ABD'li araştırmacılar dünyanın "ölümsüz" sayılabilecek ilk hayvanını keşfetti. Latince adı "turritopsis nutricula" olan ve Karayipler'de bulunan 4-5 milimetre çapındaki denizanası, dışarıdan canına kasteden olmazsa sonsuza kadar yaşıyor.
1. Ölümsüz denizanası - Sonsuza dek yaşar. Adından da anlaşılacağı üzere ölümsüz denizanası biyolojik olarak ölümsüzdür. Yani, fiziksel bir şiddete maruz kalmadan sonsuza dek yaşamını sürdürebilir.
"Ölümsüz denizanası" olarak da bilinen Turritopsis dohrnii, dünya çapında ılıman ve tropik sularda bulunan, küçük ve biyolojik olarak ölümsüz bir denizanası türüdür. Bu tür, "biyolojik olarak ölümsüz canlılar" kategorisinde yer almaktadır.
Latince adı Turritopsis dohrnii olan ölümsüz denizanaları, dünya çapında ılıman ve tropik sularda yaşayan, küçük ve biyolojik açıdan ölümsüz bir tür.
Ama Turritopsis Nutricula'yı diğer canlılardan çok önemli bir farkı var: Sonsuza kadar yaşayabilmesi. Turritopsis Nutricula'nın ölümsüz olduğu, aslında ABD'de yapılan basit bir deney sırasında ortaya çıkmış.
İlgili 33 soru bulundu
Bu tür, denizanalarının son yaşam evresi olan medusa evresine ulaştıktan sonra denizanalarının yaşam döngüsündeki ilk aşama olan polip formuna geri dönebilir ve bu süreç, sonsuza kadar devam edebilir ve tür, bu sayede biyolojik olarak ölümsüz olur.
Phyllorhiza punctata / Beyaz Noktalı Denizanası
Zehirsiz denizanaları türlerinden birisidir.
Denizanalarının bir başka hayret verici özelliği ise rejenerasyon, yani kendilerini yenileme özellikleri. Turritopsis dohrnii adlı bir tür vardır ki, bu hayvan, rejenerasyon becerisini yaşlanma sürecini tersine çevirmeye kadar götürebilir.
Irukandji denizanaları dünyadaki en küçük ve en zehirli kutu denizanalarıdır. Irukandji denizanaları Avustralya denizlerinde yaşarlar ve iğnelerini kurbanlarına fırlatarak Irukandji sendromu olarak bilinen semptomlara yol açabilirler. Yaklaşık bir santimetre küp büyüklüğündedirler.
Denizanaları tüm dünya denizlerinde yaşayan bir canlı türü. Paleontolojik kayıtlar denizanalarının 650 milyon yıldan bu yana Dünya'da yaşadığını (ki bu dinozorlardan çok daha öncesine giden bir tarih) gösteriyor.
Ölümsüz Denizanası olarak bilinen Turritopsis Dohrnii, yeryüzünde asla ölmeyen tek canlı! Bilim insanları tarafından 'ölümsüz' olarak nitelendirilen bu denizanası, ölüme yaklaşacağını hissettiği zaman hücrelerini yeniliyor.
Rusya'nın kuzeybatısındaki Beyazdeniz kıyılarında bulunan 558 milyon yıllık bir fosilde kolesterol molekülleri tespit edildi. Avustralya Ulusal Üniversitesi (ANU) uzmanlarının bu keşfiyle bilim insanlarının üzerinde onlarca yıldır çalıştığı Dickinsonia adlı fosilin bir hayvana ait olduğu kesinlik kazandı.
Prekambriyen öncesinde (565 milyon yıldan önceki zaman) bitkilerden ilk olarak "Mavi - Yeşil algler, bir başka ayrı grup ise bakteriler ve mantarlar", yaratılmıştır. İlk yaratılan hayvanlar: Süngerler, solucanlar, yumuşakçalar, halkalı solucanlar ve eklembacaklılar gibi oldukça karmaşık canlılar yaratılmıştır.
haberine göre, MIT ile çalışan araştırmacılar, 640 milyon yıllık kayaların genetik analizlerini yaptı ve bu kayalarda deniz süngerinin izine rastladı. Bu sonuçlara dayanarak, bilim insanları dünyada yaşayan ilk canlının deniz süngeri olabileceğini öngörüyor.
Listenin zirvesinde Zika ve sıtma virüsleriyle hayatı tehdit eden sivrisinekler yer alıyor. Ayrıca insanların kendisi de listenin ikinci sırasında. Aslında geyik, ceylan, gergedan, fil ve domuz gibi hayvanları avlasalar da aslanlar, yılda 200 insanın ölümüne neden oluyor.
Bunlar; fare, akrep, karga, çaylak ve yırtıcı köpektir." (Bir rivayette: kişi ihramda da olsa bunları öldürebilir.) (Buhârî, Bedu'l-halk, 16; Müslim, Hac, 9: 66-72).
Kuzey Denizi ve Akdeniz'de görülen Pusula denizanaları, Marmara Denizi'nde de görülmeye başlandı. 4 metre boyundaki dev denizanası Maltepe sahili açıklarında böyle görüntüledi.
öldürücü olmayacak, ama buna karşılık eğlenceli de. olmayacaktır. Bir aslan yelesi denizanası sokması genellikle acı alanında ağrı ve kızarıklık ile sonuçlanır.
6) Dünyanın en ölümcül yaratıkları arasındalar.
Dünyadaki en zehirli denizanası, muhtemelen yetişkin bir insanı sadece birkaç dakika içinde acı içinde öldürebilen kutu denizanasıdır.
Çoğu insan denizde karşılaştığı bütün jelimsi ve yüzen denizel canlıları “denizanası” olarak tanımlar ve dahası hepsinin acı verdiğini düşünür. Fakat tüm denizanaları acı vermez; çoğu insanlar için zararsızdır, fakat dokunmaktan kaçınmak her zaman iyidir.
Denizanalarının beyinleri yoktur. Bunun yerine sinir sistemleri ışığa ve kokuya duyarlı şekilde gelişmiştir. Küçük balıklarla ve diğer küçük deniz canlılarıyla beslenirler. Vücutları hidrodinamik olmadığı için yavaş yüzerler ve avlarını yakalamalarına yardımcı olacak şekilde bir dalgalanma yaratırlar.
Denizanasından çıkan uzun dokunaçlar, binlerce mikroskobik dikenli iğneden zehir enjekte edebilir. Çoğu zaman denizanası sokmaları ciltte ani ağrıya ve iltihaplı izlere neden olur. Bazı sokmalar daha fazla tüm vücutta (sistemik) hastalığa neden olabilir. Ve nadiren de olsa hayati tehlike arz ederler.
Deniz anaları mercanların, anemonların serbest yüzebilen akrabalarıdır. Aslında aynı tür olmakla birlikte farklı bir yaşam formudur. Bu dokunaç ya da kamçılar küçük keseciklerle kaplıdır. Keseciklerin içi acı duyulmasına neden olan ya da hayati içeren toksin madde ya da zehirle doludur.
Sıcaklar bastırınca denize girenler çoğaldı. Denizden faydalanırken zararlı olabilecek deniz hayvanlarına karşı dikkatli olmanızda fayda var. Yetkililer bu yıl özellikle zehirli denizanalarının sayısının arttığını belirtiyor. Denizanalarının görüldüğü yerlerde yüzmemek en iyi önlem.
Zehirle temas, kaşıntıya, yoğun yanmaya, karıncalanmaya ve bazen şiddetli ağrıya neden olur . Bu ciltte lezyonlara neden olur, kabarcıklar oluşur ve kızarıklık veya şişlik de yaygındır. Bunun üzerine mide bulantısı, kusma ve yorgunluk veya halsizlik yaşayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri