık yürütme, “-meli/malı” ifadeleri, zihinsel filtre, olumluyu yok sayma, aşırı genelleme, etiketleme, sonuca atlama(akıl okuma ve geleceği okuma).
Çarpıtma, bir konunun bir yönü ortaya çıkarılarak sunulmasıdır. Eksik kalan yanı nedeniyle içerik, sağlıklı kanaat oluşturmayı engeller ve yanıltıcı nitelik taşır. Sosyal medyada yayılan, Malatya'da bir siyasi partiye ait bir aşevi çadırının kapatıldığı iddiası da buna örnek.
3. Çürütme teknikleri olarak bilinen danışanın bilişsel şemalarının yeniden yapılandırılması işlemi, BT'de genel olarak 'kanıt temelli çürütme' üzerinde kurgulanırken, RDDT'de kanıt temelli çürütmenin yanında mantıksal çürütme, anlamsal çürütme gibi diğer birçok tekniğe başvurulur.
Zihinsel filtreleme, bir durumdaki tüm olumlu yönleri göz ardı edip olumsuz yönlere dikkat etmesidir.
Olumsuz düşünceler bizi üzgün, şüpheci ve karamsar hissettirir. Düşüncelerimiz olumsuzluklara odaklandığında aslında somut olarak o kadar da kötü olmayan durumlarda bile kendimizi en kötüsünü düşünürken bulabiliriz. Kendimizi kötü durumlardan koruyabilmek için en kötüsünü düşünme eğilimine gireriz.
Ara İnanç: Temel inanç ve otomatik düşünce arasında yer alan ara inançlar; temel inanca ilişkin kişinin geliştirmiş olduğu varsayımlar, kurallar ve tutumlardır. Koşullu inançların yanı sıra '-meli, -malı' tarzı ve gereklilik bildiren inançları da kapsar. Ara inançlar bizim deneyimlerimize anlam vermemize yardımcı olur.
Çarpıtılmış otomatik düşünceler, bir olayın neden olduğu duygusal tepkilerimizi etkileyen olumsuz ve gerçeklikten uzak düşüncelerdir. BDT, bu çarpıtılmış düşünceleri tanımlamamızı ve sorgulamamızı öğretir. Abartma (Karşılaştırma): Kendinizi başkalarıyla karşılaştırarak değersiz hissedersiniz.
Bilişsel dikkat sendromunun işleyişi kişinin hislerinin ve düşüncelerinin gelip geçici olduğunu deneyimlemesine engeller. Buradaki yanlış metakognisyonlar nedeniyle bu düşünceler kronikleşir ve kalıcı hale gelir. Bilişsel dikkat sendromunun özü bilgi ve inançlardan kaynaklanmaktadır.
Bununla birlikte bilişsel davranışçı terapi teorisyenleri, bazı bilişsel çarpıtma türlerini, çok yaygın olarak kullandığımızı tespit etmişlerdir. Bu bilişsel çarpıtma, “çift kutuplu düşünme”, “iki uçlu düşünme”, “siyah ya da beyaz düşünme” diye de adlandırılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri